Що нам потрібно знати про насіння для розсади та сівби

  • Сергій Петрович Саяпін
  • технології
  • 26.03.15

Купуючи насіння овочів

Вибираючи між сортами і гібридами (на пакетиках яких є позначення F1), слід пам'ятати, що на відміну від сортів гібридне насіння забезпечують:

  • підвищену і стабільну врожайність (майже в 1,5-2 рази вище в порівнянні з сортами);
  • більш інтенсивний розвиток (швидкий ріст і швидке формування врожаю за умови збалансованого та високоякісного харчування);
  • стійкість до хвороб;
  • стійкість до несприятливих умов середовища; здатність, не лише активно розвиватися в несприятливих умовах, а й зав'язувати плоди;
  • дружнє дозрівання плодів, що дуже зручно для збору та переробки;
  • однорідність плодів; відсутність (або зовсім невелика кількість) потворних плодів; яскрава і приваблива забарвлення;
  • високі смакові якості плодів (плоди солодші, мають пружну консистенцію).

Купивши насіння гібридів, не можна забувати, що гібриди НЕ зберігають свої властивості в наступних поколіннях. Це означає, що самі їх ви отримати не зможете - гібридне насіння щороку доведеться купувати.

Купуючи насіння квітів

Щоб звести до мінімуму небезпеку того, що насіння квітів виявляться невсхожімі, купуючи їх, потрібно:

  • Уважно подивіться на термін придатності, зазначений на зворотній стороні пакету, тому що, на жаль, саме квіткові насіння часто продають з минулим терміном придатності.
  • Дізнайтеся, є рослина однорічні, дворічні або багаторічним. Пам'ятайте, що однорічні квіти зацвітуть в рік посіву, але взимку загинуть (айстри, чорнобривці, петунія, волошка, запашний тютюн, лобелія та ін.) Двулетники зацвітуть лише на майбутній рік, але їх цвітіння також триватиме лише одне літо (братки, турецька гвоздика, шток-троянда та ін.) Більшість багаторічників в перше після посіву літо не зацвітуть, зате потім будуть довго радувати вас своєю красою (карпатський дзвіночок, багаторічна ромашка, деревій та ін.)
  • Обов'язково вивчіть дані про висоту рослини і його вимоги до освітленості. Це вкрай важливо, тому що якщо у вас тінистий вологий ділянку, не варто навіть намагатися виростити на ньому квіти, що вимагають багато сонячного світла.
  • З'ясуйте терміни посіву насіння (від цього залежить, вирощувати чи рослини через розсаду або сіяти відразу у відкритий грунт). Якщо на пакетику вказано термін посіву лютий-березень, це означає, що без розсади вам не обійтися.

Скільки часу можна зберігати насіння

Зазвичай восени ми перебираємо залишки насіння і купуємо нові. І щоразу шкода викидати торішні насіння - раптом зійдуть. Звичайно, як зазначалося вище, можна спокійно перевірити їх схожість і вирішити, викидати насіння або ж вони згодяться і на цей сезон. Але, на жаль, насіння в пакетиках зараз продають так мало і вони настільки дорогі, що проводити подібні експерименти розумніше лише з насінням власного виробництва. Тому не завадить знати, скільки живуть насіння різних культур, і які умови необхідно створити, щоб вони не підвели нас навесні.
 
Ось скільки років можуть зберігатися насіння овочевих культур, зберігаючи до 75% схожості:

  • кавун, диня, кабачок, огірок, гарбуз - 6-8 років;
  • боби, горох, квасоля, кукурудза - 5-6 років;
  • артишок, бруква, капуста, редис, редька, ріпа, буряк, томат, спаржа - 4-5 років;
  • баклажан, цибуля-батун, цибулю-порей, морква, салат, шпинат, цикорій - 3-4 роки;
  • цибуля ріпчаста, перець, петрушка, ревінь, кріп, щавель - 2-3 роки;
  • пастернак, селера-1-2 роки.

У насіння квітів свої допустимі строки зберігання:

  • дельфиниум, флокси, чорнобривці, примула, вербена, нигелла, аркотіс, геліхрізум, немезія, астра, братки, діморфотека. ешшольція, календула, дзвіночок карпатський та персиколистий - 2 роки;
  • ромен, піретрум, наперстянка, дзвіночок середній, майорець, матіола, Лобулярія, космея, геліптерум, бегонія, жоржин однорічний, тютюн запашний, петунія, квасоля вогненно-червона, левиний зів, портулак - 2-3 роки;
  • запашний горошок, люпин, мак, настурція, календула, петунія, резеда і хризантема - 4 роки;
    гвоздика периста, турецька і китайська, кореопсис - 4-5 років.

Основна причина втрати схожості - висока вологість насіння, тому тільки що зібрані насіння потрібно підсушити на відкритому повітрі або в приміщенні. Розкладіть їх тонким шаром на папері, газеті, полотняною тканини, які легко вбирають вологу. Протяг корисний, а от сонячна сушка протипоказана. Поблизу грубки й батареї також можна пересушити насіння, а при кімнатній температурі 20 ... 25 ° C насіння підсохнуть через 2-3 дні. Обов'язково підсушіть і старі насіння, особливо якщо тримали їх в дачному неопалюваному будинку (що взагалі-то дуже погано і істотно знижує схожість насіння). Не забудьте про підходящої упаковці - пакетах із щільного паперу, а краще маленьких поліетиленових пакетиках.

Крім того, насіння мають пористу оболонку і вбирають вологу з повітря. Але може бути і зворотний процес: при дуже сухому повітрі в опалювальний сезон насіння здатні віддавати вологу, і, тим самим, також втрачати схожість.

Тому в умовах міської квартири краще взяти за правило - всі куплені пакетики насіння відразу ж складати в щільно закриті поліетиленові пакети.

Є і ще один чинник - потрібно тримати насіння при постійній температурі, що зовсім не складно в міській квартирі де-небудь у шафі на полиці. А це означає, що не слід завчасно перевозити насіння в садовий будиночок: вирушите садити і привезете, а в квартирі при більш-менш постійній температурі і в поліетиленовому пакеті їм буде набагато краще.

Зразкові терміни посіву насіння овочів

Високорослі і середньорослі помідори, перець, баклажани і картоплю прийнято сіяти з середини лютого до початку березня.
Низькорослі помідори можна сіяти приблизно до 20 березня.
Фізаліс - в середині березня.
Огірки, кавуни, дині, гарбуза і кабачки можна сіяти з другої декади квітня і до початку травня.
Кольрабі можна сіяти, починаючи з середини квітня і закінчуючи серединою травня.
Капусту ранню білокачанну і ранню кольорову починають сіяти з початку березня і до кінця квітня.
Капусту савойської та брюссельську - з початку і до середини квітня.
Капусту середньостиглу білокачанну сіють з середини квітня і до середини травня.
Капусту пізню білокачанну і пізню кольорову починають сіяти з середини березня і до кінця квітня.
Лук-чорнушки - з початку березня і до кінця квітня.
Морква - з середини квітня і до середини травня.
Буряк - з середини квітня і до початку травня (у парник або теплицю на розсаду) і з середини травня і до кінця першої декади червня (у відкритий грунт). Посів багато садівників здійснюють звіряючись з Місячним календарем городника

Підготовка купленого насіння до посіву

У більшості своїй куплені насіння ніякої попередньої обробки не вимагають. Якщо насіння не пилоподібні і не інкрустовані, то їх достатньо замочити на добу у звичайній (краще сніговий) воді. Або, що ще краще, обробити стимуляторами росту, наприклад, Епін (7 крапель на склянку води). Інкрустовані (покриті кольоровою оболонкою), а також дрібні і пилоподібні насіння (такі насіння у ремонтантної суниці і у багатьох квіткових однорічних культур) не вимагають ніякої обробки - їх висівають тільки сухими.

Однак з цього правила є два винятки.

  1. Міцну шкірку на деяких насінні (лагенарія, деякі сорти гарбуза, деякі трави тощо) перед посівом потрібно скаріфіціровать, тобто пошкодити - подряпати. Без цього такі насіння можуть сходити дуже довго (місяць, два і більше), а можуть і не зійти взагалі. Для ушкодження можна трохи потерти набряклі насіння шкуркою або акуратно трішки надрізати манікюрними ножицями з боку, протилежного рубчик. Операція ця небезпечна, і потрібно діяти вкрай обережно, щоб не погубити внутрішню структуру насіння.
  2. Багато ягідні, плодові, лікарські культури і ряд кольорів, а з овочів хрін і катран сходять тільки після стратифікації - тривалого впливу на насіння низької позитивної температури від 0 до плюс 5 ° С. Таке насіння потрібно або висівати восени (тоді вони пройдуть стратифікацію в природних умовах), або змішати з вологим субстратом (пісок, тирса, торф'яна крихта, мох) і витримати при зниженій температурі і вільному доступі повітря в холодильнику. На 1 частину насіння беруть 3-4 частини субстрату. Стратифікація триває від одного до декількох місяців залежно від культури.

Підготовка до посіву насіння, зібраних самостійно

Насіння можна витримати в слабкому розчині біопрепаратів (наприклад, триходерміну) протягом 2 годин (капусту та інші хрестоцвіті - не більше 30 хвилин).
Можна також потримати їх у розчині Планти протягом доби і обприскати Епін.
Від вірусних хвороб допоможе Іммуноцітофіт, в якому досить замочити насіння на 3-12 годин.
У якому вигляді краще сіяти насіння

Будь-яке насіння можна висівати трьома способами: сухими, намоченими або пророслими. Сухе насіння висіваються дуже швидко, але сходять вони досить довго. Намочене і, тим більше, пророслі насіння сходять набагато швидше сухих, але сіяти їх складніше. Та й до процесу намочування або пророщування слід поставитися уважно, щоб не погубити насіння.

Щоб правильно вибрати оптимальний варіант, варто керуватися такими правилами:

  • рослини (ріпа, редька, редиска), насіння яких сходять дуже швидко, замочувати сенсу немає;
    категорично не можна замочувати дуже дрібні пилоподібні семяна;
  • краще не замочувати насіння рослин (базилік), що утворюють при замочуванні слиз;
  • краще замочувати і навіть пророщувати повільно вхожі насіння (морква, петрушка), насіння, що вимагають великої кількості вологи (цибуля, бобові) або володіють якимись особливими
  • специфічними властивостями (буряк);
  • не варто намочують насіння моркви, якщо ви з якихось причин не зможете її потім прорідити - в цьому випадку краще вибрати посів гранульованими насінням або насінням на паперових стрічках (гранульоване насіння та насіння на паперових стрічках намочувати не можна);
  • краще намочують насіння, якщо ви не впевнені в їх гарній схожості - тоді при намочуванні та обробці стимулятором росту (Епін, гумінати та ін) насіння зійде більш дружно;
  • краще намочують насіння і обробляти їх стимуляторами, якщо ви запізнилися з посівом, тоді у вас є шанси отримати хороший врожай від ранньостиглих сортів, незважаючи на запізнення сівби.

Основні правила посіву насіння

Своєчасний посів. Посів моркви, петрушки, кропу, салату та багатьох інших зеленних культур потрібно провести дуже рано (кінець квітня - перші числа травня), як тільки трохи відтане верхній шар грунту. У цей час грунт вологий, і насіння не загинуть від пересихання, що в переважній кількості випадків буває при більш пізньому посіві. А от буряк не можна сіяти в холодний грунт - тому її можна посіяти в парник або чекати, коли грунт на глибині 10-12 см прогріється на 7 ... 10 ° С (кінець травня-початок червня). Лук-чорнушки можна сіяти і вдома на розсаду (якщо хочете отримати в цьому ж році цибулини), і в парник (там простіше забезпечити достатню вологість), і прямо в грядку.
Ні найменшого пересихання, яке в більшості випадків є причиною того, що насіння важко схожих (морква, петрушка) або вимагають особливих умов (буряк, цибуля-чорнушка) культур не сходять.
Захист від заморозків, від яких можуть загинути проросле насіння і навіть сходи. Допомогти може накриття гряд плівкою або покривним матеріалом відразу після сівби.
Глибина загортання насіння. Більш глибока закладення, ніж потрібно даній культурі, може перешкоджати дружному проростанню насіння, і навіть призвести до появи лише поодиноких сходів. Для багатьох культур оптимальною глибиною посадки вважається глибина в 0,3-0,6 см. Дрібні ж насіння, які бувають у багатьох кольорів і у ряду пряних культур просто розсипають по поверхні.

Як сіяти насіння пасльонових (баклажана, перцю і томатів) і баштанних (огірків, гарбузів, кабачків)?

Існують дві технології посіву насіння: відразу в грунт або в дуже пухкий грунт (наприклад, в тирсу). У першому випадку все дуже просто. Береться досить глибокий контейнер, заповнений зволоженим грунтом, і в ньому на деякій відстані один від одного висіваються насіння, потім вони присипаються грунтом, і грунт злегка накочується. Відстань між насінням має бути не менше 2 см, адже рослини досить довго будуть перебувати разом.

У другому випадку береться плоский неглибокий контейнер, заповнений вологими тирсою. У них точно таким же чином висіваються насіння і присипаються знову тирсою.

В обох випадках контейнери поміщаються в прочинені поліетиленові пакети в тепле місце (наприклад, на батарею, якщо там не дуже жарко). У період проростання насіння бажано підтримувати температуру близько 25 ... 30 ° С. З появою сходів температуру знижують: вдень до 18 ... 26 ° С, а вночі до14 ... 16 ° С.

Після появи сходів пакети знімаються, тирса присипаються шаром біогумусу приблизно в 0,5 см, а контейнери переміщуються під лампи денного світла. Вирощують розсаду при 12-14-годинному світловому дні. При появі першого справжнього листка її пікірують.

Слід зауважити, що рослини в першому випадку будуть розвиватися набагато повільніше, ніж у другому, а в момент пікіровки у розсади з тирси виявиться надзвичайно велика коренева система, самі ж рослини абсолютно безболісно перенесуть переселення в окремі горщики і відразу візьмуться в зростання. Розсада з грунту буде мати незначну кореневу систему, яка на додачу буде пошкоджена в результаті пересадки, потім вона два тижні буде приходити в себе, і лише потім почне рости
Число днів від посіву до появи сходів овочевих культур

КультураПри t 12°СПри t 20-22°С
Капуста білокачанна, кольорова та ін.9-105-6
Цибуля-порей20-2210-12
Морква15-166-7
Огірок-6-7
Перець-12-14
Петрушка-14-15
Редис105-6
Салат83-4
Буряк126-7
Селера-14-15
Томат25-277-8
Квасоля-9-10
Шпинат2010-12
Баклажан-6-7
Горох9-105
Кабачок-6-7

Як сіяти дрібні і пилоподібні насіння

Таке насіння у ремонтантної суниці і у багатьох квіткових однорічних культур. Багато з них до того ж не відрізняються гарною схожістю і часто хворіють чорною ніжкою. Таке насіння висівають завжди в не дуже високі контейнери (наприклад, в банки з під спреду Рама) в дуже пухку, вологу, але спеціально ущільнену перед посівом грунт з обов'язковим додаванням триходерміну від грибних хвороб. Насіння садимо згідно з місячним календарем, сприятливі дні можна подивитися тут >>>. Насіння розсіюються прямо по поверхні грунту і не присипаються, тому що в цьому випадку можуть і не зійти.

Потім вся поверхня змочується з розпилювача, але ні в якому разі не поливається, а контейнер поміщається у відкритий поліетиленовий пакет в тепле місце. При необхідності грунт періодично знову зволожується за допомогою розпилювача. При появі сходів пакет знімається, а ємність ставиться на освітлене місце. Полив і раніше йде шляхом розпилення вологи, але вже не звичайною водою, а розчином Різоплан і чорних дріжджів, щоб уберегти рослини від чорної ніжки. Потім в середині-кінці квітня рослини розсідаються на дорощування в теплицю на біопаливо, а в середині травня переносяться у відкритий грунт.

Чому насіння можуть не зійти
Занадто низька температура. Насіння більшості теплолюбних культур (перцю, баклажана, дині, кавуна) добре проростає при температурі 25 ... 30 ° С, а при температурі нижче 15 ° С можуть взагалі не зійти. А насіння моркви або петрушки починають проростати і при температурі в 3 ... 4 ° С. Але все ж кращими для проростання більшості насіння слід вважати температуру в 21 ° С.
Недостатньо вологий грунт - після посіву можна пересушувати верхній шар грунту, так як наклюнувшіеся проростки можуть легко підсохнути, і сходів не буде. Оптимальною вважають вологість грунту в 80-90%.
Занадто вологий грунт - насіння можуть згнити. Це буває, коли ємності з посіяними насінням поміщають в щільно закриті поліетиленові пакети, де насіння просто задихаються і загнивають. Щоб уникнути цього, пакети потрібно тримати трохи пріокритимі і періодично провітрювати.
Занадто велика глибина загортання насіння - у ряду культур це може призвести до появи лише поодиноких сходів. Для багатьох культур оптимальною глибиною посадки вважається глибина в 0,3-0,6 см. Дрібні ж насіння взагалі просто розсипають по поверхні.
Попередня обробка насіння. Покупні насіння вже пройшли всі необхідні обробки. Додаткове витримування їх у марганцівці, мікроелементах, розчині золи і т.п. може привести до самих непередбачуваних результатів аж до загибелі насіння.