Стрип-тіл (strip-tillage)

  • Сергій Петрович Саяпін
  • 16.05.16

Смуговий землеобробіток, або стрип-тіл (strip-tillage, скорочено strip-till), - нова для України система раціонального поводження ізґрунтами. Тобто земля ніби й обробляється, і навіть на орну глибину, а то й глибше. Але смугами, «зеброю», а не суцільно. Цей спосібпоєднує переваги звичайної оранки, такі як просушування ґрунту й прогрів його на сонці, з можливістю ощадного використання землізавдяки тому, що зачіпається лише та ділянка ґрунту, у який вкладається насіння.

Смуговий обробіток дозволяє живильним речовинам ґрунту краще адаптуватися до потреб рослин, не торкаючись поверхні ґрунту між рядами. Крім того, коли застосовується рідке добриво, воно може бути внесене безпосередньо в ті рядки, де кладеться насіння, зменшуючи кількість необхідних добрив і підвищуючи ефективність внесення у безпосередній близькості від коренів.
 
У порівнянні зі звичайними технологіями обробітку ґрунту (оранка, ноу-тіл, міні-тіл), смугова, або стрип-тіл, значно заощаджує час і гроші. Це доводять вчені й практики. Смугова технологія активно застосовується у США й Канаді. Відома американська компанія Amіty, один з піонерів цього методу ґрунто-обробітку, разом з університетами Північної Дакоти й Міннесоти проводить Northern Strіp-Tіll Expo - виставку, присвячену смуговому розпушенню.
 
В Україні стрип-тіл теж дедалі сміливіше застосовують передові підприємства: наприклад, «Агро КМР» (Дніпропетровська обл.), «Дружба Нова» (Чернігівщина), «Рост Агро» (Полтавщина), фермерське господарство «Степ» (Черкаська обл.) та деякі інші.
Важливою перевагою цієї технології є те, що разом із розпушуванням одночасно можна вносити добриво під насінням на глибину 20–30 см, або й навіть у двох рівнях, причому це можуть бути різні добрива. Завдяки такій агрономічній операції рослина може одержувати підгодівлю тоді, коли це їй особливо необхідно, скажімо, у період активного росту й коли формується урожай. Деякі стрип-тіл-агрегати дають можливість здійснювати мультисівбу, тобто одночасно в одному посіві культивувати два або й більше видів рослин.
 
Такий спосіб хазяйнування допомагає заощадити фермерові, зокрема, чимало палива, і при тому знизити ущільнення ґрунту, бо потребує меншої кількості проходів машино-тракторного агрегату полем. Цей вид обробітку здійснюється за допомогою спеціального устаткування за допомогою тракторів із системою навігації GPS.
Для цієї технології сільгосптехніку виробляють добре відомі фірми - Amazone, Amity, Horsch, Great Plains, John Deere, Kuhn, Sunflower, Will-Rich та інші.
«Хорш» (Horsch)
Нещодавно компанія Horsch представила вдосконалену версію посівного агрегату Focus TD для технології посіву strіp-tіll. Агрегат одноразово може обробляти ґрунт на глибину до 35 см, вносити добрива, висівати із прикочуванням просапні, зернові культури, ріпак, а також прикочувати їх.
 
Сошники на Focus TD аналогічні тим, що стоять на сівалці Pronto DC цього ж машиновиробника. Міжряддя можна замовляти різне - для зернових та ріпаку. Добрива можливо вносити на глибину 20–35 см, а можна й розділити їх на два рівні - 20–35 та 5–10 см. Ще один нюанс конструкції - це полегшені пластикові бункери для туків і насіння. Бункер загальним обсягом 5000 л розділений на дві частини в співвідношенні 60/40.
«Отрманн» (Orthman)
Компанія Orthman (США) - одна з тих, хто найбільш активно просуває на українському ринку машини для смугового обробітку ґрунту, або технології стрип-тіл (strіp-tіll). Вона виготовляє лінію встаткування для точного землеробства, що дозволяє робити кілька операцій за один прохід та одержувати максимальну вигоду.
Однак це - бренд, який вже добре зарекомендував себе на світових ринках завдяки можливості об’єднання декількох операцій. Базовий пристрій для передпосівного обробітку ґрунту за один прохід. Чи це йде передпосівний обробіток по стерні, коли доводиться прорізати щільний рослинний покрив, чи по голому ґрунті - 1tRіPr® забезпечить чисту, вирівняну, ідеально підготовлену поверхню. У тандемі з 1tRіPr®може використатися встаткування Orthman для внесення рідких і сухих добрив, забезпечуючи точне внесення живильних речовин.
Різноманіття комплектацій устаткування компанії Orthman (кожен аграрій замовляє агрегат «під себе») дозволяє виробникам з різними можливостями отримувати бажаний результат від інноваційних технологій смугової обробки. Той-таки 1tRіPr® може працювати разом із сівалками, із пристроями для внесення сухих або ж рідких добрив. Причому внесення добрив цим агрегатом - точне: а саме - безпосередньо в місце розвитку кореневої системи рослини, що покращує засвоюваність цих корисних речовин.
«Кун» (Kuhn) має Striger та Gladiator
Компанія Kuhn (Франція) пропонує для смугового обробітку землі культиватор Strіger, який розроблявся протягом трьох років у співробітництві з агровиробниками й урахуванням їхніх побажань. Представляючи на виставці «Агрітехніка-2013» цей агрегат, менеджер з продажів Маттіас Лоще сказав: «З ним ми ступаємо на новий шлях, досить цікавий у світлі новітніх досліджень у сфері технологій вирощування кукурудзи, цукрових буряків і ріпаку».
 
Модельний ряд представлений кількома версіями: агрегат виготовляється із суцільною рамою або зі складаною. Strіger може мати від 4 до 12 рядків, його лапа, оснащена захисним пристроєм, швидко регулюється й проводить обробіток ґрунту на глибині до 30 см. В агрегату є два бункери на 260 л для внесення добрива в ґрунт відразу після обробки лапою. Бункери оснащені дозаторними пристроями; є також причіп-цистерна для гнойової рідини.
 
Всі органи для обробітку ґрунту монтуються із пружиною для роботи на кам’янистих ґрунтах. Хоча машина може також працювати на будь-яких ґрунтах з різними органічними речовинами і пожнивними залишками.
 
Як відомо, нещодавно Kuhn придбала компанію Krause (США) - виробника знарядь для обробітку ґрунту й зернових сівалок. Разом з цим, в її лінійці виявився, зокрема, агрегат Gladіator для технології смугового обробітку поля. В Україні його вперше побачили на полях «Соя протеїн продукт» (Запорізька обл.) на Дні поля компанії Kuhn в 2011 році. Там Gladіator здійснював таку операцію: крім смугового культивування, він показав, що здатний вносити добрива в трьох різновидах - сухому, рідкому й навіть у газоподібному. Так, він одночасно з обробітком ґрунту вносив у неї газоподібний аміак.