Дорадницво в дії - виїзні семінари з сільському туризму в різних регіонах України

  • Костянтин Рогоза
  • Сільський туризм
  • 04.06.15

 

Локутова О.А., к. с.-г. н., старший викладач кафедри аграрного консалтингу та сервісу

Проведення виїзних семінарів з сільського туризму за ініціативи регіональних громад кафедрою аграрного консалтингу та сервісу ННІ післядипломної освіти було започатковано в червні 2014 року.  Після того, як перший семінар з успіхом пройшов на Вінниччині та надійшли запрошення з інших регіонів України, проведення заходів було включено в план-графік роботи інституту та кафедри.

Новий, 2015 рік кафедрою консалтингу було розпочато ударно! Перший виїзний семінар було проведено в середині лютого на Івано-Франківщині, в м. Косів на запрошення місцевої громади власників агросадиб та за підтримки районної державної адміністрації, яка  надала для проведення заходу актовий зал будинку райдержадміністрації.

kosiv

Учасники семінару на чолі з мером м. Косів Івано-Франківського району

 біля будинку райдержадміністрації

Другий семінар було проведено  на початку березня на Львівщині, в м. Трускавець, за ініціативи Стрийського товариства бджолярів та за підтримки Трускавецької міської Ради, яка також надала для проведення семінару чудовий конференц-зал в центрі міста «Народний Дім».

truskavets

Громада бджолярів м.Трускавець Львівської області біля 

будинку «Народного дому»

Семінари розраховано на представників місцевих органів виконавчої владита самоврядування, громадських організацій, власників особистих селянських та фермерських господарств, які  ведуть свою діяльність в сфері  сільського зеленого туризму.

Третій виїзний семінар з успіхом пройшов на Вінничині, в районному центрі м. Липовець. Липовецький район об’єднує 26 селищних рад, голови яких виявили не зацікавленість в розвитку сільського туризму на своїх теренах.

В програмі семінару розглядалися  актуальні питання становлення та розвитку сільського туризму в світі та в Україні, нормативно-правової  бази, економічних, соціальних та екологічних аспектів сільського зеленого туризму, а такожпитання категоризації та сертифікації, кадрового забезпечення об’єктів сільського зеленого туризму та ролі дорадництва у підготовці кваліфікованих власників агросадиб та апісадиб. Особливу зацікавленість у місцевої громади бджолярів викликала інформація по можливостям та перспективам розвитку в регіоні апітуризму, а також якості продуктів бджільництва та апітерапії.

В проведенні семінару беруть участь:  завідувач  кафедри аграрного консалтингу та сервісу Кальна-Дубінюк Т.П., доценти кафедри Рибак Л.Х, Кудінова І.П.,  старший викладач Локутова О.А., асистенти Сокол Л.М. та Бесчасна М.В. а також представники ГО «Спілка розвитку сільського зеленого туризму в Україні».

Семінари проходять в  теплій  дружній атмосфері у вигляді активного діалогу викладачів з слухачами.

lipovets

Представники селищних рад на чолі з мером м. Липовець Вінницької області

Наприкінці семінарів активісти місцевих громад зазвичай організовують екскурсії до місцевих  аграрних садиб, пам’яток архітектури, музеїв, етнографічних хуторів та інших цікавих місць.

По закінченню семінару слухачі отримують свідоцтва про підвищення кваліфікації державного зразка.

Від слухачів часто надходять пропозиції. Так, наприклад, від місцевої громади бджолярів м. Стрий та м. Трускавець  надійшла пропозиція про створення «Екологічного Кодексу України», адже питання збереження навколишнього середовища для пасічників є найактуальнішим.

Також особливу зацікавленість слухачів викликала інформація про НУБіП України,  можливість отримання другої вищої освіти  в стінах університету.