Бджолярі запитують – юрист відповідає, - UHBDP

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Виробничо-господарська діяльність агровиробників
  • 23.12.20

“Пасіка. Від хобі до бізнесу. Як перетворити пасіку в постійне джерело доходу” – цей онлайн курс, створений UHBDP, з моменту його оголошення пройшли понад 800 бджолярів. Особливою відмінністю цього курсу став закритий чат, у якому “курсанти” могли ставити запитання до спікерів. Найбільша кількість запитань виникла до юриста – Олександра Брильова, адвоката, партнера юридичної компанії "Legal Partner".

Олександр Брильов, треба віддати йому належне, відповів на всі запитання. У чаті відбувалось жваве, цікаве спілкування, яке може бути корисним багатьом пасічникам. Тому ми вирішили оприлюднити це незвичайне інтерв’ю, у якому журналістами виступили саме бджолярі.

1. Чи потрібно кожного року робити новий санітарний паспорт у зв'язку зі зміною кількості бджолосімей?

Необхідності робити кожного року новий ветеринарно-санітарний паспорт немає,  зміни щодо кількості бджолосімей вносяться в існуючий паспорт ветеринарно - санітарним лікарем.

2. Від якої кількості реалізованого меду треба реєструватися як ФОП?

Ви можете продавати необмежену кількість медової продукції, будучи просто фізичною особою, а не суб'єктом господарської діяльності. Перехід до однієї з форм господарської діяльності не співвідноситься з об'ємом реалізації продукції

3. Клінічний огляд пасіки є платним?

Клінічний огляд пасіки є платним та становить 29,73 грн (без ПДВ) за 1 бджолосім’ю. Тариф є єдиним на всій території України та встановлений відповідно до наказу Мінагрополітики №96 від 13.02.2013.

Лабораторні випробування для отримання ветеринарно-санітарного паспорта, планові лабораторні дослідження проводяться за рахунок коштів державного бюджету на підставі Постанови КМУ від 23 квітня 2008 року №413, тобто безоплатно для пасічника на такі захворювання бджіл: американський гнилець, європейський гнилець, нозематоз, акарапідоз, варроатоз.

Якщо ветеринарно-санітарний паспорт видається вперше, клінічному огляду підлягають 100% бджолосімей пасіки.

При наступних періодичних оглядах для лабораторних досліджень відбирають матеріал від 10% бджолосімей.

Але знаю, що дуже часто на місцевому рівні працівники зловживають своїм правом та користуються незнанням Закону з боку бджолярів та вводять їх в оману, і навіть при наступних оглядах вимагають 100% від кількості. Коли дізнався, що в мого клієнта виникла така ситуація, то звернувся з адвокатським запитом до Головного управління в області, якому підпорядковується ця служба. Через три дні мені зателефонували та просили додаткові відомості з приводу цих осіб, оскільки було ініційовано службове розслідування з приводу осіб, які вимагали таку плату, вводячи в оману пасічника. Чим закінчилось службове розслідування – не знаю, але окрім 10% більше не вимагали. Будьте наполегливі та юридично обізнані, і все у вас вийде.

4. Ветеринар направляє в лабораторію акт обстеження пасіки або бджіл? Проби відбираються з кожної сім'ї або вибірково якийсь відсоток? Послуги лабораторії платні?

Ветеринар складає акт обстеження пасіки, здійснює відбір патологічного матеріалу та разом з супровідним листом направляє до акредитованої державної лабораторії.

За рахунок коштів державного бюджету (безкоштовно) проводяться дослідження на такі захворювання бджіл: американський гнилець, європейський гнилець, нозематоз, акарапідоз, варроатоз. Про це Постанова Кабінету Міністрів України від 23.04.2008 року № 413 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення протиепізоотичних заходів, та переліку послуг спеціалістів ветеринарної медицини, які провадять ветеринарну практику за здійснення обов'язкових або необхідних протиепізоотичних заходів та розмірів їх оплати».

Розмір плати за інші дослідження встановлено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.02.2013 № 96.

Видача ветеринарно-санітарного паспорта пасіки – 50,88 грн (без ПДВ).

Клінічний огляд пасіки (1 бджолосім’я) – 29,73 грн (без ПДВ).

Розміри плати за надання послуг визначені й є однаковими для всіх регіонів України.

У випадку видачі паспорту пасіки вперше клінічному огляду підлягає 100% бджолосімей.

Щодо сезонних досліджень пасіки восени та навесні, відбір зразків здійснюється від кожних 10-ти вуликів.

5. Скільки буде коштувати реєстрація пасіки в 70-100 сімей?

Видача ветеринарно-санітарного паспорта пасіки – 50,88 грн. (без ПДВ).

Клінічний огляд пасіки 29,73 грн. (без ПДВ) за 1 бджолосім’ю * 100 сімей = 2973  грн. (при первинній видачі паспорта пасіки).

Наступні періодичні планові огляди - 10% від 100 бджолосімей = 10 * 29,73 грн = 297,30 грн.

Але деякі бджолярі іноді вдаються до певних "хитрощів" при першому отриманні ветпаспорту, зазначають значно меншу кількість бджолосімей. В даному випадку потрібно бути готовим до того, що така економія може призвести до того, що ви не зможете підтвердити реальну кількість бджолосімей у випадку потрави. А саме те, що вони були здорові, оскільки не підлягали огляду.

6. Отриманий прибуток від реалізації меду, маток, пакету якимсь чином оподатковується або від якої кількості, суми?

Прибуток від реалізації меду та інших продуктів бджільництва залежить від статусу платника податку.

Якщо платником податку є фізична особа, яка не є підприємцем, то отриманий нею дохід оподатковується у розмірі 18% +1,5 % військовий збір.

Але податковий кодекс передбачає звільнення від сплати податку на прибуток, якщо такий дохід отриманий від продажу власної сільськогосподарської продукції, якщо такий дохід сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. 

Якщо дохід перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, він оподатковується в загальному порядку. Ця сума на 01.09.2020 складає 250 000.00 грн.

Для тваринників є обмеження по доходу (не прибутку), який не оподатковується у фізичних осіб.

Це обмеження (на сьогодні) = 50 * мінімальну зарплату.

Таким чином з 01.09.2020 (включно):

50 * 5000 = 250 000.00 грн.

Наприклад, якщо у вас дохід склав 251 000.00 грн., оподатковується тільки те, що більше ліміту, тобто 1 000 грн.

І питання щодо оподаткування треба / не треба платити полягає в наступному:

  1. Якщо ви отримуєте тількиготівку, вас майже неможливо перевірити.
  2. Якщо гроші поступають на банківську картку, то тут вже питання: чи моніторить вашу фінансову історію банк, чи звітує він до податкової про вас.

7. Чи потрібно фіксувати, реєструвати, показувати обсяг доходу з пасіки?

Так, необхідно, якщо ви зареєстровані підприємцем. А також у випадку, якщо отриманий фізичною особою (не підприємцем) дохід від реалізації меду та інших продуктів бджільництва сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

8. Чи потрібно на реалізовану продукцію видавати клієнту чек?

Продавець (суб'єкт господарської діяльності)  на вимогу покупця має видавати товарні чеки, накладні та інші письмові документи, які засвідчують передання права власності на товар/послугу від продавця покупцю (п. 15 ст. 3 № 265).

Податківці наполягають, що видавати покупцю товарний чек обов'язково, навіть якщо він не просить про це (лист ДФС № 24188/6/99-99-14-05-01-15). Це стосується і ФОП-єдинників, які ведуть спрощений облік. Інакше кажучи, на думку податкової, на кожну покупку треба виписувати товарний чек.

Також не забувайте, що є Закон про захист прав споживачів, який зобов'язує продавця видати покупцеві розрахунковий документ, що засвідчує факт купівлі, з відміткою про дату продажу (ч. 11 ст. 8 ЗУ № 1023). Адже без чека покупець не зможе довести, що купив товар саме у вас. У законодавстві не прописана відповідальність за невидачу товарного чека або розрахункової квитанції для ФОП, які працюють з готівкою. Така відповідальність передбачена для суб'єктів підприємницької діяльності, які застосовують РРО, за невидачу фіскального чека (ст. 17 ЗУ № 265).

Якщо ви не є суб'єктом господарської діяльності, чек видавати не потрібно.

9. Пасіка щорічно збільшується, зимують всі на одній базі. В травні розвозиться на медозбір на декілька стаціонарних точ. Фактично зимує 1 пасіка, а на медозборі 2 або 3 (різні сільради). Скільки має бути паспортів для юридично правильного функціонування?

На пасіку видається один ветеринарно-санітарний паспорт. Вивезення пасіки на медозбір до іншої місцевості є кочівлею. Кочівля пасіки - це розміщення пасіки або її частини тимчасово на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, тобто на території іншої ОТГ або взагалі району або області.  Для переміщення пасіки на територію іншого району або області необхідно отримати у державного ветеринарного лікаря Ветеринарне свідоцтво та подати до органів місцевого самоврядування та місцевої ветеринарної клініки повідомлення про тимчасове розміщення пасіки. Розміщення пасіки на земельній ділянці, яка не належить пасічнику, дозволяється лише за згоди власника земельної ділянки.

10. Якщо пасіка не зареєстрована, яку відповідальність несе її власник?

Якщо ваша пасіка не зареєстрована і ви використовуєте мед виключно в особистих цілях (не здійснюєте продаж продукції), то відповідальності за не проведення реєстрації не має. Це якщо мова йде про відсутність реєстрації потужностей. А якщо ви не зареєстрували її в органі місцевого самоврядування, то не виникає відповідальності у інших осіб перед вами, як пасічником (наприклад, у фермера сповіщати вас про проведення обробки).

11. Як реєструвати пасіку, яка розташована на різних стаціонарних точках в одному населеному пункті? Чи це 2 паспорти, чи 1? Один точок на власній землі, а інший на орендованій у родича.

Паспорт один, а реєструєте за основним місцем знаходження пасіки. Якщо тимчасово виїхали на медозбір в інший населений пункт, то реєструватися в органі місцевого самоврядування повторно не потрібно, необхідно їх лише про це повідомити, плюс мати дозвіл на розміщення на цій земельній ділянці від власника землі.

12. Лектор стверджує, що пасіка реєструється в раді за місцем розміщення. Неодноразово зустрічав версію, що за місцем реєстрації (проживання) пасічника. Яке твердження вірне?

І на підставі чого відбувається така реєстрація? Я проживаю в місті на відстані 50 км від пасіки, пасіка розміщена на земельній ділянці тещі. Чи зареєструє мою пасіку місцева селищна рада?

Порядок реєстрації пасіки у органах місцевого самоврядування має на увазі, що пасіка розташовується за місцем проживання пасічника. Але якщо, як у вашому випадку, вона знаходиться не за місцем проживання, то пасіка або реєструється на ім’я вашої тещі, або ви повинні надати до місцевої ради документ, що підтверджує ваше законне право користуватися земельною ділянкою тещі, наприклад, договір користування земельною ділянкою. Ну, і не забуваємо про те, що місць проживання у людини може бути декілька, законодавством це не заборонено.

13. Яка процедура отримання експлуатаційного дозволу на бджолопродукти з доданою вартістю?

Для отримання експлуатаційного дозволу оператор ринку особисто або через уповноважений ним орган чи особу, або рекомендованим листом подає до Держпродспоживслужби в одному примірнику відповідну заяву та перелік харчових продуктів, які планує виробляти або зберігати.

Строк видачі експлуатаційного дозволу оператору ринку становить 30 календарних днів з дня отримання компетентним органом всіх документів, зазначених вище.

Після надходження заяви та переліку посадова особа територіального органу Держпродспоживслужби проводить інспекцію (огляд) потужностей (об’єктів) з метою встановлення їх відповідності санітарним заходам.

Рішення про видачу або відмову у видачі експлуатаційного дозволу приймається територіальним органом Держпродспоживслужби на підставі результатів інспекції (огляду) заявлених потужностей щодо їх відповідності санітарним заходам.

Огляд заявлених потужностей проводиться не пізніше 15 календарних днів з дня отримання компетентним органом документів.

Експлуатаційний дозвіл є безстроковим.

Потужностям, на які видано експлуатаційний дозвіл, присвоюється реєстраційний номер.

Розмір плати (адміністративний збір) за надання адміністративної послуги з видачі або поновлення дії експлуатаційного дозволу становить 0,17 мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому заява подається оператором ринку в центр надання адміністративних послуг.

Експлуатаційний дозвіл видається територіальним органом Держпродспоживслужби у трьох примірниках. Перший примірник видається операторові ринку, другий – залишається  у територіальному органі Держпродспоживслужби, третій – надсилається  до Держпродспоживслужби.

14. Ви сказали, що реєструвати треба в місцевій раді за місцем розташування пасіки. І це логічно. Але п. 2 Порядку реєстрації пасік, затверджений наказом Мінагропромполітики та Академії аграрних наук від 20.09.2020 #1884/82 пише інше: "пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи". Саме на цій підставі мені відмовили в реєстрації за місцем розташування пасіки. А ще за фактичним місцем проживання відмовили, тому що пасіка не на території міста. Як бути в такому випадку? І що означає зареєструвати за місцем кочівлі?

Якщо ваша пасіка розташована на земельній ділянці не за вашим основним місцем проживання, вам необхідно надати до місцевої ради, де фактично розташована ваша пасіка, документ, який підтверджує, що у вас є права на цю земельну ділянку  (право власності, оренди, користування).

Кочівля пасіки - це розміщення пасіки або її частини тимчасово на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, тобто на території іншої ОТГ або взагалі району або області.  Для переміщення пасіки на територію іншого району або області необхідно отримати у державного ветеринарного лікаря Ветеринарне свідоцтво та подати до органів місцевого самоврядування та місцевої ветеринарної клініки повідомлення про тимчасове розміщення пасіки. Розміщення пасіки на земельній ділянці, яка не належить пасічнику дозволяється лише за згоди власника земельної ділянки.

15. Скажіть, у якій формі можна оформити згоду власника на розміщення пасіки? Це ж не обов'язково договір оренди чи взагалі договір? Чи може бути це лист-згода, адресований на місцеву раду?

Ні, договір не обов’язково, буде достатньо і згоди. Це фактично формальність, як власне і договір, який ніде не реєструється і нотаріусом не завіряється.

16. А який тип реєстрації обрати для невеликої пасіки?

Отримати ветеринарно-санітарний паспорт, зареєструватися в місцевій раді та зареєструвати потужності виробництва в Держпродспоживслужбі, і цього буде достатньо.

17. Скажіть, будь ласка, я не можу зрозуміти, коли мені потрібно реєструватися як суб'єкт господарської діяльності?

Якщо коротко, то з того моменту, коли ви захочете, щоб вашу продукцію купували, наприклад, магазини.  Або інші замовники, яким недостатньо, що ви просто фізична особа.

Зареєструватися на курс>>>

За матеріалами UHBDP