Пам’ятка бджоляру щодо лікування та профілактики хвороб бджіл, - Інститут бджільництва

  • Сергій Петрович Саяпін
  • 02.09.16

 

<p "="">Док. вет. наук Галатюк О.Є., канд. біол. наук Єфіменко Т.М., ННЦ «Інститут бджільництва ім. П. І. Прокоповича»

Знання біології бджолиної сім’ї та основних хвороб бджіл – основа рентабельного ведення бджільництва.
Варроатоз та нозематоз – найбільш шкодочинні паразитарні хвороби бджіл, що поширені на всіх пасіках без винятку. Прояв захворювань обумовлюється ступенем враження бджіл кліщем варроа та мікроспорідіями Nosema apis і Nosema ceranae. Ці паразити – є причиною активізації латентних вірусних захворювань імаго бджіл і розплоду. Окрім того, вони є причиною загострення європейського гнильцю у бджіл. Сім’ї з високим ступенем враження бджіл кліщем варроа (більше 10%) злітають осінню або гинуть протягом зими. Отже кожен пасічник має слідкувати за процентом закліщеності бджолиних сімей кліщем варроа протягом літнього сезону та ступенем інвазії бджіл мікроспорідіями Nosema apis і Nosema ceranae ранньою весною. Всі інші інфекційні захворювання (окрім американського гнильцю), зазвичай, не носять масового характеру і легко лікуються таким загальнодоступним методом, як створення безрозплідного періоду на період виведення матки. Американський гнилець – небезпечне захворювання, яке потребує дезінфекції бджоло інвентарю та закурювання бджолосім’ї. Акарапідоз – карантинне захворювання, яке викликає трахейний кліщ Acarapis woodi. Заходи боротьби ті ж самі, що і з кліщем варроа.
Заходи по профілактиці та лікуванню хвороб бджіл, що є обов’язковими на пасіці, та повинні проводитись протягом активного пасічницького сезону.
1. В ранньовесняний період (при необхідності і в зимовий) до появи розплоду проводять обробку бджіл противарроатозними препаратами.
2. Весною та в першій половині літа в період між відкачуванням меду можна обмежитись для обробки імаго бджіл тільки органічними кислотами, зокрема 15%-ною молочною кислотою або 2,5-3%-ною мурашиною чи щавлевою тричі з інтервалами 7 днів, або препаратами на їх основі.
3. З 15-20 липня (після відкачування меду) необхідно вибірково визначити ступінь враження бджолиних сімей кліщем варроа. Для цього визначають процент закліщеності імаго бджіл на личинок робочих бджіл і трутнів в запечатаному розплоді. Процент закліщеності обраховують за формулою: кількість кліщів ділять на кількість проаналізованих особин і множать на 100%. Якщо переважає процент закліщеності до 1,5% обробку хімічними акарицидами відкладають до відкачування меду з соняшника (початок серпня). Якщо процент закліщеності більше 1,5% ― безвідкладно застосовують хімічні противарроатозні засоби (органічні кислоти, препарати на основі флуметрину чи флувалінату) терміном не більше 24 діб. Ефективність обробки контролюють, підклавши на дно вулика змащений жиром цупкий папір. Розміщення цупкого паперу, змащеного жиром, під розплідною частинної бджолиного гнізда дозволяє не тільки мати уяву про ефективність противарроатозних обробок, але і слідкувати за природним осипом кліща в бджолиних сім‛ях протягом сезону. За нашими спостереженнями, якщо природний осип кліща в бджолиній сім’ї більше 5 особин за добу треба терміново проводити противарроатозні обробки.
4. Якщо не планується відбір меду в другій половині літа, можна відразу застосувати хімічні акарициди на основі амітразу. Якщо амітраз застосовується в вигляді парів або в рідкому стані, обробку проводять тричі з інтервалом в 7 днів, а якщо на дерев’яному шпоні полоски ставлять на 24 доби.
5. Заключна обробка від кліща проводиться в жовтні – листопаді при відсутності розплоду в гніздах 2-3 рази з інтервалом 7-10 днів. Зазвичай, це препарати на основі амітразу або це 3%-на щавлева кислота.
6. Профілактику нозематозу обов’язково проводять восени, згодовуючи бджолам разом з цукровим сиропом препарат КАС (КАС-82) (30% лікувального корму від загальної кількості кормів, що згодовуються бджолам на зиму), який легко готується в домашніх умовах з бруньок сосни та полину гіркого. Можна замінити препарат КАС витяжкою з бруньок сосни, бруньок тополі чорної, бруньок берези, деревію, полину гіркого (1-2%). Весною протинозематозний оздоровчий прийом включає згодовування зазначених витяжок але в невеликих дозах (0,3-1 л на сім’ю).
7. Необхідно пам’ятати, що вчасне згодовування цукрового сиропу (не пізніше 10-15 вересня) дозволить не зношувати бджолині сім’ї, що йдуть в зиму. Заміна природного корму на цукровий сироп не повинна бути повною, бажано, щоб мед складав 50% від загального об’єму корму, що потрібен для зимівлі бджіл.

Додатково пропонуэмо ознайомитися з відео:

Преглянути всі матеріали