Про аквакультуру в умовах війни

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Тваринництво
  • 05.03.23

Методично-технологічним центром з аквакультури Держрибагентства проаналізовано вплив військової агресії рф на аквакультуру України. Дослідження проводилося шляхом опитування суб’єктів аквакультури. Всього в опитуванні взяли участь понад 70 респондентів зі всіх регіонів України.


У результаті було визначено основні проблеми, які виникли у рибницьких господарств під час війни та оцінено їх масштаб. Так, з опитаних українських суб’єктів аквакультури наразі працюють 52%, частково працюють – 38%, не працюють – 10%.


При цьому 20% респондентів (переважно з півночі та півдня України) напряму постраждали та/або зазнали руйнувань внаслідок бойових дій (руйнування гідротехнічних споруд рибницьких ставків, будівель, устаткування, загибель маточного поголів’я та товарної риби).
Загалом матеріальних збитків від військової агресії рф зазнали 72% респондентів.
Крім того, більшість опитаних рибницьких господарств мали складнощі з транспортуванням та реалізацією своєї продукції, постачанням сучасного продуктивного рибопосадкового матеріалу, дефіцитом кормів.


Водночас військова агресія рф негативно вплинула на асортимент та обсяги виробництва рибної продукції суб’єктами аквакультури.


Детальніше з результатами опитування можна ознайомитися за посиланням.