Цікаві веб-посилання на агротехнології вирощування овочевих, пряно-смакових

  • Сергій Петрович Саяпін
  • 27.03.15
Запропонована добірка посилань на технології вирощування овочевих та пряно-смакових культур (як типових так і екзотичних) у відкритому та закритому грунті, вдома, певні "секрети" досягнення очікуваного результату
 
 
 
 
 
 

посів редисуХоч ще й холодно, але вирощування, посадка редису не за горами. Скоростиглий редис при належному догляді дасть ранню вітамінну продукцію до столу. Тому саме час поговорити про нього і підготуватися до посіву зі знаннями основ агротехніки.

 

розміщення хрону на городіЯк позбутися хрону в городі? Він розповзається, відбирає необхідні для вирощування овочів території. У городників боротьба з хроном затягується на роки. Тому поговоримо про особливості його росту, розвитку. Рослина має мичкувату кореневу систему. Її додаткові корені знаходяться на глибині близько 30 см, досить таки потужні і з часом розповзаються на півметра навколо, а то і більше. Велике високе листя глушить все що знаходиться під ними. 

розмноження хронуВирощування хрону, посадка справа ніби й проста. На городі часто селять його в незручному для інших рослин місці, та це часто стає помилкою. Рослина добре знайома всім, із задоволенням використовується в консервуванні. Має лікувальні властивості. Починає зростати з першим настанням тепла. Кращою вважається температура в районі +20 ˚С. Коли стає жарко, розвиток сповільнюється. 

город в хаті на підвіконніГород в хаті на підвіконні може розташувати кожен. Таке вирощування овочів і зелені в домашніх умовах не вимагає займати площу кімнати і дає раціональне використання вільного підвіконня. Рослини покращують мікроклімат у приміщенні, піднімають настрій і дають так необхідні взимку вітаміни. При розташуванні овочевого городу на підвіконні зверніть увагу на освітлення.
 

вирощування топінамбураДосить таки простий процес вирощування топінамбура. Зберігання не важке. Коли викопувати і як збирати - просто можна копати з осені по необхідності. Але давайте докладніше зупинимося на цьому корисному овочі, який ще називають «земляною грушею» або « волоською ріпою».

вирощування петрушкиВирощування петрушки на городі перетворилося на справу буденну, адже без неї нікуди. І в суп або борщ покладемо, і в салат, і лікуватись можна. Запах цієї зелені багато хто полюбляє, цінують за вміст вітамінів, так необхідних для підняття імунітету. При вирощуванні кореневої петрушки багато хто скаржиться на те, що коренеплід виходить кривим, розгалуженим. Тому при догляді потрібно врахувати одну особливість

чому цвіте пекінська капустаПерш ніж зрозуміти, чому цвіте пекінська капуста, поговоримо про її вирощування. Агротехніка даної рослини, вимоги до умов зростання проллють світло на причину відсутності щільної головки та отримання нами розчарувань. Пекінська капуста цікавить нас тим, що має вміст вітаміну С і білка вище в два рази ніж білокачанна. Вона може служити прекрасним джерелом вітамінів і мінеральних солей в зимовий час. Адже є люди, які не люблять капусту квашену. А ось зі свіжої пекінської й буде подаватися салатик в холодні зимові дні. Є ще в ній і джерело довголіття, нашої бадьорості - амінокислота лізин. Бадьорість, це саме те чого не вистачає на стику зими й весни. Також можна її тушкувати, варити, смажити, солити, маринувати.

Розмарин, вирощування вдомаПро вирощування розмарину вдома в нашій місцевості мало хто замислюється, а вже тим більше про розмноження з насіння. Догляду він вимагає як - ніяк особливого. А ось використовувати корисні властивості, кидати в страви ми не проти. Вам не хочеться возитися з розмноженням. Зараз з цим простіше, на ринку вам запропонують вибір саджанців, причому в горщиках. А що робити з ним далі. Якщо ви вирішили виростити вдома розмарин, то запам'ятайте - це вічнозелений чагарник, не хвойний, просто його листочки формою нагадують голочки. На території СНД він в природних умовах живе в Криму і на Кавказі. Батьківщина - Середземномор'я. Рослину можна назвати лише умовно морозостійкою, тобто до -7 ˚ С переносить, але ...
вирощування фізалісуЗима, час почитати про життя різних рослин. Наприклад, вирощування фізалісу овочевого, декоративного, суничного, солегінного. Та є й такий. Якими ж властивостями володіє фізаліс, ця рослина родини пасльонових. Як ви вже зрозуміли, ця рослина може бути різного призначення, тобто для краси і для вживання в їжу. З яскравими червоними ліхтариками знайомі вже мабуть всі, а ось в їжу підуть плоди, з володарів більш непоказних коробочок. Стиглі плоди можна використовувати як сечогінний засіб при наявності в сечовому міхурі та нирках каменів, при ревматизмі й подагрі. Використовують для примочок при геморої.
вирощування борагоБораго, огіркова трава - вирощування особливо не напружує (на фото). Догляду не вимагає, сама відмінно сходить. При зниженні температури росте добре, насіння дає багато. А ще можна використовувати як квітку. Подивіться на фото, ось така огіркова трава наросла у мене самосівом до середини осені (зараз початок листопада).
корисні властивості баміїКорисні властивості бамії змушують замислитися про її вирощування на городах ділянок і дач. Бамія - гібіскус їстівний, бхінді, гумба, гомбо відмінний продукт харчування при кишкових захворюваннях. З неї готують супи, салати, пюре. А сухе насіння використовують як замінник кави. Але не варто забувати, що ця культура любить світло, тепло і вологу. Земля для посадки потрібна родюча. На глинистому грунті росте погано, не переносить заболочування і засолення.
 

садимо цибулю восениКоли ж посадка цибулі сівка під зиму восени? А навіщо взагалі не чекати до весни? Справа в тому, що дрібний сівок цибулі («овсюжок») розміром менше сантиметра дуже важко зберегти до весни. Часто він висихає, особливо якщо немає умов для зберігання. Адже при кімнатній температурі він просто сохне. І в той же час за доброї агротехніки і при сприятливих погодних умовах з нього можна одержати врожай відмінного розміру, не викидаючий стрілку під час росту, такий що прекрасно зберігається.
японська овочева хризантемаВирощування їстівної японської овочевої хризантеми на грядках може здатися модним віянням, дурістю. Адже якщо ви не любите їсти зелені культури, то вам вона здається зовсім непотрібною. Хіба що як квітка, яка відмінно сходить самосівом і стійка до умов зростання. Але зараз все більше людей замислюються над користю харчування, про вміст вітамінів у тих продуктах, що споживаються. Адже ця зелена культура є просто скарбом у цьому відношенні. Не дарма ж її так люблять японці та й жителі країн Південно-Східної Азії. А як ми знаємо, вони відрізняються гарним здоров'ям і тривалістю життя.
вирощування бенінказиМалопоширена рослина (яку стали вирощувати городники і дачники) восковий гарбуз або бенінказа прийшла до нас з Китаю (Південно - Східної Азії). Відноситься ця однорічна культура до сімейства гарбузових. Має властиве для них стебло, яке плететься на висоту до трьох - чотирьох метрів. Схожа і за агротехнікою вирощування. Бочкоподібні плоди можуть досягати ваги до 20 кг (але все ж частіше ми отримуємо щось близько 2 кг). Спочатку вони вкриті жорсткими волосками або тонкими шипами.
 
Догляд за капустою влітку дуже важливий. Висаджена розсада прижилась, але це тільки половина справи. Ще попереду літо з поливами, внесенням добрив, обприскуваннями проти шкідників. І від усіх наших дій залежить, чи буде отриманий урожай, якої якості. Адже виростуть маленькі, з тріщинами, не здатні зберігатися взимку качани.
 
    
Меліса лікарська це багаторічна рослина, яку повсюди вирощують в домашніх умовах поділом або насінням. Ще називають мелісою лимонною або лимонною м'ятою. Це пояснюється її специфічним ароматом. Ефірні масла, що містяться в рослині, наділяють її лікарськими властивостями, а також застосовуються в парфумерії.
 
    
Вирощування дині цікаве, але не завжди вдале заняття. Часто посів насіння у відкритий грунт не приносить успіх, потрібна посадка через розсаду. Адже рослина не скрізь вдається. Але отримати її до столу хоче багато хто, шануючи за харчові властивості і смакові якості. В ній багато вітамінів В1, В2, РР, в наявності різні органічні кислоти, легко засвоювані вуглеводи, каротин. Відноситься до дієтичних продуктів. Тому необхідно для успіху запам'ятати деякі загальні правила агротехніки.
 
     
Вирощують любисток не тільки для використання трави і кореня при приготуванні їжі, а й для використання його лікарських властивостей. Він дуже популярний в народній медицині. На стеблах висотою до 1,5 метрів розташовано темно - зелене, злегка блискуче листя. Якщо до нього доторкнутися, то можна відчути прохолоду. Зелень за ароматом нагадує селеру, але більш насиченого запаху. А ось корінь любистку має смак трохи гіркуватий і слабкий запах лимона.
 
     
Як виростити базилік? Ми задаємося цим питанням, коли хочемо посадити його у себе на ділянці, щоб використовувати корисні властивості при вживанні в їжу, а може навіть просто для краси. Адже ця рослина має не тільки зелене листя. Дуже декоративно виглядає бордово - фіолетове листя сорту «Опал». Інші назви базиліка - райхон, волошка запашна, рейган. Базилік вирощують в першу чергу за наявність сильного та приємного аромату, який зберігається і після висушування.
 
     
Шпинат вирощують з давніх-давен, тому що це один із стародавніх овочів. У ньому міститься вітамін А, залізо, білок. Це хороший засіб від цинги та авітамінозу. Не рекомендований при захворюваннях нирок і печінки. Шпинат однорічна рослина. Насіння проростає при +2- +4 ° С, сходи переносять заморозки до -7 ° С. Оптимальна температура до +20 ° С, при більшому світловому дні та більш високій температурі рослина йде в стебло.
 
     
 
Вирощувати щавель просто навіть для городників початківців. Щавель має лікувальні властивості і використовується при лікуванні захворювань печінки для поліпшення виділення жовчі, від глистів, як зупиняючий кров. Краще вирощувати щавель на родючому середньо- і легкосуглинистому грунті, що добре зволожується. Вимога до родючості підвищений, тому що зростає на одному місці до 4 – х років. Потім вимагає перенесення на нове місце.
 
     
 

Цибуля - слизун (поникнула, мангир) вирощується заради ніжних, соковитих листків злегка гострого смаку. Запах пір'я подібний часниковому. Плоскі і товсті пір'я можуть досягати довжини 40 см і ширини 3 см. На відміну від інших видів цибулі довго не грубіють і йдуть на споживання з весни до осені. Як і інші цибулинні посадку цибулі - слизуна здійснюють після таких попередників як капуста, картопля, томати, огірки.
 
     
Вирощування і посадка цибулі - шалот (сороказубки, кущівки) подібні агротехніці цибулі ріпчастої, так само вона є дворічною рослиною. А ось цибулини має меншого розміру, але смакові якості краще. Вона дуже запашна. Цю властивість використовують у кулінарії. В одному гнізді формує від 4 - 5 до 20 цибулин. Цибуля - шалот морозостійка. Віддає перевагу насиченому органікою грунту, легкому, не кислому. Дозріває цибуля - шалот (кущівка) швидше ріпчастої, пір'я можна збирати через місяць після посадки.
 
     
Цибуля - шніт (різанець, скорода) не тільки вирощується на городах, але зустрічається і в дикому вигляді на території Японії, Прибалтики, Центральної Азії. Цінується завдяки тому, що дуже рано відростає навесні і дає вітамінну продукцію, так необхідну в цей час. На сильно розгалужених кущах наростають ніжні, соковиті, тонкі листя довжиною близько 30 - 40 см. На відміну від батуна цибуля - шніт дуже розгалужена і на третьому році розвитку може мати 80 відгалужень. Утворює при вирощуванні густі зарості, які глушать бур'яни. Особливість цієї рослини в тому, що листя не мають специфічного для цибулі смаку, запаху.
 
     
Цибулю - батун можна посадити і вирощувати майже повсюди, адже ця багаторічна культура дуже морозостійка і в той же час ранньостигла. Вана багата на вітамін С (більше ніж у цибулі ріпчастої), мінеральні солі і фітоніціди. Є в неї інші назви - піщана, трубчаста, зимова, татарка. Цибуля - батун переносить добре взимку мороз, а навесні витримує заморозки до -10 ˚ С. Для вирощування оптимальна температура від +18 ˚ С до +24 ˚ С. А ось насіння проростає при +3 ˚ С.
 
     
Баклажани вирощують у відкритому грунті розсадним способом, тому що вони дуже вимогливі до тепла. Розсада при висаджуванні повинна бути віком близько 60 днів. Роблять це в другій половині травня до 10 червня, причому при можливих заморозках рослини обов'язково накривають, так як вони гинуть. При зниженні температури повітря нижче +13 ˚ С зростання зупиняється, баклажан може почати хворіти. Тому не поспішайте з висадкою.
 
     
Агротехніка вирощування моркви має ряд особливостей, цей овоч потребує особливого догляду. Але це того варте. Адже моркву часто використовують у лікуванні як продукт, що дає загальнозміцнюючий ефект. Вона є джерелом вітаміну А. Морква - холодостійка рослина. При високій температурі в поєднанні з нестачею вологи морква погано розвивається, коренеплоди грубіють і деформуються. За своєю агротехнікою морква вимоглива до родючості землі. Для її розвитку необхідно близько 40 поживних елементів.
 
     
В першу чергу салат вирощують як дієтичний продукт. Агротехніка догляду не складна. Салат листовий та інші види салату вважаються вітамінною продукцією, лікарським засобом, що поліпшує травлення, сечовиділення. Як дієтичний продукт рекомендують вживати при діабеті, гастриті, виразці шлунка. Салат - холодостійкий, може рости при +5 ° С, переносить заморозки до -5 ° С. Краще росте при +15- +20 ° С. Але за умови тривалого холоду, засухи, спеки швидко утворює квітконосні стебла.
 
    
Вирощують огірки на кожному городі і навіть на підвіконні. А хіба можна уявити святковий стіл без хрустких солоних огірочків. Їх вважаються дієтичним продуктом, вони регулюють водний обмін і цукровий режим організму. Плоди містять 95% води і лише 5% сухих речовин. Огірок - дуже теплолюбна і вологолюбна рослина. Насіння проростає тільки при +13- +15 ° С, але для розвитку краще температура в межах +25- +30 ° С. При тривалій низькій температурі огірок пізніше починає плодоносити. Так що одна з умов агротехніки це температурні умови.
 
    
цвітна капуста, вирощування, доглядЦвітна капуста при вирощуванні (з усіх видів капусти) найбільш вимоглива до умов зовнішнього середовища. Температурний режим має дуже велике значення для її росту. Але капуста цвітна користується великим попитом, оскільки містить велику кількість сухих речовин і білків. Ця холодостійка культура, переносить заморозки до -3 ° С, а озимі сорти до -5 ° С. Для розвитку найкраща температура +15- +18 ° С. При температурі вище +25 ° С розвиток головки цвітної капусти затримується. Тому краще цю рослину використовувати для весняного й осіннього вирощування. 
 
 
вирощування капустиВирощування капусти займає одне з перших місць в овочівництві, оскільки вмістом вітамінів і лікувальними властивостями вона виходить на перші місця серед овочів. Навіть офіційною медициною визнано лікувальні властивості капусти. Її агротехніка має деякі особливості, хоча догляд доволі простий.
 

Повсюди томати вирощують у відкритому ґрунті. Там де це неможливо, використовують укриття. Адже це дуже корисний овоч, без якого важко уявити наш стіл. Помідор - відмінний засіб проти авітамінозу. Вони покращують травлення, корисні при серцево - судинних захворюваннях, застосовуються при лікуванні гнійних ран.
 
    
Рукола (або руккола) вирощувалася ще в стародавньому Римі. Насіння використовували для ароматизації масел. Часто в їжу використовували як афродизіак, завдяки великому вмісту вітамінів. Характерна наявність великої кількості ефірних масел і мінеральних солей. Особливо багато вітаміна С, йоду, заліза.
 
    
Редьку вирощували здавна. Її використовували не тільки в їжу,а також в народній медицині як протизастудний, сечогінний засіб. Дія кашки подібна гірчичниками. Сік редьки п'ють від каменів у жовчному міхурі. Редька - холодостійка рослина. Краща температура для вирощування +20 - +25 ° С, але насіння може прорости при +2- +5 ° С. Сходи переносять температуру до -2 ° С, дорослі рослини до -5 ° С. Найкраще редька зростає при температурі до +20 ° С. При тривалих холодах стрілкується.
 
    
При вирощуванні баклажани часто називають «синім» за поширений колір. Але вони можуть мати білі, червоні, коричневі і навіть різнокольорові плоди. Баклажан здатний знижувати рівень холестерину в крові, застосовується при хворобах печінки, склерозі судин, подагрі. При вирощуванні баклажанів не забувайте, що це теплолюбна та світлолюбна рослина. Насіння проростає при температурі +20 - +25 ° С, а при температурі нижче +13 ° С ріст рослини зупиняється. При затяжний спеці (вище +30 ° С), сухості, нестачі вологи обпадають квітки та бутони. Але так само негативно діє на плодоношення зниження температури й надлишок вологи.