Уточнений прогноз розвитку шкідників і хвороб плодових насаджень навесні 2014 року та рекомендації щодо захисту садів у весняний період, - Головна державна фітосанітарна інспекція

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 25.03.15

За матеріалами Головної державної фітосанітарної інспекції

За попередніми даними обстежень плодових насаджень базових господарств Київської області виявлено, що шкідники плодових культур перезимували добре, їх загибель не перевищує 10-15%.

З метою поліпшення фітосанітарного стану плодових насаджень слід закінчити санітарну обрізку дерев, видалити муміфіковані плоди. Стовбури дерев та скелетні гілки слід побілити вапняним молоком з додаванням 3% мідного купоросу. Побілку слід проводити за позитивних температур і сухій корі. Тепла і затяжна осінь та позитивні температури початку зими ускладнили підготовку до зими та загартування плодових дерев. Різке зниження температури повітря в кінці січня викликало підмерзання наземної частини плодових дерев.

При відрощуванні в лабораторних умовах гілок плодових дерев виявлено відновлення вегетації від 65 до 90% бруньок яблуні, 63-95% бруньок груші, 58-66% бруньок сливи, 59-70% бруньок вишні, 84% бруньок черешні. Слабо ушкоджені дерева яблуні і груші обрізають згідно із загальноприйнятих рекомендацій. У середньо ушкоджених дерев омолоджують напівскелетні гілки, вкорочуючи їх на 3-4-річну деревину, сильно ушкоджені вирізають.

Своєчасне і якісне проведення боротьби з шкідниками і хворобами має важливе значення у відновленні пошкоджених морозами дерев. Пошкоджені дерева не можна обприскувати мінеральними оліями, тому що в місцях уражень вони можуть проникати в тканини пагонів і викликати їх загибель. Місця пошкоджень морозами на штамбах і скелетних гілках необхідно очистити від мертвої кори і замазати садовим варом або фарбою на натуральній олії. Замазують всі місця зрізів гілок товщиною понад 2-3 см.

В період до цвітіння-на початку розпускання бруньок проти зимуючих стадій шкідників (щитівок, несправжньощитівок, кліщів, листовійок, листоблішок, молей, гусені листогризучих шкідників) зерняткові обприскують дімі 58, КЕ-0,8-2 л/га з додаванням проти парші, борошнистої роси та інших хвороб хоруса, в.г.-0,2 кг/га, імпакту 25 SC, к.с.-0,1-0,15 л/га.

        Комоподібна щитівка                 Сірий бруньковий довгоносик                Яблуневий квіткоїд                                                                  

 За попереднім прогнозом весна на Київщині очікується ранньою, із значними перепадами середньодобових температур і опадами в межах або менше норми. Відповідно вихід шкідників з місць зимівлі буде розтягнутим. За умов послабленого цвітіння, особливо небезпечними в садах на початку розпускання бруньок і відокремлення бутонів, будуть садові довгоносики (сірий бруньковий, яблуневий квіткоїд та інші). Проти них та гусениць листокруток, яблуневої молі, пильщика, сисних шкідників рекомендовано застосування  воліам флексі 300 SC ,КС-0,3-0,5 л/га, каліпсо 480 SС, КС-0,2-0,25 л/га, актари, к.с.-0,14 л/га, біммера, к.е.-0,8-2,0 л/га, енжіо 247 SC, к.с.-0,18 л/га та інші.

      Яблунева попелиця                                         Яблунева горностаєва міль

За умов достатнього і надмірного зволоження, на плодових зерняткових поширення може набути парша, особливо на ранніх сприйнятливих сортах. Проти неї рекомендовано застосування: антраколу 70 WP, з.п.-1,5 кг/га, дітану М-45, з.п.-2-3 кг/га, інпланту, к.с.-0,1-0,15 л/га, натіво 75 WG, в. г.-0,3-0,35 кг/га. Значного розвитку борошнистої роси на зерняткових в першій половині вегетації не очікується.

                                   Парша яблуні                                                         Борошниста роса

На кісточкових з хвороб будуть небезпечними клястероспоріоз, кокомікоз, моніліальний опік. Проти них буде ефективним застосування: сігнуму, в.г.-1-1,25 кг/га, топсину-М, з.п.-1 кг/га, фиталу, в.р.к.-2 л/га, хорусу 75 WG, в.г.-0,25-0,3 кг/га.

                 Клястероспоріоз                                              Кокомікоз                                   Моніліальний опік

На кісточкових (вишня, черешня) варто також очікувати значного поширення вишневої мухи. Хімічні обробки проти цього шкідника на сортах середнього і пізнього строків достигання, актелліком, к.е.-0,8-1,2 л/га, або каліпсо, к.е.-0,25-0,3 л/га слід розпочинати в період масового льоту мухи, що співпадає з цвітінням акації. Заходи захисту плодових культур від шкідників і хвороб доцільно проводити комбіновано.

Щоб захистити плодові насадження області від пошкоджень шкідниками і ураження хворобами вважаємо доцільним забезпечити їх захист на площі 7,0 тис. га.