Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 13 лютого 2015 року, -Держветфітослужба

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 20.02.15

За матерріалами відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та екологічно безпечних методів захисту рослин Управління захисту рослин Департаменту фітосанітарної безпеки Держветфітослужби України

Незважаючи на значний (скрізь 5-50, за пониження рельєфу 70-80% колоній) відсоток загибелі гризунів протягом січня, частина популяції збереглася, і за наявності кормової бази й відповідних погодних умов спроможна збільшити чисельність та шкідливість звірків протягом вегетації.

За даними моніторингу, проведеного спеціалістами методологічного прогнозування, повсюди в посівах озимих зернових та ріпаку, багаторічних травах, неорних землях щільність гризунів не перевищує економічні пороги шкідливості (1-3 жилих колоній на гектар). Однак у багаторічних трав 4-5 року використання осередково зберігається по 4-5, макс. 7 (Волинській, Івано-Франківській обл.) жилих колоній на гектарі з чисельністю 5-8 жилих нір в кожній.

В подальшому загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимих культурах, ймовірна в разі не ущільненого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження. Захисні заходи, необхідно здійснювати на площах зі щільністю гризунів понад 3-5 колоній на гектарі, через внесення в жилі нори бактороденциду, шторму та інших родентицидів дозволених до використання на території країни.

Повсюди фітоекспертизою насіння виявлена ураженість ярих ячменю та пшениці збудниками фузаріозу, альтернаріозу, темно-бурого гельмінтоспоріозу, соїаскохітозу, бактеріозу, пліснявінням,кладоспоріозу, сірої гнилі,інших хвороб в межах 1-5, макс. 10%. Це свідчить про обов’язкове оздоровлення посівного матеріалу навесні шляхом протруювання його препаратами відповідного спектра дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб.

Аналіз матеріалів перевірки зерносховищ свідчать про наявність у фуражному зерні, в окремих партіяхнасіннєвого тапродовольчого збіжжя комірних шкідників (кліщі, довгоносики, борошняні хрущаки, зернова міль), що вимагає знезараження через фумігацію дозволеними препаратами для боротьби зі шкідниками запасів.

В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.