Фітосанітарний стансільсько господарських рослин 4 грудня 2015 року, - Держветфітослужба

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Рослинництво
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 04.12.15

Внаслідок пониження температурного режиму озимі культури та багаторічні трави на початку грудня припинили вегетацію, що на декаду пізніше середньобагаторічних строків. Сприятливе поєднання добових температур та режиму зволоження зумовило поліпшення стану посівів озимих культур. Існуючі гідротермічні умови були задовільними для розвитку і розповсюдження шкідників та збудників хвороб в агроценозах.

За даними моніторингу, проведеного фітосанітарними інспекторами у посівах сільськогосподарських культур за видовим складом переважають звичайна полівка, польова миша, лісова, подекуди в Донецькій, Кіровоградській, Одеській областях на неугіддях межуючих з сільськогосподарськими полями - курганчикова миша.

У посівах озимої пшениці обліковують 1-3, осередково до 6 жилих колоній (Черкаська обл.) мишоподібних гризунів на гектарі з 2-7 жилими норами в кожній. На житі та озимому ячмені враховують 1-3 колоній на гектар з 3-8 норами. У посівах озимого ріпаку чисельність колоній гризунів становить 0,5-2, осередково до 4 колоній у Запорізькій та Київській областях.

На 28-100% обстежених площ багаторічних трав, садів, неугідь  враховується по 2-5 жилих колоній на гектарі мишоподібних гризунів в кожній по 4-18 жилих нір.

Збереження посівів озимих культур забезпечує своєчасне виявлення та знешкодження мишоподібних гризунів у разі 3-5 і більше колоній на гектар захисними заходами через розкладання отруєних принад бактороденциду, роденфосу, бродисану, воскових брикетів шторм.

Переважно у поліських областях  на 3-59% обстежених площ озимих зернових  борошнистою росою, септоріозом, гельмінтоспоріозом, іржею такореневими гнилями уражено 2-13% рослин, подекуди 1-6%  ринхоспоріозом. Погодні умови сприяють подальшому поширенню та розвитку хвороб. У степових областях триває слабке живлення личинок хлібної жужелиці (туруна) та гусеницьозимої совки. Ними пошкоджено 1-3% рослин на 4-10% обстежених площ.

Повсюди на 10-81% обстежених площ, 2-13% рослин озимого ріпаку уражені бактеріозом, пероноспорозом, альтернаріозом, фомозом, білою плямистістю, чорною ніжкою.

В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.