Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 19 червня 2015 року, - Держветфітослужба

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Рослинництво
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 24.06.15

У Степу, осередково Лісостепу на 25-100% обстежених площ зернових колосових культур розвивається та шкодить клоп шкідлива черепашка, де він за чисельності 0,2-1, макс. 2-3, в осередках Одеської, Херсонської 5, Запорізької  областей 10 личинок (ІІ-V віків) на кв.м пошкодив 2-10% рослин у слабкому та середньому ступенях. Скрізь відмічається шкідливість личинок злакової попелиці та пшеничного трипса, які поширились на 18-60, макс. 100% посівів, 6-28, макс. 40% (Запорізька, Тернопільська обл.) рослин. У лісостепових, степових, подекуди поліських областях переважно в крайових смугах полів триває живлення хлібних жуків, жужелиці, інших фітофагів. Захисні міроприємства за порогової чисельності личинок клопа шкідливої черепашки та вищевказаних фітофагів приймаються диференційовано до кожного поля.

Повсюди у посівах озимих та ярих зернових колосових культур розвиваються борошниста роса, септоріоз, бура листкова іржа, темно-бура плямистість, кореневі гнилі, гельмінтоспоріоз, подекуди ринхоспоріоз, піренофороз, інші плямистості, якими охоплено 3-18, осередково борошнистою росою 30, септоріозом, темно-бурою плямистістю, гельмінтоспоріозом 25-50% рослин (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Миколаївська, Рівненська, Чернівецька обл.). У Кіровоградській області на 3% обстежених площ озимої пшениці лінійною іржею уражено 15% рослин. Подекуди у господарствах Закарпатської, Запорізької, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської областей 1-6% колосків уражені фузаріозом, септоріозом, гельмінтоспоріозом. На присадибних ділянках Волинської, Івано-Франківської областей на рослинах озимого та ярого ячменю спостерігається летюча сажка.

На кукурудзі шкодять хлібні блішки (пізні строки посіву), попелиця, гусениці листогризучих совок. У Лісостепу та Степу триває літ стеблового (кукурудзяного) метелика, інтенсивністю 1-4 метелика на 10 кроків, 2-4 екз. на світлот та феромонну пастки. В господарствах Херсонської області відмічено відкладання яєць фітофагом. У Лісостепу гельмінтоспоріозом охоплено 2% рослин. У Городищенському районі Черкаської області на 15% посівів кукурудзи до 3% рослин уражено пухирчастою сажкою. Для обмеження шкідливості фітофага слід провести випуск трихограми на початку та під час масового відкладання яєць. Також за наявності яйцекладок на 18% рослин або 6-8% рослин з гусеницями застосовують драгун, карате зеон, кораген, кайзо, інші дозволенні до використання інсектициди.

Горох скрізь пошкоджують зерноїд, попелиця, трипс, комарик, плодожерка, личинки бульбочкових довгоносиків, з хвороб поширені аскохітоз, пероноспороз, кореневі гнилі. У посівах сої розвиваються попелиці, трипси, гусениці совок (совка-гамма, бавовникова), чортополохівки, осередково лучного метелика, якими заселено та пошкоджено 5-15% рослин. Відмічається початок відродження гусениць акацієвої вогнівки (Черкаська обл.). 2-10% рослин уражені пероноспорозом, аскохітозом, септоріозом, на поодиноких рослинах відмічають прояв вірусної мозаїки (Чернівецька обл.). На багаторічних травах продовжується розвиток та шкідливість насіннєїда, попелиць, гусениць совок, з хворобборошниста роса.

У посівах озимого ріпаку альтернаріозом на 5-20, макс. 35% (Рівненська обл.) рослин уражено 4-11% стручків (Запорізька, Львівська, Тернопільська, Черкаська обл.). Пероноспорозом, фомозом уражено 3-15, макс. 30% (Рівненська обл.) рослин. У господарствах Тернопільської області відмічено прояв білої гнилі. Личинками капустяної стручкової галиці заселено 7% рослин та пошкоджено 3-12% стручків за чисельності 3-8, макс. 15-24 екз. у кожному. Осередково відмічається шкідливість хрестоцвітих блішок, ріпакових клопів, прихованохоботників. Посіви ярого ріпаку заселяє ріпаковий квіткоїд.

У посівах соняшнику продовжують розвиватись та шкодити геліхризова попелиця, трипси, якими заселено 2-25% рослин. Подекуди відмічають шкідливість клопів, цикадок, гусениць совок, лучного метелика, саранових. Пероноспорозом, альтернаріозом, білою гниллю, фомозом, септоріозом уражено 6-10, осередково фомозом до 20% рослин. У господарствах Кіровоградської, Миколаївської областей відмічають прояв іржі на 2-5% рослин.

Рослини цукрових буряків продовжують заселяти бурякова листкова попелиця, подекуди щитоноски, мінуючі мухи, гусениці лучного метелика, листогризучих совок, якими пошкоджено 2-16% рослин. У посівах кормових та столових буряків, переважно присадибного сектору, 4-6% рослин уражені церкоспорозом.

Скрізь у посадках картоплі, томатів розвивається та шкодить колорадський жук, яким заселено 7-50, макс. 70% кущів з 1-4 імаго та 5-32 личинок на кущ різних віків. Фітофторозом, альтернаріозом  в усіх зонах уражено 1-5% рослин картоплі, томатів. На присадибних ділянках Івано-Франківської області стебловою та листковою формами фітофторозу уражено 5-10% рослин.  У плантаціях усіх зон вирощування капусти розвиваються та шкодять гусениці капустяних біланів, молі, совок, капустяні попелиця, блішки личинки капустяної мухи. Триває живлення капустяної, морквяної,  цибулевої мух. На огірках розвиваються баштанна попелиця, тютюновий трипс, у Закарпатській та Херсонській областяхпроявились ознаки бактеріозу, пероноспорозу.

У плодових насадженнях триває живлення гусениць яблуневої плодожерки, якою пошкоджено 1-6% плодів. Повсюди шкодять сисні шкідниками (попелиці, кліщі, медяниці, щитівки), якими заселено 10-63% дерев, 7-20% листків. На 3-40, макс. 80% дерев паршею, борошнистою росою, уражено 4-10% листків, плодовою гниллю 2-5% плодів. У виноградниках 3-6% кущів уражені мілдью, оїдіумом, чорною гниллю. У Херсонської області відмічається літ метеликів гронової листокрутки ІІ покоління. За потреби проводять обробки виноградників дозволеними до використання акарицидами, фунгіцидами.

В ареалі саранових триває розвиток личинок італійського пруса, азіатської сарани, блакитнокрилої, чорносмугастої та білосмугастої кобилок, малої хрестовички, білолобого коника та інших видів. Личинки молодших віків чисельністю 0,3-4 (нестадні і стадні види саранових), макс. 12 (нестадні види) екз. на кв.м живляться в неугіддях, узбіччях доріг, багаторічних травах південних, осередково східних областей. Подекуди у господарствах Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської областей саранові пошкодили 1-6% рослин кукурудзи, соняшника, сої та багаторічних трав.

Триває слабкий літ метеликів, яйцекладка та відродження гусениць листогризучих і підгризаючих совок. Бавовниковою, капустяною та совкою–гамма у Степу та Лісостепу пошкоджено 1-4% кукурудзи, сої, буряків та овочевих культур.

У Степу, Вінницькій, Київській, Полтавській, Сумській, Харківській, Черкаській областях Лісостепу триває літ лучного метелика весняної генерації, інтенсивністю 1-4, макс. 8 екз. на 10 кроків. У господарствах Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської та Херсонської областей гусеницями фітофага пошкоджено 1-6% рослин сої, кукурудзи, соняшника та багаторічних трав. Завдяки обмеженню чисельності та шкідливості гусениць фітофага в господарствах, через застосування рекомендованих інсектицидів, вдалося уникнути значних пошкоджень сільськогосподарських культур.

У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.