Агрометеорологічні умови у липні 2016 р., - Укргідрометеоцентр

  • Сергій Петрович Саяпін
  • 01.09.16

За матеріалами Укргідрометеоцентру

Внаслідок дуже високих температур повітря, які переважали у липні та співпали із цвітінням соняшнику, формуванням качанів та наливом зерна кукурудзи агрометеорологічні умови для росту, розвитку та формування урожаю цих культур ускладнювалися та були неоднорідними по території. Внаслідок вкрай нерівномірних дощів складалося і надзвичайно строкате зволоження ґрунту під пізніми культурами.

У західних, північно-східних та північних областях, де відмічалося більше дощів, переважали помірні для кінця липня температури повітря, та за рахунок попередніх періодичних дощів запаси ґрунтової вологи ще знаходилися на достатньому рівні, умови були переважно задовільними для другої половини вегетації пізніх с.-г. культур (соняшник, кукурудза, соя).

У південних та південно-східних областях несприятливі умови для подальшої вегетації пізніх сільськогосподарських культур склалися за рахунок майже повної втрати вологи ґрунтом та швидким поширенням ґрунтової посухи.

При цьому низькі запаси продуктивної вологи у метровому шарі переважали і в багатьох районах східних та центральних областей, де вологи у 0-100 см шарі ґрунту було в 2-3 рази менше середніх багаторічних показників та оптимальних значень для вегетації у цей період.

Одночасно, в районах, де випадали окремі, навіть невеликі дощі, зволоження ґрунту було достатнім для завершення вегетації пізніх сільськогосподарських культур (окремі райони Черкаської, Кіровоградської, Сумської, Харківської та Полтавської областей).

Надлишок ефективного тепла по всій території сприяв скороченню міжфазних періодів розвитку пізніх культур. Відмічено випадки повного засихання рослин соняшнику та передчасного, майже на місяць раніше, достигання кукурудзи.