Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 17 липня 2015 року, - Держветфітослужба

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Рослинництво
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 17.07.15

У Степу завершується розвиток клопа шкідливої черепашки (окрилилося 43-100%), який перелітає в місця зимівлі. За попередніми даними пошкодженість зерна клопом шкідливою черепашкою становить 0,5-1,1, макс. 5% (з необроблених площ одноосібників). У Лісостепу в посівах зернових культур дохарчовуються личинки старших віків, окрилилось до 25%. За даними спеціалістів державних фітосанітарних інспекцій вага самиць становить 140-145 мг, самців - 111-120 мг, що свідчить про добрий їх фізіологічний стан. Проте, слід відмітити, що зустрічаються особини клопа черепашки (10%), які ще дохарчовуються та мають вагу 90-95 мг. У південних районах Вінницької області виявляють особини копа черепашки чорного кольору (мелоністи - 5%), що свідчить про зміцнення популяції шкідника та про можливість збільшення її чисельності в наступному році.

У дозріваючих посівах ярих, незібраних посівах озимих зернових колосових культур Полісся та Лісостепу агрокліматичні умови (перепади нічних та денних температур повітря, опади, у вигляді короткочасних дощів, місцями зливового характеру, рясні роси) звітного періоду сприяли подальшому розвитку та поширенню фузаріозу, септоріозу, оливкової плісені, альтернаріозу, подекуди борошнистої роси, якими охоплено 0,3-5, макс. 10% колосся. Для збереження якості зерна слід провести першочергове збирання уражених хлібів прямим комбайнуванням та очищення й просушування зерна до вологості не вище 14%. Надалі обов’язково зробити фітоекспертизу насіння та за переважаючих збудників хвороб прийняти рішення щодо вибору протруйника і своєчасно оздоровити посівний матеріал.

Посівам кукурудзи завдає шкоди стебловий (кукурудзяний) метелик, заселеність обстежених площ яким становить 15-57%. На 3-11% заселених рослин кукурудзи нараховується 2-15 яєць, пошкоджено 1-5% рослин за чисельності 1-2 гусениці на кожну. В Луганській області стебловим метеликом пошкоджено 2-6% рослин проса. У Дніпропетровській, Кіровоградській, Луганській, Одеській, Харківській областях гусеницями бавовникової совки на 7-50% обстежених площ кукурудзи пошкоджено 1-4, макс. 10%рослинза чисельності 1-2 гусениці на кожну. В Київській, Черкаській, Полтавській, Харківській областях яйцекладками фітофага заселено 2-12% рослин культури. Повсюди розвиваються та шкодять попелиці, осередково трипси, блішки, павутинний кліщ. З хвороб на культурі виявляють гельмінтоспоріоз, пухирчасту та летючу сажки, у Кіровоградській області – іржу. За наявності понад 18% рослин з яйцекладками або 6-8% рослин з гусеницями стеблового метелика та бавовникової совки І-ІІ віків посіви обприскують карате зеоном, драгуном, рубіном, децисом ф-Люкс, кораген тощо.

Повсюди на 14-50% обстежених площ, 2-11, макс. 21% рослини сої пошкоджено кліщем, попелицями, подекуди гусеницями акацієвої вогнівки, чортополохівки, лучного метелика, 2-15, макс. 24% рослин охоплено аскохітозом, церкоспорозом, пероноспорозом, бактеріальним опіком, септоріозом, антракнозом, альтернаріозом.

Посівицукрових буряківпродовжує заселяти буряковалисткова попелиця,пошкодивши 6-15% рослин. Подекуди відмічається шкідливістьщитоносок,личинок бурякової мінуючої мухи,гусениць листогризучих совок. Уплантаціях культури лісостеповихтаполіських областей на 2-10% рослинпоширення маютьцеркоспороз,рамуляріоз.Захисту підлягають посіви з надпороговою чисельністю шкідників та ураження хворобами з урахуванням рекомендованих систем захисту.

Повсюди в посівах соняшнику триває розвиток геліхризової попелиці, трипсів, клопів, якими заселено 2-25, осередково 30-60% (Запорізька, Луганська, Київська, Чернівецька, Херсонська обл.) рослин. Переважно в степових областях шкодять соняшникові вогнівка, шипоноска, подекуди гусениці лучного метелика, бавовникової совки (5-20% рослин). З хвороб, переважно на листках нижнього та середнього ярусів, на 2-18% рослин відмічають гнилі, пероноспороз, фомоз, септоріоз, аскохітоз, іржу, осередково вертицильозне в’янення, фомопсис,вогнищами пероноспорозом, фомозом охоплено до 40%.

У посівах ярого ріпаку відмічають шкідливість личинок ріпакового насіннєвого прихованохоботника, з хвороб – фомоз, альтернаріоз.

Скрізь на картоплі та томатах триває шкідлива діяльність колорадського жука другого покоління. Капусту пошкоджують совки, білани, молі, попелиці, трипси (3-27% рослин). Із хвороб на картоплі скрізь виявляють фітофтороз (уражено 6-25% рослин),альтернаріоз (5-19%),огірках - антракноз, пероноспороз, капусті - судинний бактеріоз (2-7%), помідорах - верхівкову гниль (2-4% плодів), фітофтороз (8-20% рослин). Захист овочевих культур проводять дозволеними препаратами у відповідності з санітарними вимогами.

Саранові, переважно нестадні (блакитнокрила, чорносмугаста, білосмугаста кобилки, мала хрестовичка, білолобий коник, ін.) та стадні (італійський прус) розвиваються на неорних землях, узбіччях доріг, пасовищах, у плавнях річок та суміжних посівах просапних культур степових, та на неугіддях лісостепових областей. Чисельність нестадних видів становить 0,4-5, макс. 12 екз. на кв.м в осередках Запорізької області. У Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській та Херсонській областях відмічено окрилення саранових (22-75%).

У Степу та Лісостепу триває літ другого покоління лучного метелика, інтенсивністю 1-5 екз. на 10 кроків. Подекуди у Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській областях гусеницями фітофага пошкоджено до 5% рослин кукурудзи, соняшнику, сої.

У лісостепових та степових областях триває літ, відродження листогризучих та заляльковування гусениць підгризаючихсовок, якими у Київській, Полтавській, Сумській та Хмельницькій областях пошкоджено 1-8% коренеплодів і молодої картоплі. Гусеницями совки-гаммипошкоджено 4-6, макс. 10% (Миколаївська обл.) рослин соняшнику, цукрового буряку, багаторічних трав, овочевих культур, бавовниковою совкою- 1-3% рослин сої, цукрових буряків, капустяною - 3-10% капусти,цукрових буряків.

У садах шкодять гусениці яблуневої (ІІ-го покоління) та сливової плодожерок, інші листогризучі та сисні фітофаги. З хвороб поширюються плодова гниль, парша, борошниста роса, моніліоз, клястероспоріоз. У плантаціяхвинограду південо-західних областейшкодять гусеницігронової листокрутки ІІ-го покоління, триває літ метеликів третього покоління. Триває розвиток оїдіум, мілдью, на Закарпатті- чорної гнилі, уражено 6-9% кущів.

У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.