Рекомендації зі створення та покращення контенту

  • Костянтин Рогоза
  • 03.04.14

Написання Доступного Контенту

· Унікальність контенту - Чи пропонує контент щось унікальне в рамках вашої Спільноти практиків або більш широкої спільноти? Чи дублюється контент? НЕ ДУБЛЮЙТЕ КОНТЕНТ, опублікований на інших сайтах.

Використовуйте ресурс copyscape.com щоб виявити випадки дублювання і плагіату контенту. Сайт може бути використаний для перевірки оригінальності вашого нового контенту, запобігання дублювання контенту, і пошуку копій існуючого онлайн-контенту.

    1.     Якщо ваша спільнота має матеріал, який опублікований на інших сайтах, і вона вважає, що його все ж таки необхідно включити в матеріали е-Екстеншн, або вкажіть посилання на ресурс-джерело або зробіть анотовану версію матеріалу із посиланням на повну версію на іншому сайті.

    2.     Або напишіть оновлену версію матеріалу, яка не дублюватиме джерело, але із посиланням на це джерело.

· Використання ключових слів - Ключові слова, включені в заголовки статей, вступні речення анотацій, і в текст статті мають важливе значення для допомоги пошуковим системам у пошуку ваших матеріалів. Вибір найбільш підходящих ключових слів, що відображають саме ті, які люди використовують для пошуку (також відомі як пошукові терміни) має важливе значення, і це є розумінням того, як ваша аудиторія думає і знанням слів, які вони використовують.

       Використовуйте Google AdWords, щоб визначити найпопулярніші ключові слова, що використовуються для пошуку тем, які висвітлюють ваші статті. Додавайте ці ключові слова до:

  • Заголовків сторінок, щоб зробити кращі, більш ємні заголовки в яких багато ключових слів.
  • Вступних речень анотацій. Виділення жирним ключових слів в анотації допоможе залучити читачів до матеріалів і допомогти їм визначити швидше чи це та стаття, яку вони шукають.
  • Основного тексту статті та підзаголовків. Обов'язково виділіть жирним ключові слова по тексту, щоб читач міг легко знайти їх.

        Якщо читачі не бачать, те що вони шукають на початку веб-сторінки або в підзаголовках, вони, швидше за все, припинять читання і залишать сторінку. 

· Організація контенту - Чи є контент завершеним продуктом, і чи добре він написаний або адаптований для Інтернет? Марковані списки, пронумеровані списки і виділені жирним шрифтом фрази допомагають користувачам проглядати та виявляти потрібний контент, зображення, відео тощо.

  • Для привернення уваги читача дуже важливо створювати контент що легко проглядати і читати. Читачі за долю секунди вирішують чи сторінка має цінність для них. Так розміщуючи найбільш важливу інформацію у верхній частині сторінки і зробивши зміст сторінки легко зрозумілим ви покращите ваші шанси на отримання стабільної аудиторії читачів.
  • Скористайтеся маркованими списками та нумерацією, щоб полегшити ідентифікацію інформації.
  • Використовуйте жирний шрифт, щоб привернути увагу читача до ключових точок і ключових слів.
  • Додайте зображення для покращення представлення інформації.
  • Додайте вбудоване відео. е-Екстеншн заохочує спільноти, які мають бібліотеку навчальних та допоміжних відео до створення безкоштовних каналів YouTube і використання коду вбудовування YouTube для розміщення цих відео в матеріалах, опублікованих на е-Екстеншн. Посилання на матеріали Спільнот можуть бути додані до опису сторінки на YouTube-каналі, щоб допомогти залучити трафік на сайт.
  • Глосарії термінів статті/сторінки раніше були популярними. Хоча вони служать способом пояснення терміну з інших опублікованих інформаційних статей, значення цих термінів як правило вже можна знайти в Інтернеті і це буде дублюванням контенту. Таким чином, е-Екстеншн не підтримує публікацію глосаріїв термінів, якщо термін не є унікальним або покращеним з використанням атрибутів Організації Контенту, перерахованих вище. У кінцевому рахунку, в статтях термінологія повинна розкривається у самому тексті так щоб вони могли бути самостійним продуктом.

· Посилання на додатковий контент – Чи добре інтегрований контент в СП і е-Екстеншн за допомогою посилань на інші статті, і чи витриманий стиль?

  1. Посилання назовні, на високоякісний контент, який доповнює існуючий.
  2. Посилання із зовні мають ініціюватись з сайтів інших університетів (тобто, edu сайти), а також інших авторитетних сайтів (сайтів, які займають високі позиції в пошуку). Не просто посилання на головну сторінку е-Екстеншн або головну сторінку СП, а посилання на конкретну статтю.
  3. Ліквідуйте і не схвалюйте посилання з низькоякісних, та неавторитетних сайтів. Зв'язувати веб-сторінки лише із схожими назвами дійсно може бути шкідливим для виявлення пошуковими системами, оскільки ці статті можуть не мати жодного відношення одна до одної.

·Рівень сприйняття і відповідна аудиторія - Який рівень предметних знань, необхідний для розуміння/використання цієї сторінки? Чи є контент актуальним для національної аудиторії?

Кожна спільнота повинна визначити свою цільову аудиторію і переконайтеся, що матеріали пишуться приймаючи цю аудиторію до уваги. Використання ключових слів і непрофесійних термінів замість високо-наукових слів і фраз може допомогти досягти максимального розуміння. Якщо матеріали мають рівень написання вище рівня розуміння читача, контент не буде використовуватися.  

· Заклик до дії - Чи пропонує контент ясний, конкретний наступний крок для користувача - тобто, чи є заклик до дії із практичною порадою?

·Приєднуйтесь до соціальних мереж і включайтесь в обговорення - Спілкування з користувачами на Facebook, YouTube, Twitter, у блогах і т.д. з посиланнями на відповідний контент е-Екстеншн полегшить знаходження цих матеріалів пошуковими системами. Крім того, СП отримує можливість вчитися та виявляти нові потреби у більшої аудиторії. Вдосконалений пошук Google враховує всі згадки або місця, де ваш контент запропонований, чи на нього є посилання, і це теж допоможе його виявленню (знаходженню). Приєднуйтесь до цих розмов і посилайтеся на ваші конкретні статті/«Часті питання», які можуть допомогти користувачам цих мереж.

10 питань, які слід задати стосовно кожного матеріалу (Webmaster Center Google):

  1. Ви б довіряти інформації, представленій в цій статті?
  2. Чи надає стаття оригінальний контент або інформацію, оригінальні звітності, оригінальні дослідження, або оригінальний аналіз?
  3. Чи є дублюючі, суперечливі, або надлишкові статті на такі ж або схожі теми з трохи іншими варіаціями на сайті вашої СП або в інших закладах, що відносяться до предмету?
  4. Чи сторінка надає істотного значення предмету що описується?
  5. Чи описує стаття питання з усіх сторін?
  6. Чи надає ця стаття повний або вичерпний опис цієї теми?
  7. Чи містить ця стаття глибокий аналіз або цікаву інформацію, яка виходить за рамки очевидного?
  8. Чи це сторінка яку ви хотіли б додати в закладки, поділитися з друзями, або рекомендувати ?
  9. Чи очікували б Ви побачити цю статтю в друкованому журналі, енциклопедії , або книзі?
  10. Чи є стаття короткою, несуттєвою, або іншим чином неповноцінною?