Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 13 листопада 2015 року, - Держветфітослужба

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Рослинництво
  • Кліматичні та фітосанітарні умови
  • 18.11.15

Позитивні температури повітря звітного періоду, підвищена вологість, подекуди густі тумани повсюди сприяють розвитку та поширенню фітопатологічних та ентомологічних організмів у посівах озимих зернових та ріпаку. На 5-21% площ озимих зернових культур південних, центральних та східних регіонів личинки (ІІ-ІІІ віку) хлібної жужелиці та гусениці (IV-V віку) озимої совки в допороговій чисельності пошкодили до 5% рослин. Подальший розвиток та шкідливість фітофагів залежатимуть від погодних умов.

Переважно у західних та центральних областях на 5-28% обстежених площ озимих пшениці, ячменю та жита  борошнистою росою, септоріозом, гельмінтоспоріозом, бурою листковою іржею, подекуди кореневими гнилями уражено 1-9% рослин у слабкому ступені. У посівах ріпаку пероноспорозом, альтернаріозом, фомозом, бактеріозом, білою плямистістю охоплено 2-9, осередково 11-22% рослин (пероноспороз, фомоз, Львівська, Миколаївська, Чернівецька обл.). Наявність позитивних температур та краплинної вологи у подальшому сприятимуть розвитку та поширенню хвороб у посівах озимих культур.

Агрокліматичні умови створили передумови зростання щільності популяції мишоподібних гризунів, ріст чисельності яких спостерігається повсюди. За видовим складом, крім звичайної полівки, у південних та центральних областях відмічають курганчикову мишу. На вегетуючих посівах озимих зернових та ріпаку гризуни заселили cкрізь 3-28% обстежених площ за чисельності 1-2, макс. у посівах ріпаку до 4 жилих колоній на гектарі.

Підвищену чисельність гризунів  відмічали у багаторічних травах, неугіддях, лісосмугах та на полях, де не проводився післязбиральний обробіток ґрунту. Чисельність на таких полях становила 2-5, осередково 6-8 колоній на гектарі (Вінницька, Волинська, Івано-Франківська, Миколаївська, Тернопільська, Чернівецька обл.).

У господарствах усіх форм власності за надпорогової (3-5 і більше жилих колоній на гектар) чисельності гризунів продовжують проводити винищувальні заходи дозволеними до використання родентицидами. Надалі загроза пошкодження озимих культур, багаторічних трав і насаджень зберігатиметься повсюди, що вимагає проведення моніторингу їх чисельності та при потребіпроведення захисних заходів.

В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.