Де навчитися інтернет-маркетингу? Ч.1

  • Ольга Швиденко
  • 21.01.17

Отримавши загальні знання про можливості і переваги використання інтернет-маркетингу у своїй діяльності, кожний сільськогосподарський підприємець рано чи пізно стикається з тим, що цих знань йому не вистачає та виникає потреба «пірнути глибше» у тему, щоб розібратися з нюансами практичного застосування інтернет-маркетингу.

У цьому пості ми поговоримо про відповідну професійну літературу, яка зробить наш шлях до отримання необхідного досвіду легшим та цікавішим. Пропоную ознайомитися з 15-ма найкращими книгами у сфері інтернет-маркетингу:

 

1. Е. Крюкова «100+ практичних хаків для інтернет-маркетологів»

У збірці представлено корисні поради з інтернет-маркетингу, що стосуються написання контенту, його розповсюдження, пошукової оптимізації та соціальних мереж, а також багато прикладів і посилань на корисні ресурси. Збірка безкоштовна!

2. Н. Єрмолова «Просування бізнесу у соціальних мережах Facebook, Twitter, Google+»

SMM-експерт пропонує практичне керівництво по створенню та розвитку корпоративного акаунту у соціальних мережах, вчить як правильно ставити  перед собою завдання по просуванню і обирати правильні інструменти їх вирішення.

3. М. Мейерсон, М. Скарборо «Основи інтернет-маркетингу. Все, що потрібно знати, щоб відкрити свій магазин у Інтернеті»

У книзі поетапно розглянуто повну систему організації власного онлайн-магазину, детальний опис можливих проблем та способи їх вирішення. Книга орієнтована на західного споживача, але буде цікава і вітчизняним представникам малого та середнього бізнесу, що освоюють основи інтернет-маркетингу.

4. М. Стелзнер «Контент-маркетинг. Нові методи залучення в епоху Інтернету»

Автор популярного блогу про маркетинг у соціальних мережах розповідає, як за допомогою контент-маркетингу налагодити відносини з потенційними споживачами і зробити їх реальними, перевівши з категорії «покупець» у категорію «друг».

5. П. Маршалл, Б. Тодд «Контекстна реклама, яка працює. Біблія Google Adwords”

Ця книгу спеціалісти вважають найкращим керівництвом з контекстної реклами, що дає відповіді на усі можливі питання. Інформація добре деталізована, структурована і вчить як правильно, з найменшими витратами та найвищою ефективністю розробляти рекламні кампанії в Google Adwords.

6. С. Круг « Як зробити сайт зручним. Юзабіліті за методом Стіва Круга»

Одна з найвідоміших книг з юзабіліті, яка доводить наскільки відрізняється погляд споживачів на юзабіліті інтерфейсів від погляду програмістів. Автор пропонує методи тестування юзабіліті сайту та його покращення.

7. Ingate Digital Agency «Мобільний трафік: смартфон як нове джерело продажів з сайту»

У книзі підіймаються питання просування мобільних сайтів та застосунків. Автори відповідають на питання, у чому полягає специфіка користувачів мобільних пристроїв, яким чином можна їх зацікавити та підвищити конверсію мобільного трафіка, а також як налаштувати контекcтну рекламу для мобільних пристроїв.

8. С. Спенсер, Е. Енж, Р. Фікшин, Д. Стрікчіола «SEO – мистецтво розкрутки сайтів»

Посібник називають справжнім настільним підручником з пошукового маркетингу. Містить вичерпну інформацію зі створення сайтів, SEO-контенту та аналізу ефективності, детальну інструкцію до основ оптимізації і велику кількість практичних порад.

9. Ф. Котлер “Маркетинг менеджмент”

Класика маркетингу, яку обов’язково потрібно прочитати для загального розуміння основ маркетингу. Книга написана дуже доступною мовою, легко читається і поряд з теоретичною інформацією містить багато прикладів з реального життя.

10. Д. Кот “E-mail маркетинг”

Книга дає практичні поради по підготовці, оформленню та розсилці електронних листів, виконання яких допоможе збільшити ефективність сайту, підвищити відгук від реклами, залучити й утримати замовників.

11. М. Хайятт “Платформа”

Книга буде цікава тим, хто веде або збирається завести блог свого бізнесу. В ній ви знайдете інформацію про те, які маркетингові прийоми, програми і ресурси слід використовувати, щоб зробити блог професійним і привертаючим увагу споживача.

12. Д. Огілві “Огілві про рекламу”

Книга від справжнього гуру реклами, книга-класика на основі реальних проектів про те, як зробити рекламу такою, що буде продавати, якими мають бути текст та дизайн реклами, і як врешті-решт залучити й утримати покупців.

13. Т. Євгеньєва “Технології соціальних маніпуляцій”

Автор розглядає способи впливу на свідомість людей в соціальних мережах та інших засобах масової інформації з точки зору психології. Отримані знання допоможуть власнику бізнесу побудувати ефективне спілкування зі споживачами та донести до них своє маркетингове повідомлення.

14. Р. Чалдіні «Психологія впливу»

Знаменита книга американського соціального психолога, що розповідає, як працюють прохання і вимоги, як люди маніпулюють один одним, які існують способи підштовхнути людей до потрібного вам рішення, а також як захиститися від такого впливу.

15. Е. Розен “Анатомія сарафанного маркетингу”

Автор досліджує цікаве явище «сарафанного радіо», досліджує практичні моменти використання маркетингу у поєднанні з ним та ефективність такого поєднання. У книзі ви знайдете реальні історії практичного використання, переконливі результати досліджень та вичерпну теорію про «сарафанний маркетинг».

 

Обираючи літературу для читання, важливо пам’ятати, що інтернет-маркетинг, як і будь-яка діджитал практика, надшвидко розвивається і оновлюється, постійно з’являються нові інструменти та ресурси, а старі або видозмінюються, або втрачають актуальність. Тому книга, написана 5 років назад, може містити специфічну інформацію, яку важко застосувати у реальному середовищі. Завжди залишайтеся критичними до того, що читаєте.

Для кращого розуміння предмета постійно моніторте профільні ІТ- та сільськогосподарські веб-ресурси (за можливості також англомовні), інформаційні портали, блоги експертів, форуми тощо, щоб бути в курсі останніх змін та ринкових пропозицій. Відвідуйте конференції, виставки, заходи, присвячені інноваціям, ІТ-технологіям у сільському господарстві й маркетингу.

Вчіться у своїх конкурентів, або просто у людей, які, на вашу думку, успішно застосовують інтернет-маркетинг. Наприклад, намагайтеся відслідковувати особливості та деталі стратегій залучення клієнтів, що вони використовують, як здійснюється контент-маркетинг, що вам видається особливо вдалим у інтерфейсі сайту.

Крім того, завжди є можливість записатися на онлайн чи офлайн курси з інтернет-маркетингу. Про все це йтиметься у наступних постах.  

Варто відзначити, що в КНЕУ ім. Вадима Гетьмана з’явився курс з інтернет-маркетингу для магістрів. І хоча поки жоден вищий учбовий заклад не готує спеціалістів з інтернет-маркетингу, приємно бачити тенденцію до розуміння необхідності відповідати тенденціям світового розвитку.