Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 21 листопада 2014 року, - Держветфітослужба

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 27.11.14

Погодні умови осені сприяють наростанню чисельності мишоподібних гризунів, особливо у посівах озимих культур межуючих з багаторічними травами, неугіддями. У лісостепових та поліських областях на 15-74, макс. 81% (Львівська обл.) обстежених площ озимої пшениці колонії гризунів виявляли переважно по периметру полів. На озимому ячмені поширення мишей відмічають на 34-85% площ, житі - 40-100%. Так, на 1 гектар виявляють 1,5-3 (Вінницька, Київська, Полтавська, Черкаська та інші обл.), макс. 4 жилих колоній (Івано-Франківська, Хмельницька, Чернігівська обл.), у кожній по 2-5, макс. 10 жилих нір. Пошкоджено 1-5, осередково в Івано-Франківській області до 8% рослин у слабкому та середньому ступенях.

У південних областях чисельність гризунів на озимині коливається від поодиноких нір (Одеська, Миколаївська обл.) до 2 колоній на гектар у кожній по 3-5 жилих нір. Максимальна щільність гризунів 6 колоній на гектар відмічається в господарствах Запорізької області, де вони осередково пошкодили до 25% рослин у слабкому ступені.

Повсюди заселено 30-100% обстежених площ озимомого ріпаку, де обліковують 1,5-4 колонії на гектар, 2-5, макс. 16 жилих нір у кожній. Ними пошкоджено 1-3, макс. 8% рослин культури в слабкому та середньому ступенях. У господарствах Хмельницької та Чернівецької областей на 1 га виявляли 6, на окремих посівах Київської до 8 жилих колоній.

На 64-100% площ багаторічних бобових травах, неорних землях (сади, перелоги, лісосмуги), полях після просапних культур чисельність гризунів становить 2-6, макс. 7-9 (Вінницька, Хмельницька, Рівненська обл.), до 10 (Запорізька обл.) колоній на гектар з 6-9 жилими норами.

Надалі загроза пошкодження озимих культур, багаторічних трав і насаджень зберігатиметься повсюди, що вимагатиме проведення постійного моніторингу їх чисельності та за наявності 3-5 жилих колоній на гектар проведення захисних заходів шляхом внесення в нори отруєних принад бактороденциду, ізоцину, шторму, інших дозволених родентицидів.

У господарствах Запорізької, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей у посівах озимих, розміщених по стерньовим попередникам, триває слабке живлення личинок хлібної жужелиці (туруна), які за чисельності 0,2-1, макс. 2 екз. на кв.м у слабкому та середньому ступенях пошкодили 1-7% рослин на 7-25% обстежених площ. У разі утримання позитивних температур розвиток і живлення личинок фітофага триватиме. Борошнистою росою, септоріозом, гельмінтоспоріозом, бурою листковою іржею, кореневими гнилями уражено 2-15% рослин озимини.

На 20-74% обстежених площ озимого ріпаку поширення мали бактеріоз коренів, переноспороз, фомоз, альтернаріоз, борошниста роса, переважно на листках нижнього ярусу, якими уражено 4-16% рослин за слабкого, осередково середнього ступенів. Для стримування інфекції вищезазначених захворювань та переростання рослин і підвищення їх стійкості до екстремальних погодних умов зимового періоду в посівах культури рекомендовано провести обробки дозволеними до використання препаратами.

У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.