Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 23 січня 2015 року, - Держветфітослужба

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 30.01.15

За матерріалами відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та екологічно безпечних методів захисту рослин Управління захисту рослин Департаменту фітосанітарної безпеки Держветфітослужби України

Повсюди опади у вигляді дощу, мокрого снігу, подекуди відсутність стабільного снігового покриву, його регулярне розтавання, надмірне перезволоження ґрунту, застій талих вод внаслідок промерзлого ґрунту, підтоплення нір та замерзання в них води, а також проведення господарствами винищувальних заходів, створили негативні умови для подальшого розвитку гризунів та затухання і затоплення нір від 20 до 95%.

Однак, на 5-66, макс. 70-100% площ озимих зернових таріпаку, багаторічних травах щільність полівок зберігається в межах допорогової (1-2, макс. 5 жилих колоній на гектарі). Разом з тим, в місцях резервацій, багаторічних травах 3-4 років використання,обліковують по 6-8 жилих колоній на гектарі (150-300 га у господарствах Волинської та Запорізької областей), де проводяться знешкодження мишоподібних гризунів родентицидами з метою недопущення їх розселення на посіви сільськогосподарських культур.

У подальшому, за встановлення навіть нетривалого поліпшення умов життя, завдяки біологічній особливості до високої плодючості та спроможності до швидкої зміни фізіологічного стану, популяція гризунів поступово буде відновлювати свою чисельність.

Триває обстеження зерносховищ, складських приміщень, перевірка насіннєвого матеріалу, продовольчого та фуражного зерна на наявність комірних шкідників, які за позитивних температур та високої відносної вологості звітного періоду активізувались. За результатами аналізу стану зерна встановлено, що 11-20% перевіреного збіжжя засмічене особинами комірного довгоносика, борошняним кліщем та зерновою міллю. Тому контроль за станом зерна та зернопродуктів, що зберігаються слід проводити постійно і в разі виявлення живих комірних шкідників приступити до негайного обеззаражування збіжжя через фумігацію дозволеними препаратами відповідно до діючих рекомендацій.

У господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.