Створюємо сімейне фермерське господарство зі статусом та без статусу юридичної особи. Покрокові інструкції, - UHBDP

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Створення суб'єктів господарювання в АПК
  • 23.12.20

Право на створення фермерського господарства мають усі дієздатні громадяни України, які досягли 18-річного віку, мають земельну ділянку та бажання створити фермерське господарство. А ось яку обрати форму - зі статусом чи без статусу юридичної особи – ви можете вирішити, ознайомившись з нашими презентаціями.

Декілька порад від Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва.

Якщо розмір Вашої земельної ділянки менше ніж 20 га, то краще працювати без статусу юридичної особи. У цьому форматі простіше вести бухгалтерську звітність. Сімейне фермерське господарство зі статусом юридичної особи повинно мати бухгалтера.

Державна політика у майбутньому більше орієнтується на підтримку сімейних фермерських господарств без статусу юридичної особи. На розгляді Верховної ради України знаходиться законопроект про введення Єдиного соціального внеску для ФОП 4-ї групи, які мають земельну ділянку від 0.1 до 20 га. Зараз, як відомо, сума їхнього єдиного податку залежить від розміру площі сільгоспугідь, а не від обсягу реалізованої продукції. У планах держави також надання кредитів у розмірі до 1 млн. грн. на 10 років на купівлю землі, важливо, що гарантом для СФГ, які захочуть взяти кредит, виступатиме держава.

Завантажуйте презентації, знайомтеся з інформацією та приймайте рішення!

Основні кроки створення СФГ без статусу юридичної особи (pdf, 411 kB)

Основні кроки створення ФГ (юридичної особи)  (pdf, 657 kB)

За матеріалами UHBDP