Гранти для бізнесу: як отримати гроші на відкриття і розвиток - Fondy

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Донори
  • 18.05.23

Для відкриття та розвитку своєї справи потрібні гроші. Якщо власних коштів недостатньо, можна взяти кредит у банку чи позичити у друзів, а ще є варіант спробувати отримати грант. Про те, що це таке, чим він відрізняється від фінансової допомоги чи кредиту, де шукати грантодавців і як оформити документи – читайте у цьому матеріалі.

Що таке грантова допомога

Грант (від англ. grant – безоплатна позичка) – це різновид цільового фінансування, тобто певна сума коштів, що надається підприємцю на чітко окреслених умовах. Грант не потрібно повертати чи сплачувати відсотки, якщо такі умови виконані. На відміну від інших видів цільового фінансування, гранти видають на конкурсній основі й вони є одним із найпривабливіших шляхів фінансування бізнесу.

Кількість грантових програм в Україні безперервно зростає. Ба більше, подібне цільове фінансування можна отримати й у рамках державних ініціатив, і у приватних компаній чи міжнародних організацій.

Разом із тим гранти оптимальні лише для стартапів або малого й середнього бізнесу, оскільки суми, що видаються, тут невеликі та рідко перевищують 30-50 тисяч доларів у гривневому еквіваленті. Тому для великих компаній такий вид фінансування навряд чи підійде.

Як отримати грант на бізнес

Як згадувалося вище, ключовою особливістю гранту є проходження конкурсу, і лише переможець має право на отримання коштів. Тому грант треба відрізняти від цільового фінансування за державними урядовими програмами, де немає конкурсного відбору.
Для отримання гранту потрібно пройти кілька стандартних етапів. Перший – це подання заявки, до якої потрібно додати бізнес-план чи фінансове обґрунтування бізнес-проєкту. Точніші критерії подачі вказані в умовах грантової програми. Наступний етап – аналіз цих заявок експертним журі та вибір переможців. На останньому етапі, через деякий час, одержувач гранту повинен прозвітувати про витрачання виділених коштів і досягнення поставлених цілей.

Отже, подання заявки на грант ще не означає автоматичне отримання фінансування. Швидше навпаки – у середньому гроші отримує лише кожен десятий підприємець, який брав участь у конкурсі. Тому доцільно подаватися одразу на кілька грантів, тоді ймовірність виграти хоча б один із них зростає. У кожному разі ви набудете цінного досвіду того, як правильно оформляти документи для конкурсу, зрозумієте, де слабкі сторони вашого проєкту і таке інше.

З якою метою видають гранти

Потрібно враховувати, що гранти не видаються з метою підтримки, скажімо, малого бізнесу чи індивідуального фермерського господарства – для цих завдань є інші методи, наприклад разова фінансова допомога з боку держави (подібна до тієї, що виділялася в період пандемії Covid-19). Гранти ж зазвичай націлені розв’язання певних чітко позначених завдань. Так, може йтися про зайнятість населення та створення нових робочих місць у депресивних регіонах, працевлаштування громадян з інвалідністю, розвиток екологічних ініціатив, підтримку незалежних ЗМІ, фінансування наукових досліджень, навчання тощо.

Основні помилки, які роблять кандидати

Щоб не бути забракованим іще на етапі подання заявки на конкурс, слід подбати про коректність оформлення документів. Серед найчастіших помилок зазвичай називають такі:

  1. Неточності в паспортних даних. Наприклад, ім’я та прізвище в паспорті не збігаються з даними в ІПН або ж паспорт узагалі недійсний.
  2. Є невиплачені кредити, податкова заборгованість, діє арешт майна на момент подання заявки або заявник перебуває під судовим провадженням. Щоб уникнути проблем, потрібно перевірити всі документи перед подачею та погасити борги.
  3. Нецільове використання коштів. Уважно читайте умови надання гранту та дотримуйтесь їх. Отримане фінансування можна використовувати лише з метою, зазначеною в цих умовах. Наприклад, грант дається на закупівлю матеріалів та обладнання, а бізнесмен має намір за ці гроші сплатити за оренду приміщення.
  4. Заявка на участь подається від імені фізичної особи, проте в умовах зазначається, що в конкурсі можуть брати участь лише юридичні особи.
  5. Неповний набір документів. В умовах гранту вказується список документів, які має принести заявник на співбесіду. Зберіть увесь пакет документації заздалегідь.
  6. Неправильні розрахунки щодо спільного фінансування. Багато грантів даються на умовах, що держава або недержавна організація (НДО) оплачує лише 50-70% вартості проєкту, а решту вносить власник підприємства. Якщо в розрахунку вартості не враховано ПДВ, можуть виникнути помилки у пропорціях платежу кожного з учасників. Ці дані потрібно уважно перевірити перед поданням, у крайньому разі залучити фахівця.

До речі, на ринку вже з’явилися агенти, які пропонують послуги з підготовки пакету документів під ключ. Вартість такого сервісу залежить від максимальної грантової суми та становить від 15 тисяч грн до 40 тисяч грн.

Гранти на стартапи: де шукати

Злободенність грантів і в період війни, й у післявоєнний час тільки зростатиме, і це цілком логічно – адже збільшується кількість проблем в економіці та в соціальній сфері. Саме гранти є чудовим способом їх подолання – за рахунок конкурсного підходу можна відібрати найбільш перспективних і продуктивних підприємців, найкращих із найкращих, які зможуть ефективно досягати поставленої мети. Одночасно зростає і кількість потенційних грантодавців і сум, які вони виділяють. До речі, гранти є стандартною та цілком поширеною практикою отримання фінансування в Євросоюзі, а Україна зараз є кандидатом на вступ до ЄС. Це означає, що бізнеси мають уважніше придивитися до такої можливості доступу до фінансових коштів.
Але де знайти грантові програми? Одразу скажемо, що єдиного порталу, де публікується інформація про це, поки що не існує, тому потрібно шукати практично всюди, причому і на українських, і на західних ресурсах.

В Україні у 2023 році найбільшою є державна грантова програма «єРобота», вона підходить для багатьох видів діяльності малого бізнесу, в тому числі для стартапів. Заявки слід подавати через портал або мобільний додаток «Дія».

Чимало грантових програм є на порталі EU4Business, це масштабна ініціатива від Європейського Союзу щодо підтримки українських компаній. На сайті організації можна дізнатися, як отримати грантові чи кредитні кошти, масштабувати бізнес і вийти на нові ринки.
Крім того, потрібно переглядати новини Центрів підтримки підприємництва, сайти урядових органів, вебресурси різних НДО, майданчик представництва ЄС в Україні, а також відстежувати інші джерела. Наприклад, основний масив новин про проєкт бізнес-освіти «Гра в довгу», призначений і для стартаперів, і для досвідчених підприємців, публікується в однойменному телеграмм-канале, проте відомості про цю ініціативу можна знайти і на нашому сайті, й на майданчиках інформаційних спонсорів. Гранти для бізнесу – популярна тема, тому ЗМІ охоче пишуть про це, щоб зібрати додатковий трафік.

Гранти за програмою «єРобота»

На сьогодні найбільша та найдоступніша грантова програма – це державна «єРобота».

Детальну інформацію можна отримати на сайті Мінцифри.

У 2023-му «єРобота» надає чотири типи грантів:

  • на запуск або розвиток власної справи
  • на створення саду чи виноградника
  • на побудову тепличного господарства
  • на організацію переробного підприємства

Для отримання будь-якого з грантів необхідно зареєструватися чи авторизуватися в особистому кабінеті на порталі diia.gov.ua через BankID або електронний підпис, далі заповнити онлайн-заявку та прикріпити бізнес-план за шаблонною формою. На фінальному етапі всі документи потрібно підписати електронним підписом і надіслати їх.

Тож заяву можна подати дистанційно через сервіс держпослуг «Дія», та й саму відповідь отримати в онлайн-режимі. Рішення про видачу коштів ухвалює Міністерство економіки, а фінансування забезпечує Ощадбанк.

Раніше через «єРобота» можна було отримати ще й грант на ІТ-стартап чи навчання в галузі інформаційних технологій. Однак зараз такої можливості немає, хоча цілком імовірно, що список доступних пропозицій незабаром буде розширено.

Як відбувається конкурс

Як згадувалося раніше, отримати грант не дуже просто, у середньому фінансування надається лише кожному десятому підприємцю. І це цілком логічно, адже держава хоче бути впевненою, що видані гроші потраплять у правильні руки.

Під час розгляду заявка проходить два етапи. Спочатку перевіряють усі документи: чи правильно заповнено заяву, наскільки правильно зазначені всі дані, чи є непогашені борги, податкові заборгованості перед бюджетом, судові та кримінальні справи. Контроль виконують співробітники Мінекономіки, а також фахівці з Ощадбанку.

На другому етапі фахівці банку аналізують бізнес-план та оцінюють його перспективність і життєздатність. Ця процедура аналогічна тій, яку проходять усі, хто прагне отримати кредит. Якщо у комісії є запитання до бізнесмена, його можуть викликати на співбесіду.
На кожному етапі претендент отримує бали, які потім підсумовуються. Що більше балів – то вища ймовірність надання гранту.

Грантова підтримка від фонду USF

Центр Ukrainian Startup Foundation надає до 35 тисяч доларів безповоротної фінансової допомоги для проєктів подвійного призначення. При цьому грант від фонду не тільки покриває витрати на розвиток, а й забезпечує відкритий доступ до найкращих менторів і експертів.
У 2023-му фонд фінансує стартапи, які працюють у таких галузях: медицина, відновлення інфраструктури, кіберзахист, оборона, освіта. Передбачається, що як результат реалізації проєкту збільшиться обороноздатність країни з усіма відповідними наслідками.
Заявки приймаються на постійній основі, причому подати їх можуть стартапи чи групи фізичних осіб, діяльність яких спрямована на розробку, виробництво та впровадження інноваційної продукції з подвійним призначенням.

Загальна сума гранту становить до 35 тисяч доларів, але лише 25 тисяч із них отримує заявник, ще 10 тисяч доларів йде на оплату послуг акредитованого акселератора.
Заявник подає заявку українською та англійською мовами. Усі розділи документа слід заповнити згідно з інструкціями, які можна знайти на сайті організації. Вся інформація, що вказується заявником, має бути достовірною та актуальною.

До участі у програмі USF допускаються лише ті проєкти, які вже перебувають на стадії proof of concept, тобто мають практичне підтвердження можливості їх реалізації.

Конкурсний відбір передбачає такі етапи:

  1. Реєстрація на вебпорталі та подача заявки.
  2. Комплаєнс і перевірка документа на відповідність положенню.
  3. Експертна оцінка.

Далі наглядова рада ухвалює рішення про фінансування й укладання договору про надання гранту. Експерти оцінюють заявку за такими категоріями:

  • актуальність, відповідність потребам ринку, наявність подвійного призначення, наявність конкурентних переваг
  • інноваційність, технологічність, аналіз ризиків реалізації
  • життєздатність проєкту

За рахунок коштів грантової програми можна профінансувати витрати, які передбачені у заявці та необхідні для розв’язання заявником певних завдань.

Грантова програма від USAID

Агентство США з міжнародного розвитку (United States Agency for International Development, USAID) запустило програму «Конкурентоспроможна економіка України», націлену на стартапи, малі та середні підприємства. Загальний бюджет програми – 12,5 млн дол., заявку можна подати до 21 липня 2023 року. USAID ставить за основну мету програми підвищення конкурентоспроможності українського бізнесу на внутрішньому та міжнародних ринках, а також допомогу в розвитку спрощеного та прозорого бізнес-клімату. На отримання грантових коштів можуть розраховувати не тільки компанії різного масштабу, а й організації з розвитку підприємництва та галузеві асоціації.

Отримане фінансування можна витратити на закупівлю ІТ-рішень, розробку продукту, створення чи відновлення ланцюжків поставок, підготовку співробітників, онлайн-просування й інші завдання, які тією чи іншою мірою пов’язані із забезпеченням безперервності бізнесу. Для подання заяви необхідно спочатку зареєструватися на сайті USAID.

Цільове фінансування для аграріїв і харчової індустрії

Аграрні підприємства малого та середнього бізнесу у 2023 році (а швидше за все, і після 2023 року) можуть подати заявку на грант Danish Refugee Council (DRC). Фінансування надається на умовах співінвестування: Данська рада у справах біженців видає грант у розмірі до 20 тисяч доларів, проте аналогічну цифру (тобто 50% від загальної суми) має внести сам підприємець.

Пропозицією від DRC можуть скористатися приватні компанії будь-яких форм реєстрації, асоціації виробників сільськогосподарської продукції, комунальні підприємства тощо.
Передбачається, що фінансований проєкт забезпечить розширення ділової діяльності партнера із залученням місцевого населення, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, а також осіб, які постраждали від війни. Водночас створення нових офіційно оформлених робочих місць не є обов’язковим.

Бізнес-план має передбачати збільшення доходів місцевого населення, бути прибутковим і життєздатним із точки зору реалізації. Як приклади бізнес-ідей DRC наводить такі: створення пункту прийому та зберігання овочів, надання сільгосптехніки в оренду, постачання сільськогосподарських матеріалів (насіння, добрива), надання ветеринарних послуг.

Бізнес-освіта «Гра в довгу»

Fondy разом із партнерами у 2023 році запустили 2 сезон проєкту професійної освіти для підприємців під назвою «Гра в довгу», в рамках котрого можна отримати освітні гранти на загальну суму понад мільйон гривень. Участь безкоштовна, але навчання потребуватиме часу.
Суть проєкту така: учасники тричі на тиждень одержують у телеграм-боті короткі відеолекції від бізнес-школи УКУ, після прослуховування яких вони мають пройти тест – своєрідний іспит. Найкращі студенти за результатами тестів поїдуть на бізнес-буткемп і поборються за гранти на розвиток бізнесу чи продовження навчання в одному з провідних українських бізнес-університетів. Проте зрештою виграють не лише переможці конкурсу, а й решта учасників, оскільки вони отримають доступ до змістовних відеолекцій про бізнес та інших можливостей у середовищі однодумців.

«Гра в довгу» відбувається раз на рік. Уже провели два сезони, причому щоразу програма курсу оновлюється й адаптується до запитів і потреб сучасного українського бізнесу.

Проєкт «Гра в довгу» – ком’юніті молодих підприємців, які прагнуть навчатися. Долучитися

Як платити податки при отриманні грантів

Оскільки грант – це один із видів цільового фінансування, то отримані кошти не вважаються доходом, поки немає підтвердження, що підприємство виконує умови такого фінансування та освоїло їх відповідно до взятих на себе зобов’язань.

Тобто з погляду бухгалтерського обліку з моменту отримання грошей і до початку їх освоєння дохід не генерується. Але в міру як того, як кошти витрачаються, відповідні суми включають у доходи – але тільки у тих звітних періодах, коли були витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування.

Водночас якщо цільове фінансування компенсує вже понесені витрати, то його включають у дохід одразу після отримання.

Що стосується ПДВ, то надання гранту підприємству (якщо воно є платником ПДВ) не впливає на облік підприємством податку на додану вартість. Справа в тім, що подібна операція не є об’єктом оподаткування ПДВ, оскільки жодного постачання товарів чи послуг не здійснюється. Отже, підприємство не має нараховувати податкові зобов’язання й виписувати податкову накладну на надані грантові кошти.

Висновки

Гранти – новий і незвичний для українського підприємця спосіб забезпечити фінансування для своєї справи, проте дуже привабливий. Насамперед через те, що гроші фактично дарують – при виконанні поставлених грантодавцем умов кошти не потрібно повертати чи сплачувати відсотки за взятою сумою. Разом із тим грант не так просто отримати – потрібно підготувати конкурентний бізнес-план, пройти конкурс і перемогти в ньому. Проте нагорода у підсумку вартує того, щоб попрацювати. Тому під час запуску чи розвитку свого бізнесу обов’язково зверніть увагу на цей вид цільового фінансування.

 

За матеріалами Fondy