Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 16 січня 2015 року, - Держветфітослужба

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 15.01.15

Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики та екологічно безпечних методів захисту рослин Управління захисту рослин Департаменту фітосанітарної безпеки Держветфітослужби України

Негативний вплив погодних умов (різкі перепади добових температур, опади у вигляді дощу, мокрого снігу, талі води, нерівномірний сніговий покрив, промерзлий ґрунт, що не вбирає надлишкову вологу, подекуди утворення крижаної кірки, в понижених місцях «блюдець») в значній мірі позначився на життєдіяльності та шкідливості мишоподібних гризунів, зокрема звичайної полівки, яка на більшості площ озимих зернових та ріпаку південних, центральних, західних областей зберігається в чисельності 1-3, макс. 5 в осередках Запорізької, Івано-Франківської та 8 жилих колоній на гектарі Київської областей із 2-6 жилими норами в кожній. На багаторічних трав, садах, неорних земель гризуни виявлені за чисельності 1-5, осередково 7-8 (Волинська, Івано-Франківська, Київська обл.) жилих колоній на гектарі з 2-10, макс. 15 жилими норами в кожній.

Розмноження та розселення мишоподібних гризунів не відмічається. За даними спеціалістів державних фітосанітарних інспекцій затоплення нір гризунів на схилах і підвищеній місцевості коливається від 8 до 10%, у місцях пониженого рельєфу від 25 до 80% у господарствах Київської, Херсонської та Чернівецької областей.

Фітоекспертизою насіння ярих зернових та зернобобових культур, передбаченому для весняної сівби поточного року, в більшості областей виявляються різноманітні збудники хвороб. Так, ярі пшениця, ячмінь, овес, горох, соя уражені альтернаріозом, гельмінтоспоріозом, бактеріозом, фузаріозом, пліснявими грибами, іншими в межах 0,5-3%. Оздоровлення кондиційного насіннєвого матеріалу досягається протруєнням його препаратами, вибір яких залежить від спектра дії фунгітоксичної дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб.

У господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових, ріпаку, багаторічних трав, інших угіддях.