Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 6 лютого 2015 року, - Держветфітослужба

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 09.02.15

За матерріалами відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та екологічно безпечних методів захисту рослин Управління захисту рослин Департаменту фітосанітарної безпеки Держветфітослужби України

Погодні умови звітного періоду були несприятливими для розвитку та поширення мишоподібних гризунів на поляхозимих зернових, ріпаку, багаторічних трав, садах, неугіддях, лісосмугах. Повсюди відмічали затоплення нір гризунів від 5 до 50, макс. 70-80% у місцях заниженого рельєфу (Київська, Миколаївська, Херсонська обл.). Однак, на 7-68, макс. 100% обстежених площобліковують по 1-4, макс. 5 жилих колоній на гектарі (Луганська, Одеська, Тернопільська, Харківська, Чернівецька обл.) з 2-6, макс. 10 жилими норами.

За аномально теплої погоди звітного періоду в посівах озимих зернових культур таріпаку степових та південно лісостепових областей, відмічалася слабка вегетація рослин, подекуди у Херсонській області на рослинах пізніх строків сівби відмічали утворення вторинної кореневої системи. У південних областях Степу в озимині, розміщеній по стерньовим попередникам, відмічали малоактивне живлення личинок (ІІ-ІІІ віку) хлібної жужелиці (туруна), подекуди слабкий розвиток борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, запаси збудників яких зберігаються на 2-10% рослин.Слід відмітити, що випадання снігу, в кінці звітного періоду, на не промерзлу землю та утримання його на полях озимих,у подальшому може призвести до розвиткусніговоїплісені.

У насінні ярих зернових та зернобобових культур, передбаченому для весняної сівби поточного року, фітоекспертизою у Вінницькій, Львівській та Чернівецькій областях були виявлені різноманітні збудники хвороб. Так, ярі ячмінь тасоя уражені альтернаріозом, бактеріозом, гельмінтоспоріозом, септоріозом, кладоспоріозом,фузаріозом, сірою гниллю, іншими в межах 1-3, макс. 10%. Оздоровлення кондиційного насіннєвого матеріалу досягається протруєнням його препаратами, вибір яких залежить від спектра фунгітоксичної дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб.

За результатами аналізу фітосанітарного стану зерна, що зберігається в зерносховищах господарств усіх форм власності, встановлено, фуражне зерно залишається засміченим комірним довгоносиком, зерновою міллю, гороховим зерноїдом за чисельності 2-5 екз. на 1 кг виїмки. Тому контроль за станом збереження зерна та зернопродуктів слід проводити постійно і, в разі виявлення комірних шкідників, приступити до обеззаражування збіжжя через фумігацію дозволеними препаратами відповідно до діючої рекомендації.

У господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.