Терміни та способи посадки картоплі

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Польові культури
  • 26.03.15

Надзвичайно важливо провести посадку картоплі в оптимально ранні терміни. Це дозволяє рослині створити більш потужну кореневу систему і добре розвинути бадилля. Такі рослини швидше утворюють бульби і досягають зрілості, а отже, дають можливість раніше приступити до збирання врожаю і уникнути великих втрат, які нерідко спостерігаються при пізньому збиранні врожаю.

Насамперед, треба враховувати, що бульба починає проростати при переході температури грунту через 3-5 º, а найбільш активно цей процес йде при 6-8 º. Значить, починати посадку картоплі можна, коли температура грунту на глибині 8-10 см досягне 3-5 º. У весняні дні температура грунту наростає швидко і перехід до більш оптимального режиму відбувається зазвичай за три-шість днів. При такій температурі бруньки на березі розпускаються і з'являються листочки, що і слугувало раніше основною ознакою початку посадки картоплі.

Однак при механізованому обробленні картоплі враховується не тільки температура, але і орна стиглість грунту, особливо зв'язковою суглинистой. На такому грунті картоплю висаджують, як тільки вона досягне орної стиглості.

При посадці картоплі в оптимально ранні строки урожай зростає на 25-30% в порівнянні з запізнілою посадкою.

Посадка картоплі в господарствах триває кілька днів, отже, важливо не тільки вчасно почати цю роботу, але і визначити черговість її залежно механічного складу грунтів, особливостей сортів і від призначення майбутнього врожаю.

На легких піщаних і супіщаних грунтах на піднесених місцях і південних схилах бульби картоплі висаджують раніше, ніж на важких суглинних і глинистих грунтах. В першу чергу висаджують ранньостиглі, середньостиглі та середньоранні сорти картоплі, в зайнятому пару, потім висаджують насіннєву картоплю. Після посадки картоплі на насіннєвих ділянках продовольчого призначення.

Найбільш поширеною отримав рядовий спосіб посадки картоплі з міжряддям 70 см. В умовах надмірного зволоження картоплю садят з міжряддям 90 см.

Залежно від грунтово-кліматичних умов застосовують гребеневу або гладку посадку. При установці на посадочній машині дисків бульби картоплі можна закладати за освітою гребенів різної висоти, навпаки, загортач в поєднанні з боронками створюють гладку поверхню поля.

Великий вплив на формування врожаю картоплі надає глибина посадки. При виборі глибини посади необхідно керуватися таким правилом: чим вологі і холодніше клімат, тим дрібніше повинна бути посадка картоплі і навпаки, чим клімат суші і жаркіше, тим посадка картоплі повинна бути глибше.

Слід казать на тісний зв'язок між глибиною і терміном посадки. У районах з помірним і прохолодним кліматом для отримання найбільш ранньої продукції картопля садять якомога раніше. У цьому випадку бульби картоплі закладають дрібніше, ніж при звичайних термінах посадки. У сухі роки при запізненні з посадкою вдаються до більш глибокої закладенні бульб, щоб помістити їх у шар грунту, що зберіг достатню кількість вологи.

Великий вплив на глибину посадки робить спосіб догляду за картоплею. Якщо, наприклад, картоплю в передсходовой період передбачається підгортати, то можна застосувати дуже дрібну посадку, збільшивши потім шар пухкої грунту над бульбами шляхом підгортання. Цей спосіб найбільш часто практикується при обробці ранньої картоплі, коли її сходи вимагають захисту від заморозків шляхом засипання землею.

Густота посадки картоплі повинна бути такою, щоб рослини на даній площі живлення могли утворити потужну листову поверхню і кореневу систему і найкращим чином використовувати сонячну енергію і поживні речовини грунту. Чим вище родючість грунту і сприятливішими комплекс умов для росту і розвитку картопляного рослини, тим більше бульб можна висадити на 1 га і отримати за рахунок додаткової кількості рослин більш високий урожай. Але справа навіть не тільки в тому, щоб усім рослинам вистачало сонячної енергії і запасів поживних речовин у грунті. На добре окультурених суглинних грунтах нечорноземної зони при великих площах живлення у картоплі відбувається посилений ріст бадилля, в результаті чого період вегетації картоплі подовжується і бульби не визрівають. Загущення ж посадки прискорює дозрівання бульб і підвищує вміст у них крохмалю.

Однак не всіх грунтах можна застосовувати загущені посадки картоплі. На легких піщаних грунтах загущені посадки часто не дають ефекту, тому що тут рослинам не вистачає вологи.
При посадці в ранні строки, коли грунт ще переувлажнена, а також у разі повернення похолодань і наступу періоду тривалих дощів картопля доцільно садити в попередньо нарізані гребені на глибину 8-10 см. Завчасне гребневаніе збільшує інтенсивність крошения і розпушування грунту, покращує якість роботи і продуктивність посадкових агрегатів.

При цьому машини пересуваються по більш щільному дну борозни, що зменшує буксування і ковзання коліс і тим самим покращує рівномірність розкладки бульб у борозні. При посадці бульб у попередньо нарізані гребені картоплесаджалки працюють без маркерів, що значно полегшує водіння трактора, дозволяє краще витримувати розміри стикових міжрядь.

за матеріалами Агробізнес

Також користним буде відео від ДУ НМЦ Агроосвіта, на якому продемонстровано різні сорти картоплі від Інституту картоплярства НААН: