Управління контентом та вимоги до його якості в системі електронного дорадництва

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Загальне
  • 31.03.20

Кількість інформації в дорадчій діяльності вимагає окремих підходів щодо її систематизації та ефективних механізмів подання, а також показників якості.

Система електронного дорадництва еДорада [2] містить як власний базовий контент, так і використовує базові енциклопедичні матеріали (зокрема інформаційно-дорадчого веб-порталу «Аграрний сектор України» [1]). Це реалізовано з метою збільшення доступного якісного контенту. Окремим аспектом цього є розгорнута система управління контентом (на базі PHP та СУБД MySQL) з діючими консультантами-укладачами, адаптована під інтерфейсні рішення системи.

Важливим аспектом ефективної діяльності в системі еДорада, адміністрування записами користувачів , контроль та допомога у діяльності спеціаліста дорадника. Для цього використано як базові сервіси системи електронного дорадництва, які інтегровані в загальний інтерфейс системи.

Додатково було створено інтерфейс виводу профілю користувача в системі (для прикладу http://edorada.org/authors/37), який надає можливість перегляду опублікованих ним матеріалів пересічним користувачам та сторінку переходів на управління власною інформацією для дорадників (за умов активації в системі).

На даному етапі розвитку системи електронного дорадництва було запропоновано дещо спрощену систематизацію матеріалів посередництвом системного каталогу (реалізація в інтерфейсі системи [1]), який включає статті, блоги, гілки повідомлень в сервісі "Питання-відповіді" та групування матеріалів у Спільнотах практиків.

З розвитком контентної частини даних розділів можливо ускладнення структури, що також вимагатиме переприсвоєння вже введених матеріалів до відповідних частин системного каталогу.

Серед базових видів структурованої авторської інформації, пропонованої користувачеві в системі електронного дорадництва еДорада [2] надається:

  • управління системним записом користувача;
  • сервіс «Питання та відповіді» з відповідним блоком управління; за умови ідентифікації користувача подаюся насамперед його питання на наявні відповіді;
  • матеріали блогу;
  • авторські статті, які можуть включати матеріали інформування та переходів на списки відтворення відеоматеріалів згідно галузевої локалізації;
  • спільноти користувачів та інструменти управління їх належністю та контентом.

Кожна одиниця інформації обов’язково ідентифікується посередництвом вище наведеного системного каталогу для швидкого пошуку чи тематичної підбірки матеріалів у процесі роботи.

Для поліпшення якості сприйняття навчальних матеріалів в системі було також організовано відеоканал «е-Дорадництво Електронне дорадництво в Україні» на сервісі YouTube, де здійснено підбірку навчальних матеріалів за галузями, а також можуть бути розміщені відеоматеріали дорадників. Проте можуть бути залучині для покращення та інформативності посилання на сторонні якісні матеріали на  YouTube чи інхих відеохостингах, де є можливість копіювати код імплементації відео до публікованих матеріалів.

При первинному формуванні базового контенту системи електронного дорадництва еДорада пріоритетним є використання авторських матеріалів з якісним графічним та відеосупроводом, який розміщається безпосередньо в ресурсі.

Проте наявність в мережі Інтернет цікавих та корисних вже опублікованих матеріалів ставить доцільним їх републікацію з дотриманням авторських прав. Це стосується як матеріалів учасників системи, так й сторонніх публікацій.

Проте подібний контент (графічні зображення, схеми, прикріпленні файли тощо) потрібно розміщувати в повному обсязі в системі еДорада з обовязковим посилання на першоджерела. Наявний термін експлуатації системи показує наявність фактів відключення веб-ресурсів першоджерел, а відповідно втрату частини розміщеного контенту, який відвантажувався з них.

Таким чином пропонована система може акумулювати знання для довготривалого використання як користувачами загалу, так і дорадниками.

Важливим також є системне подання такої інформації, яка в свою чергу може бути й надалі використана фахівцями-дорадниками, як готові інформаційні добірки.

Також потрібно відмітити супровідне вузько тематичне інформаційне подання матеріалів статей та блогів з безпосереднім дорадчим сервісом «Питання – відповіді» (див. сервіси оперативного консультування в системі електронного дорадництва [1]), як елемент швидкої відповіді на поставлене питання чи більш широке інформаційне поле щодо нього.

У разі винвикнення питань щодо публікацій звертайтеся до Саяпіна Сергія Петровича (sayapin_sp@ukr.net, 066-287-62-54).