Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 5 грудня 2014 року, - Держветфітослужба

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 15.12.14

За матеріалами Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України

Упродовж звітного тижня на території країни утримувалась суха прохолодна погода. Погодні умови та кількість повноцінних кормів сприяли розмноженню мишоподібних гризунів у посівах сільськогосподарських культур. Завидовимскладомпереважаютьполівки(звичайна, гуртова),миша польова, на півдні зустрічається курганчикова.

У лісостепових та поліських областях відмічається збільшення чисельності гризунів, особливо на площах озимих зернових, а також на посівах, які межують із багаторічними травами. Заселеність посівів озимих зернових та ріпаку становить 22-83%, за середньої чисельності 1-3, макс. 4-6 колоній на гектар (Вінницька, Тернопільська, Чернівецька обл.). У господарствах Київської області (Переяслав-Хмельницький район), на окремих полях озимини (0,3 тис.га), пізніх строків посіву, нараховується 17 жилих колоній на гектар із чисельністю 2-12 нір в колонії.

На 52-100% заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях виявляють 2-5, в осередках Київської, Рівненської, Чернігівської до 8, Хмельницької – 9, Чернівецької – 12 колоній на гектар.

У Степу інтенсивного розмноження гризунів не відмічається, проте, спостерігається їх переселення в стації з більшою наявністю соковитого корму (посіви озимих зернових та ріпаку, багаторічних трав). Жилими колоніями полівок та мишей заселено в середньому 10-79% обстежених площ озимини, де на 1 гектарі нараховується 1-4 жилих колоній. Багаторічні трави заселені гризунами на 80% площ, з чисельністю 3-5 жилих колоній на гектар.

Інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень шкідливості гризунів будуть визначатися насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів, які здійснюються через внесення в жилі нори дозволених до використання родентицидів. 

У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.