Краудфандинг: що це таке і як він працює в Україні - програма підтримки підприємництва від Ощадбанк «БУДУЙ СВОЄ»

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Краудфандингові платформи
  • 18.05.23

Підприємців можна поділити на три типи. Перший – це люди, які не бояться ризикувати власним майном. Другий – це ті, що можуть вмовити інвестора ризикнути грошима замість них. І третій – люди, які здатні залучити кошти на умовах краудфандингу, тобто на доброчинній основі.

Саме про останніх ми й поговоримо. А допоможе нам у цьому Ірина Соловей, стратегиня з розвитку спільнот, президентка громадської організації Garage Gang та співзасновниця платформи соціальних інновацій «Велика Ідея».

Що таке краудфандинг

Краудфандинг – це спосіб залучити кошти для росту і розвитку проекту, ініціативи, підприємства або програми за рахунок внесків від великої кількості сторонніх осіб, які можуть бути не пов’язані ані з самим проєктом, ані з професійним бізнес-інвестуванням. Для засновника це безризикові кошти, оскільки залучаються вони на доброчинній основі від небайдужих до можливого проєкту людей.

У сучасному світі кошти збираються переважно на онлайн-платформах, а за внесок доброчинці отримують винагороду – якісь пам’ятні речі, або сертифікат на майбутній продукт, якщо його вдасться виготовити.

Краудфандингові кошти крім фінансової допомоги означають моральну підтримку для підприємця. Гроші не потрібно повертати. Але необхідно ефективно використати, щоб не змарнувати довіру людей.

Які бізнеси можуть зібрати кошти

Краудфандинг є популярним інструментом серед технологічних стартапів. Особливо за кордоном. Оскільки вони можуть перевірити наскільки затребуваним є їх продукт і наскільки сильними є засновники бізнесу.  Також, збір коштів через міжнародні краудфандингові платформи дозволяє вийти на нові ринки.

«Сказати, що в Україні краудфандинг зараз діє як інструмент маркетингу я не наважуся. Але на українських краудфандингових майданчиках точно можна знайти працюючу ідею та сформувати спільноту людей, які допоможуть удосконалити продукт настільки, що ти зможеш потім успішно вийти з ним на світовий ринок. В тому числі на світові краудфандингові майданчики, такі як Kickstarter чи IndieGoGo», – зазначила Ірина Соловей.

Але не стартапами єдиними. Є й більш традиційні підприємства, які таким чином залучають кошти, щоб відкривати громадські місця, броварні, крафтові виробництва, піцерії і так далі. Ось така практика поширена в Україні.
Якщо ви хочете залучити кошти для якогось бізнесу, вам слід запропонувати складову, яка буде цікава доброчинцям.

По-перше, потрібно, щоб люди самі хотіли аби ваш бізнес існував. Натхненням може слугувати якась соціальна місія, як от працевлаштовувати людей з особливими потребами, або просто поява у місті якоїсь класної локації чи виробництва з великою кількістю робочих місць.

По-друге, потрібно пропонувати людям досягати чогось разом, на щось разом впливати. Навіть, якщо це буде ціль про те, щоб відкрити додаткові цехи на вашій фабриці.
Яскравим прикладом суспільного фінансування є проект People Place у Львові. Засновники обіцяли доброчинцям класну локацію у майбутньому. І люди захотіли, щоб такий проект з’явився. За два місяці 243 доброчинці допомогли зібрати 174 тис. грн. Це навіть більше, ніж просили організатори.

Як організувати збір коштів

Краудфандингова платформа – це не райське місце, потрапивши куди на вас посипляться золоті гори. Щоб кампанія по збору коштів була ефективною, необхідно пройти три етапи: підготовка, публікація, залучення доброчинців. Давайте розберемо ці кроки на прикладі краудфандингової платформи «Велика Ідея».

Як підготуватись до краудфандингу

Вам потрібно добре пропрацювати ідею власного проекту. Як з точки зору концепції, так і фінансово. Ви повинні вміти легко пояснити суть бізнесу, його цінність для суспільства, а також чітко розуміти скільки грошей вам потрібно, як ці кошти будуть витрачені та якого результату за рахунок цього ви маєте досягти. Ну і, неодмінно, самостійно почати робити хоч щось для втілення проекту в життя.

Важливим елементом у підготовці є продумування системи винагород, які отримають доброчинці за свої внески. «Зазвичай підприємці пропонують товар і грають з цінами, знижками… Але це не цікаво, бо все це є в магазині. На краудфандингу підприємець має запропонувати якісь унікальні речі: відвідати виробництво та показати як це робиться, якщо це крафт, або подарувати якісь пам’ятні символічні речі, які не можна купити в магазині.

Підприємець повинен вабити не лише своїм товаром, а й своєю справою. Адже лише так формуються відносини довіри та соціальний капітал», – наголошує пані Соловей.

Ну і суто технічний момент – юридично оформити свою діяльність. Вивести кошти зі спільнокошту можливо лише на офіційний банківський рахунок. Тому вам потрібно мати ФОП, ТОВ або Громадську організацію.

Як опублікувати проект

Відповідь дуже проста і очевидна: знайти підходящу краудфандингову платформу, зареєструватись, заповнити всі необхідні поля та підписати договір про співпрацю з платформою. Технічно все дуже просто. Складніше зі змістом.

Обов’язкові елементи оголошення:

  • Суть проекту. Це короткий опис на два-три речення: чим займається ваш проект, для кого і навіщо існує.
  • Відеопрезентація. Запишіть мотиваційне відео в якому розкажіть про свій проект та попросіть доброчинців про підтримку.
  • Опис проекту. Тут вам слід розповісти про свій проект більш детально: яка мета та місія проекту, які проблеми суспільства чи людей він вирішує та яким чином, як ви бачите розвиток проекту – скільки інвестицій потрібно та на що вони підуть, хто працює над проектом і що вже було зроблено. Саме в описі ви маєте переконати доброчинця, що ви робите корисну справу та дійсно можете реалізувати задумане.
  • Фото та графічні зображення. Чим менше тексту і більше мультимедіа буде у вашому описі –  тим краще.
  • Винагороди. Їх потрібно декілька – певній сумі донату має випадати якась винагорода. У «Великій Ідеї» радять робити обмежену кількість кожної винагороди. Це підвищує їх цінність.

Як знайти доброчинців

Краудфандингові платформи не займаються промоцією проектів. Їхній внесок – це технічна організація збору коштів, та декілька донатів від постійної аудиторії платформи. Все решта – виключно біль та заслуга авторів оголошення.

Вам потрібно розповісти про ваш проект якомога більшій кількості людей. І робити це не хаотично, а продумано. Ірина Соловей при побудові комунікаційної кампанії рекомендує відштовхуватись від стратегії «три кола»: коло довіри, експертне коло і коло успіху. Кожному презентувати свій проект і запросити долучитись до фінансування.

Коло довіри – це люди, які знають вас особисто. До них слід звертатись у першу чергу. Опублікуйте оголошення у соціальних мережах, а також напишіть кожному вашому знайомому мотиваційний лист з проханням підтримати ваш проект (або принаймні зробити репост вашої публікації). Коло довіри має дати вам 30% бюджету впродовж першого тижня проекту.

Експертне коло – це люди, які можуть не знати вас особисто, але вони обізнані у сфері, в якій ви працюєте. Знайдіть таких людей на профільних заходах або у соціальних мережах (найкраще працює LinkedIn). Розкажіть про свій проект та попросіть дати змістовний відгук. Експерти частіш за все фондують більшими внесками. З їх допомогою суму зібраних коштів можна розширити до 50%. Взагалі супер, якщо експерти поділяться враженнями про ваш проект зі своєю аудиторією.

Коло успіху – це люди, які не знають ні вас, ні вашої сфери. Але їм підсвідомо здається, що ви робите класні речі. Вони бажають бути частиною вашого успіху, тому вони підтримують вас, коли ви вже на відмітці 50-70% до цілі. Вони доводять вас до фіналу. Складовими кола успіху є друзі ваших друзів, а також аудиторія експертів. Але вам також не варто покладати рук: намагайтесь потрапити у засоби масової інформації, звертайтесь до медійних людей, які можуть надихнутись вашим проектом та безкоштовно прорекламувати вас.

Умови виводу коштів

Перед початком кампанії підприємець повинен визначити суму, які він хоче зібрати та термін, впродовж якого це має статись. Гроші можна отримати, якщо ціль досягнута бодай наполовину. В іншому випадку, кошти повертаються доброчинцям.

Кошти, як вже зазначалось, виплачуються на офіційний рахунок підприємця з вирахуванням комісії. У платформи «Велика Ідея» вона складає 10% якщо зібрана вся сума, та 15%, якщо зібрано менше.

Чи є перспективи у краудфандингу в Україні

«У підприємців в Україні загалом є скепсис чи люди підтримують проекти. Але мені здається, що ми маємо достатню підтримку. У мене ніколи цього скепсису не було. А тепер ми ще й маємо достатньо цифр, щоб цей скепсис спростовувати. На сьогоднішній день українці сфондували на підтримку проектів мільйон доларів. Це лише наш сервіс, а уявіть скільки загалом по країні», – резюмувала співзасновниця проекту «Велика Ідея» Ірина Соловей.
Спеціалізованих платформ національного масштабу, де можна зібрати гроші на бізнес, в Україні є дві: «Велика Ідея» та Razom Go. Також є ряд проектів, які організовують збір коштів самостійно. Наприклад, проект Promprylad в Івано-Франківську, який вже зібрав більше $5,5 млн. Це ще раз доводить, що все реально, і краудфандинг також!

За матеріалами «БУДУЙ СВОЄ»