Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 28 листопада 2014 року, - Держветфітослужба

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 28.11.14

За матеріалами Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України

Агрокліматичні умови звітного періоду (зниження температури повітря, мінлива хмарність, мряки, місцями опади у вигляді снігу різної інтенсивності) в посівах озимих зернових культур стримували розвиток та поширення борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, кореневих гнилей та пероноспорозу, альтернаріозу на ріпаку. Запас інфекції цих хвороб зберігається на 2-10% рослин. Осередково в Закарпатській, Київській, Полтавській областях борошнистою росою на окремих площах уражено до 20% рослин пшениці. З підвищенням температурного режиму (3-5ºС) та достатньої зволоженості повітря (90-100%) можна очікувати подальшого розвитку хвороб.

У природних стаціях та посівах озимих культур триває розмноження, живлення та міграція мишоподібних гризунів. По видовому складу переважає полівка звичайна та миша польова. У Лісостепу та Поліссі гризунами  заселено 40-51, осередково до 80% площ озимини (Київська, Тернопільська, Чернівецька обл.). Чисельність колоній мишоподібних гризунів на орних землях становить 1-3 колонії на гектар з 2-8 жилими норами.

У степових областях чисельність гризунів на орних землях становить в середньому 1,6, в осередках Запорізької області до 6 колоній на гектар у кожній 3-6 жилих нір. На неорних землях гризунами заселено 7-51% площ чисельністю до 3 жилих колонії на гектар.

Найбільше поширення гризунів 76-100% площ із 5-8 колоній на гектар відмічали на багаторічних травах (Волинська, Київська, Харківська, Чернівецька), макс. 10-15 (Запорізька обл.).

Захист посівів озимих культур забезпечує своєчасне виявлення та знешкодження гризунів у разі 3-5 і більше жилих колоній на гектарі через внесення в нори дозволених до використання родентицидів.

У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.