Агрометеорологічні умови у квітні 2014 року, - Укргідрометеоцентр

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 30.05.14

У першій половині квітня зі зниженням температури повітря до показників близьких до норми уповільнилося наростання тепла, однак  розвиток озимих  та ярих культур відбувався на 1-3 декади раніше середніх строків за рахунок ранньої весни

У багатьох областях несприятливим фактором для формування урожаю ранніх зернових культур залишався дефіцит опадів. Недостатня кількість опадів холодного періоду обумовила низькі стартові запаси вологи у ґрунті, за винятком західних областей, де зволоження було близьке до оптимального. Порівняно із багаторічними даними в областях Лісостепу та Степу  вміст продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту був у середньому на 30-40 мм менший. Найскладніше ситуація складалася у південних областях, особливо у Херсонській, Миколаївській  та Запорізькій, де на 30-50% площ  запаси вологи  в метровому  шарі ґрунту були історично низькі - 25 – 50 мм. 

Несприятливим фактором для цвітіння плодових культур у квітні були сильні заморозки по всій території країни.Інтенсивність яких у повітрі досягала 2-10°, на поверхні ґрунту - 6-11°, на висоті 2 см від поверхні ґрунту - 4-12° морозу. На багатьох метеостанціях центральних областей  заморозки були найбільш інтенсивними за період спостережень з 1961 року.  

Заморозки співпали із масовим цвітінням черешні, персику, вишні, сливи, аличі, абрикосу, суниць  у  південних та центральних,  областях За експертною оцінкою було пошкоджено та загинуло від 50 до 100% бруньок. Відмічено пошкодження сходів ярового  ячменю та рослин ріпаку..

У другій половині місяця за рахунок дощів створилися сприятливі агрометеорологічні умови для вегетації усіх сільськогосподарських культур у центральних областях, також вони залишалися сприятливими у західних областях, де з підвищенням температури повітря відбулося покращення  теплозабезпечення. 

У кінці місяця покращилися умови і в багатьох районах південно-східних та східних областей, де кількість опадів досягла або перевищила декадну норму.  

Станом на 30 квітня запаси продуктивної вологи під озимими культурами на більшості площ оцінювалися як добрі та задовільні. У Криму, багатьох районах  південних, окремих районах Луганської, Донецької областей - незадовільні.