Осінні роботи з виноградом

  • Сергій Петрович Саяпін
  • 19.11.15

За матеріалами http://poradum.com.ua/, http://faqukr.ru/ та http://www.tetjanyna-sadyba.com.ua/

У листопаді, після опадання листя проводиться обрізка, внесення золи, суперфосфату, хлористого калію, вологозарядний полив, зняття кущів зі шпалери, укриття їх на зиму грунтом.
Всі роботи потрібно завершити до настання стійких холодів: - 5... - 70С

Виноградзагальний улюбленець серед багатьох ягід, дарує нам букет тонких ароматних вин, цілюще родзинки і тінистий холодок в літню спеку. Щоб щорічно отримувати високий обсяг врожаю цієї ягоди, необхідний правильний догляд за нею. Несвоєчасна і безграмотна обрізка може призвести до того, що знизиться морозостійкість кущів, грона винограду будуть в'янути, подрібнюватися ягоди або взагалі може не бути врожаю.

Коли опаде остання листя з виноградника, тижнів через два можна приступати до обрізання кущів. Раніше цього робити не варто через загрозу перешкодити завершенню процесів фотосинтезу, завдяки чому у всіх частинах рослини відбувається накопичення поживних речовин. Затягування загрожує настанням заморозків, коли вже пізно вирішувати питання про те, чим обробити виноград на зиму або як його правильно обрізати?

Обрізкаце маніпуляція, з допомогою якої кожен рік вкорочують або однорічні пагони видаляють, а якщо необхідно, то й старі.

Обрізка винограду восени виконується для досягнення кількох важливих для виноградаря цілей:

  • Зберегти або надати форму куща;

  • Видалити непотрібні частини біля куща;

  • Визначити співвідношення плодових і ростових лоз винограду;

  • Оцінити яке навантаження куща квітковими бруньками;

  • Встановити найбільш оптимальне співвідношення між вегетативною частиною куща і розвитком кореневої системи.

Процес виконання обрізки молодого винограду протягом перших трьох років після посадки

Як правильно обрізати виноград восени: поради та майстер-клас

Завдання обрізки виноградника визначаються його віковим періодом.

  • Молоді кущі, вік, яких до трьох-п'яти років, починають обрізати з 1-го року посадки, щоб надати їм форму;
  • Дорослі плодоносні кущі обрізують кожен рік, щоб не тільки надати форму, але і отримати хороший урожай високої якості;
  • У періоді старіння виноградника головним завданням обрізки є продовження плодоношення

Принципи обрізки винограду восени

Осінню обрізку винограду краще проводити в кілька етапів. Таким чином, Ви можете переконатися, що зберігаєте на наступний рік добре визрілі лози.

Як правило, рекомендують, щоб при обрізанні ріжуча частина секатора була з боку залишається частини пагона, а «столик» — з боку видаляється Початковий етап обрізування слід проводити, коли весь зібраний виноград, листя його пожовкли, втратили свою природну забарвлення. Для цього очищають ланки, які пройшли етап плодоношення, від слабких і малоплідних пагонів, які заважають розвитку винограду. Наступний основний етап обрізки винограду, виробляють після листопаду через кілька тижнів, як раз перед укриттям виноградника. За цей час вуглеводи частково перейдуть в корінь і багаторічну область куща. При обрізанні температурний режим повітря повинен бути -3 градуси (не нижче), оскільки гілки винограду стануть ламкими, і в процесі обрізки кущ може бути травмований. При обрізанні молодих кущів винограду проблем зазвичай не буває: кожен рік непотрібні пагони необхідно видаляти, залишаючи 3 – 8 рукавів, які ростуть по відношенню до землі під кутом. Вони ж і будуть добре плодоносити. Багаторічні кущі вимагають більшої роботи та уваги, особливо, якщо їх не обрізали жодного разу. При правильній обрізці навіть дуже запущених кущів, можна отримати досить хороший урожай.

Основні плюси від осінньої обрізки вашого винограду:

  • Збільшення обсягу врожаю;
  • Поліпшення смакових якостей ягоди і збільшення її розміру;
  • Прискорення дозрівання ягоди;
  • Полегшення догляду та збирання ягід.
Як правильно обрізати виноград восени: поради та майстер-клас

Як зробити правильну обрізку багаторічних кущів винограду?

  • На початку вересня необхідно видалити на багаторічних плечах (лапи, рукава) молоденькі пагони, які витягнулися до дроту, натягнутого над землею на висоті півметра.
  • Потім потрібно обрізати верхівку у пагонів, що виросли на плечах інший дроту, яка натягнута від нижньої на відстані 30 см. Відрізати верхівку необхідно на 10 відсотків від довжини пагона, а також обрізати пагони другого порядку, розташовані з боків (літні бічні пагони, пасинки).
  • У другій половині жовтня, після листопаду потрібно вибрати кілька пагонів, які найкраще розвинені на висоті двох перших дротів.
  • Нижній пагін, який виріс із зовнішньої частини плеча, необхідно обрізати і залишити три-чотири вічка, таким чином, сформується сучок заміщення.
  • Пагін, який знаходиться вище на протилежній стороні необхідно обрізати і залишити 5-12 вічок, так вийти плодова стрілка. Необхідні додаткові, запасні вічка (1-2) у разі випрівання або замерзання.

В результаті такої обрізки, повинні залишитися найпотужніші багаторічні стовбури винограду, які ростуть перпендикулярно над землею, і плечі з нирками. З них до наступного літа зростуть новенькі лози і плодові кисті. Виноградарі з досвідом рекомендують залишати за 10-12 нирок на плодової стрілкою і по чотири нирки на сучку заміщення. Це своєрідна підстраховка на зиму. Також за допомогою цих додаткових бруньок на сучку заміщення навесні, перед обрізанням винограду від непотрібних пагонів, можна вибрати саме ті, які утворюють більш великі суцвіття. З приводу плодової стрілкиперші кілька нирок у північних районах можуть не плодоносити, оскільки вони формуються на прохолодний червень. До 7-ої нирки суцвіття утворюються середні, а до 13-15-й нирки виходять дуже великі суцвіття, які формуються в липні, коли висока температура повітря і багато сонячних днів.

При обрізанні виноградника необхідно:

  • Намагатися, щоб зрізи і рани розташовувалися з внутрішньої сторони пагонів, яка розташована на середині куща. Це дасть можливість краще та швидше їм заростати.
  • Використовувати гостро заточений секатор, щоб зрізи були як можна більш гладкі, а не рвані. В іншому випадку це буде ускладнювати рух виноградного соку по гілках, внаслідок чого знизиться врожайність.
  • Секатор вузькою стороною леза повинен бути направлений до тієї частини лози, яку Ви видаляєте.
  • Якщо Ви видаляєте однорічні пагони і плечі, не залишаючи пеньків.
  • Видалення вовчкових пагонів необхідно проводити під землею на глибині приблизно 15 см.
  • На однорічній лозі вище вічка після обрізки залишають близько одного сантиметра.

Якщо Ви освоїли обрізку винограду, то можете з успіхом вирощувати молоді кущі і отримувати високі врожаї з дорослих кущів, які будуть радувати Вас великими розмірами ягід і своїм незвичайним смаком. Також, використовуючи лозу винограду, можна красиво оформити стіну будинку, озеленити паркан або хвіртку. Правильно зроблена обрізка – запорука процвітання Вашого виноградника! 

І восени необхідний полив

Важливість осіннього поливу винограду не всі усвідомлюють. Однак такий полив сприятливий для накопичення вологи в грунті для нового вегетаційного періоду. Ще більш актуальна ця тема в посушливу осінь. Потріскана і пориста від нестачі вологи земля пропускає морозне повітря до коріння рослини, що призводить до їх пошкодження або навіть загибелі.

Тому підготовка винограду до зими включає в себе обов'язковий влагозарядковий полив, якщо, звичайно, осінь не відрізнялася рясними дощами. У такому випадку він буде зайвим.

Результативніше всього зрошення винограду проводити по канавках, попередньо викопаним навколо або уздовж кущів. В іншому випадку вода розбіжиться на всі боки. А коріння нічого не дістанеться. Влагозарядковий полив бажано провести в жовтні, використовуючи значний обсяг води.

Розпушування

Не тільки зберігати вологу допомагає така процедура, як розпушування грунту. Вона також полегшує насичення ґрунту киснем. Адже якщо періодично руйнувати кірку, яка постійно утворюється на грунті, повітря набагато краще і швидше проникає до коренів рослини. А це також істотна умова, яке включає в себе підготовка винограду до зими.

До того ж розпушування допомагає ефективніше справлятися з бур'янами. Не кажучи вже про те, що після нього земля дуже добре вбирає воду, коли йде дощ або проводиться полив рослини.

Альтернативою розпушування може бути мульчування, деякі садівники віддають перевагу саме його. Мульча теж запобігає утворенню кірки на грунті.

Боротьба з хворобами

Після того як з кущів прибрали останні ягоди, необхідно провести ретельний огляд виноградної лози і листя на предмет їх зараження шкідниками. Осіння обробка винограду від хвороб - це гарантія того, що наступного року він добре буде плодоносити. Адже головне - вчасно помітити зараження і запобігти поширенню інфекції.

Важаючи на те що урожай зібраний, в якості препаратів проти хвороб і шкідників можна застосовувати і хімічні засоби. Так чим обприскувати виноград восени?

При ураженні мілдью (на листках можна виявити жовті або брудно-сірі маслянисті плями) рослину необхідно обробити спеціальними препаратами типу «Амістар», «Ефаль», «Картоцід», «Стробі» та іншими.

Оїдіум - друга за поширеністю хвороба винограду. Неприємний запах гнилої риби - ознака цього захворювання. Чим обробляти виноград в такому випадку? Рекомендується обприскування колоїдної сіркою (на 4 літри води береться 5 грамів речовини). Підійде і розчин марганцево-кислого калію (на 10 літрів води - 5-7 грамів препарату). Допоможуть також препарати «Фундазол», «Фалькон» та інші.

Профілактика хвороб

Якщо явних хвороб при огляді рослин не виявлено, ніж обприскувати виноград восени і чи треба це робити взагалі?

Досвідчені садівники проводять профілактичну обробку винограду 4-5 разів протягом сезону. В результаті їм вдається збирати добрі врожаї, не знаючи, що таке хвороби. Передостання профілактична обробка проводиться незадовго до дозрівання ягід. А коли обприскувати виноград восени? Це слід зробити після знімання врожаю, у вересні, щоб уникнути осінньої спалаху хвороб. При такій обробці повинні використовуватися препарати від мілдью («Фольпан», «Ридоміл», «Купроксат») і від оїдіуму («еупарен», «Тілт-250», «Т