Переваги розсадних касет

  • Сергій Петрович Саяпін
  • технології
  • 26.03.15

За матеріалами http://lvivmama.com.ua

З настанням весни багато городників, а також фермерські господарства замислюються про майбутній урожай, і починають заготовлювати все необхідне для посіву. Адже вирощування розсади дуже важливий і відповідальний етап, за допомогою якого визначається рівень врожаю.

Хтось дістає старі пластикові пляшки, різні стаканчики, коробочки від молочних продуктів. Даний інвентар, звичайно, зручний, але, на жаль, не для рослин. Перевага їх тільки в тому, що вони безкоштовні, і на цьому їх переваги закінчуються. Такі ємності абсолютно не підходять для вирощування розсади. Вона, звичайно, там росте, але бідні рослини при висадці на постійне місце ламаються і мнуться, та й ви, відчуваєте купу незручностей, тому як вони займають багато місця. Заставлені різнокаліберними баночками підвіконня і столи псують інтер’єр, а при перенесенні, і при поливі доставляють багато проблем.

Ось і, напрошується один висновок — краще раз витратитися на покупку касет для розсади, ніж збирати різні обрізки з картону, ризикуючи залишитися без врожаю.

Вирощування розсади в касетах забезпечить вас урожаєм, і не відбере багато сил і часу. Застосування касетної технології втричі скорочує витрату насіння і площу для розміщення розсади, тому в касетах для розсади на 1м² розміщується до1 тис. рослин. Рослини з розсадних касет більш життєздатні, і польова приживлюваність становить 98%. якщо порівнювати з 70% при звичайній технології.

Після висадки на постійне місце рослина не відчуває шоку і продовжує розвиватися, тому, що коренева система при пересадці не пошкоджується.

У розсадних касетах можна вирощувати не тільки розсади овочевих рослин, але і ягідних, квіткових, декоративних культур, і навіть культури різних лікарських рослин.

Розсадні касети легкі, зручні в транспортуванні, легко миються, не займають багато місця. Більше того, їх можна використовувати щорічно, і вони не вимагають багато грунту. Застосування касетної технології окупить ваші витрати сповна. До того ж вибір розсадних касет сьогодні величезний. Для забезпечення гарного розвитку і росту рослини, можна вибрати касети з комірками певної глибини і потрібного розміру.

Наприклад, для вирощування розсади кореневої або черешкової селери, ранніх помідорів, ранньої або середньостиглої капусти підійдуть касети для розсади, які мають до шести осередків, обсяги яких від 60 до 70 мл. Кабачки, цукіні, огірки, середньої стиглості та пізні сорти помідорів найкраще висівати в касети з осередками, що мають обєм 77-112 мл.

Пряні трави, пізня капуста, гострий і солодкий перець висаджуються в розсадні касети з об’ємом комірок 30 мл. А ось гірчицю, петрушку, пастернак, портулак, качанний і листовий салат, висаджуйте в касети для розсади з самими малими осередками 16 мл — в цій касеті може бути до 260 осередків.

Спробувавши один раз виростити розсаду касетним методом, ви назавжди забудете про незручності і поганий врожай.