Вплив погодних умов на стан сільськогосподарських культур у травні 2015 року, - Укргідрометеоцентр

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 17.06.15

За матеріалами відділу агрометеорології Укргідрометеоцентру

Упродовж травня в Україні переважали задовільні агрометеорологічні умови для росту та розвитку сільськогосподарських культур.

У західних та північно-західних областях, де переважало достатнє вологозабезпечення, агрометеорологічні умови були цілком сприятливими для росту та розвитку усіх сільськогосподарських культур. Лише в останні дні місяця, внаслідок різкого похолодання і низьких середніх добових температур повітря, стримувалася вегетація теплолюбних культур. В окремих районах західних областей, через сильні зливи, град та шквали було пошкоджено посіви озимої пшениці, озимого ячменю, кукурудзи, цукрового буряку, сої.

У центральних областях від дефіциту опадів та високих температур повітря, спостерігалося загальне погіршення умов за рахунок розвитку ґрунтової посухи на багатьох площах. Покращення агрометеорологічних умов як і на решті території країни, відбулося за рахунок дощів, що пройшли у кінці місяця.

У південних та південно-східних областях через тривалий дефіцит опадів упродовж травня, підвищені температури повітря, низьку для весняного періоду вологість повітря, посилення швидкості вітру до помірного та сильного відбувалася інтенсивна витрата запасів продуктивної вологи із усіх шарів ґрунту, розвивалася ґрунтова посуха.

У кінці травнянезважаючи на невисокі температури повітря в середньому за весняні місяці, у південних, центральних, навіть у північних областях на 1-3 тижні раніше середніх багаторічних строків розпочалося масове колосіння. На окремих площах південних областей зерно озимого ячменю надзвичайно рано досягло  молочної стиглості.

Стан посівів озимих культур переважав добрий та задовільний, однак на окремих площах південних, центральних та північно-східних областей  відмічалося деяке погіршення загального стану посівівлокальне пожовтіння листя, засихання стебел, ураження хворобами, пошкодження шкідниками.

Додатково:

В Україні в найближчі 10-15 років можливе зниження врожаїв, - Укргідрометцентр

В Україні у 2015 р. очікується зростання врожаю продовольчого зерна, - Укргідрометцентр