І знову про сільський зелений туризм

  • Тетяна Грузін
  • 10.10.16

В умовах тотальної урбанізації люди вже давно почали втрачати зв’язки зі своїм корінням. Тільки за останні 30 років частка міського населення в Україні зросла в 2,2 рази та становила на кінець ХХ ст. близько 70% загальної чисельності. До 1918 р. країна була аграрною і в містах проживало лише 18% населення. Але на певному етапі розвитку суспільства в умовах погіршення екологічної ситуації, містяни відчули нагальну потребу в здоровому способі життя, в споживанні нешкідливої/екологічно чистої продукції та в спілкуванні з природою. І вони, звичайно ж, отримали таку можливість під час відпочинку у сільських зелених садибах.

Всім відомо, що попит породжує пропозицію, тому ринок почав заповнюватися відповідними пропозиціями. Але не так швидко, як хотілося б. Особливо в центральному регіоні. Зрозуміло, що традиційний відпочинок на морі та в горах завжди є в попиті, і не лише у нас, а і за кордоном, але далі цікавинка –  кожен третій європеєць відпочиває на  природі у сільській гостині!  І як показує досвід минулих років, українці також зацікавилися подібним відпочинком.

Так що ж таке сільський зелений туризм?
Сільський туризм – це відпочинок у сільській місцевості в приватній садибі сільського  господаря з широкими можливостями використання природного, матеріального і культурного потенціалу регіону. Організатором виступає сільська родина, яка надає власне житло та забезпечує продуктами харчування, виробленими в особистому селянському господарстві.
Але якщо говорити ще простіше, сільський зелений  туризм – це відпочинок на лоні природи, починаючи від традиційного відпочинку в сільських хатах до різного роду екстремального відпочинку як кайтінг тощо. Іншими словами, таке розмаїття видів і можливостей в зеленому туризмі і визначає його привабливість для створення нового бізнесу.

В чому ж головна принада такого виду бізнесу?

  • мінімальний стартовий капітал для започаткування;
  • легка можливість визначення власної родзинки, яка яскраво виділить саме ваш бізнес в селі на тлі інших місць відпочинку;
  • самозайнятість та можливість отримання доходу вдома;
  • створення додаткових робочих місць (за статистикою одне ліжко-місце забезпечує роботою у середньому 6-7 місцевих жителів) тощо.

Що ж потрібно?
Мінімальним комплектом необхідним для створення власного бізнесу з нуля на селі, у вигляді невеликого відпочинкового туру для зеленого/агро туризму є :

  • сільський будинок з  кількома кімнатами (тобто створення В&В місць – “ліжко і сніданок”);
  • забезпечення дозвілля (як приклад: наявність домашнього господарства – корівка, свиня, домашня птиця, кролі тощо, розробка маршрутів, організація майстер-класів тощо);
  • БАЖАННЯ ЗАРОБИТИ;
  • ГОСТИННІСТЬ.

Сільський зелений туризм можна вважати підприємництвом, оскільки власники садиб створюють додаткові робочі місця, а також додаткову додану вартість, цим самим зменшуючи безробіття на селі: переробляють і реалізують власну продукцію на місці, надають послуги, пов’язані з проживанням і харчуванням,  а також атракції пов’язані зі звичайним побутом сільського жителя (випіканням хліба, рибальством, вечері при вогнищі, участю у польових роботах та святкуваннях, ремісництвом, збиранням лікарських трав, грибів..) за певну плату, що і є прибутком для власників даної садиби.

На відміну від звичайного туризму, сільський зелений туризм має свої особливості, серед яких найважливішими є: охорона довкілля соціальна справедливість, демократія (в гарному розумінні цього слова), естетична гармонія.

Ну і звичайно, приймаючи рішення про створення такого бізнесу, насамперед необхідно зробити своєрідний SWOT-аналіз, тобто ретельно зважити всі сильні та слабкі сторони, можливості та загрози,  також розробити невеликий бізнес-план, адже жити в садибі, приймати гостей і займатися сільським господарством будете саме ви.

Іншим важливим аспектом є ретельний прорахунок фінансової частини бізнес-плану, так як ви ж маєте намір заробляти, а не бути збитковими. Гарно продумати тури, вираховуючи вартість, з урахуванням всіх накладних витрат. І останнє, не забувайте продумати рекламну компанію, ви ж пам’ятаєте вислів: «Реклама – двигун прогресу!». Також, не відкидайте можливості укладання  договорів з туристичними фірмами, які із задоволенням займуться пошуком клієнтів для вас!

Дана стаття на сайті "Порада"