Інститут охорони ґрунтів розробив геопортал «Родючість ґрунтів»

  • Сергій Петрович Саяпін
  • 16.05.16

Інститутом охорони грунтів спільно з Інститутом космічних досліджень реалізований проект по розробці геопортала «Родючість ґрунтів». Про цеповідомив директор ДУ «Держгрунтохорона» Ігор Яцук.

Він наголосив, що за результатами обстеження землекористувачу, чиземлевласнику на кожне поле, земельну ділянку видається агрохімічний паспорт. «В ньому фіксуються фактичні показники родючості ґрунту. Це єдиний юридичнийдокумент, який відображає стан ґрунтів і його зміну в часі та є основою длядержавного контролю за використанням земель. За результатами агрохімічногообстеження Інститут формує унікальну за періодичністю, обсягами обстеження таспектром показників базу даних про стан ґрунтів», - зауважив керівник інституту.

Також він пояснив, що інститут працює над створенням єдиної уніфікованої базиданих щодо стану ґрунтів. Крім того, удосконалюється процес відбору проб,зокрема з забезпеченням прив’язки полів і точок відбору до системи координат. Цевимагає наявність GPS-приймачів.

«Спільно з Інститутом космічних досліджень реалізовано проект з розробки геопорталу «Родючість ґрунтів». Ми намагалися поєднати можливості сучасних геоінформаційних технологій, дистанційного зондування, дані про стан ґрунтів для вирішення питань охорони ґрунтів та підвищення їх родючості. Інститут співпрацює з Продовольчою та сільськогосподарською організацію ООН (ФАО) та Європейським Союзом щодо визначення територій, придатних для вирощування екологічної безпечної продукції, поліпшення навколишнього середовища, підтримки політики регіонального розвитку України», - пояснив Ігор Яцук.

«Уже два роки ДУ «Держґрунтохорона» тісно співпрацює з Німецькими компаніями «Elementar GmbH» і «Abacus Analytical Systems GmbH» над створенням сучасної системи аналітичного обстеження з автоматизацією процесу визначення агрохімічних показників ґрунтів та вод. Впровадження буде сприяти удосконаленню земельних відносин в Україні через надання інформаційних послуг про стан родючості ґрунтів сільськогосподарських угідь, земельних ділянок та водних об’єктів землевласникам та землекористувачам в режимі реальної карти», - наголосив керівник інституту.

Щодо перспективних напрямів роботи Інституту у 2016 році то Ігор Яцук повідомив, що планується здійснити обстеження сільськогосподарських угідь на площі 2,2 мільйона гектарів з  відбором 202 тисяч зразків ґрунту та провести в них 1,2 мільйона аналізів з видачею землекористувачам 55,3 тисячі паспортів.

«Також, заплановано відібрати близько одної тисячі проб води і виконати понад 7,5 тисячі аналізів для визначення якісного її стану. Створити системи комплексних випробувань і досліджень  нових пестицидів та агрохімікатів з метою проведення їх державної реєстрації. Також розробити підходи до створення інформаційно-аналітичної бази даних про якісний стан ґрунтів», - наголосив Ігор Яцук.

Для довідки.

Інститут охорони ґрунтів України є єдиною державною установою, що представляє агрохімічну службу країни. Основним завданням інституту є здійснення моніторингу родючості ґрунтів для забезпечення реалізації державою контролю за їх станом. Відповідна установа підпорядкована Мінагрополітики.