Ветеринарне забезпечення в скотарстві: перелік заходів

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Велика рогата худоба
  • 24.03.15

п/п

Перелік  заходів

Вартість витрат на 1 голову, грн.
залежності від методу та захворювання)*

1
У молочному скотарстві всіх тварин досліджують на туберкульоз і лейкоз двічі на рік, а на бруцельоз - один раз.
0,50 – 5,0
2
Обов ' язковій вакцинації проти сибірки підлягає все поголів ' я великої рогатої худоби починаючи з місячного віку один раз на рік.
2,5 – 5,5
3
В залежності від епізоотичної ситуації тварин досліджують на сказ, лептоспіроз, лістеріоз, пастерельоз, сальмонельоз, некробактеріоз, вірусну діарею, інфекційний ринотрахеїт.
1,5 – 2,0
4
При виявленні циркуляції збудника цих інфекцій, проводять профілактичні щеплення проти вищеназваних хвороб згідно з інструкціями по застосуванню та планів протиепізоотичних заходів.
2,50 – 5,0
5
Телят вакцинують проти трихофітії один раз  в молодому віці.
3,0 – 5,5
6
В господарствах по відгодівлі великої рогатої худоби тварин, що закуповуютьсякарантинують і досліджують на туберкульоз, бруцельоз і лейкоз одноразово, а в послідуючому згідно з планами протиепізоотичних заходів.
1,5 – 5,0
7
Специфічній профілактиці проти сибірки підлягає все поголів ' я з місячного віку. З урахуванням епізоотичної ситуації проводять вакцинацію проти сказу, колібактеріозу, пастерельозу, сальмонельозу, вірусної діареї, інфекційного ринотрахеїту, трихофітії.
3,0 – 5,0
8
Велику рогату худобу господарств м'ясного та молочного напрямку двічі на рік перед виводом на пасовища або в літні табори та після постановки їх на зимове утримання, досліджують на глистні інвазіїтрематодози (фасціольоз, парамфістоматоз, дікроцеліоз) та нематодози (діктіокаульоз, стронгілятоз, трихуріоз, сетаріоз). При виявленні яєць гельмінтів або їх личинок обов ' язково проводять дегельмінтизацію.
0,5 – 3,0
9

Велику рогату худобу весною і восени II – IV кв. досліджують на наявність ектопаразитів-кліщів (псораптоз, демоденоз) та оводів (гіподерматоз). При необхідності проводять лікувальні заходи.

2,0 – 4,0

Автори: член-кор. УААН Б.Т. Стегній, акад. УААН Г.А. Красніков, Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини.

* вартісні показники приведені станом на 2008 р.