Агрометеорологічні умови формування урожайних (посівних) властивостей зерна озимої пшениці в Україні у 2015 році, - Укргідрометеоцентр

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Рослинництво
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 25.08.15

Урожайні властивості зерна озимої пшениці (здатність різних партій насіння одного і того ж сорту  при рівній агротехніці давати різний врожай) формуються під впливом широкого спектру факторів, з яких найбільш важливі погодні  умови - рівень температур повітря, кількість опадів, відносна вологість повітря, вологозабезпеченість посівів впродовж вегетації.  За всіх інших однакових умов різниця в урожайності за рахунок впливу агрометеорологічних факторів на якість посівного зерна може досягати 4-7 ц/га.

За розрахунками, виконаними  в Українському Гідрометцентрі на основі екологічної моделі селекційно-генетичного інституту (м. Одеса), у 2015 році на переважній частині території країни сформувалось зерно з середнім рівнем якості.  Переважання середньої та пониженої якості зерна в областях стійкого насінництва (Черкаська, Київська, Миколаївська, Дніпропетровська, Одеська), обумовлено малосприятливими агрометеорологічними умовами у період наливу зерна.