Де навчитися інтернет-маркетингу? Ч.3

  • Ольга Швиденко
  • 20.02.17

У заключному пості на тему «Де навчитися інтернет-маркетингу?» ми поговоримо  про корисні інтернет-посилання, веб-сайти, платформи та інші профільні інтернет-ресурси з інтернет-маркетингу. З минулих постів ми вже знаємо, які книги варто прочитати та які школи/курси відвідати для отримання фундаментальних знань з інтернет-маркетингу.

 

Інтернет надає безліч можливостей для того, щоб постійно бути в курсі останніх трендів електронної комерції. Широка мережа пропонованих веб-ресурсів охоплює діапазон від тематичних форумів та блогів до безкоштовних онлайн-курсів відомих міжнародних університетів, від експертних подкастів до онлайн-вебінарів. Розглянемо найцікавіші з них.

Для тих, в кого досі лишилися питання з SEO-оптимізації, неприпустимо пройти повз сайт Moz.com. Це найкращий ресурс для отримання знань та навичок створення відчутної присутності в мережі для фрілансерів. На сайті представлено різноманітні гайди для початківців: про оптимізацію, про соціальні медіа, про створення посилань і контент-маркетинг.

Ресурс під назвою CopyBlogger.com особливий тим, що піклується про зручність для читачів і працює на основі щотижневої email-розсилки лекцій з інтернет-маркетингу, таким чином ви ніколи не забудете закінчити курс. Крім того, надається доступ до електронних книг, в яких описані різноманітні маркетингові техніки.

Інший відомий ресурс, Quick Sprout University, пропонує курси з онлайн-маркетингу за наступними темами: SEO, створення посилань, контент-маркетинг, соціальні медіа, реклама, конверсія, email-маркетинг. Курси поділяються на категорії та на рівні складності: початковий, середній, просунутий. Теми лекцій постійно оновлюються та розширюються.

Один з найавторитетніших сайтів про SMM та інтернет-маркетинг, з десятками мільйонів фоловерів і 10-річною історією, – шотландський проект Mashable. На сайті публікують тематичні новини, надихаючі статті та поради. Саме сюди потрібно звертатися за останніми новинками та трендами в сфері інтернет-маркетингу.

Декілька слів варто сказати про найвідоміші російськомовні веб-ресурси, знані і в Україні. Так, проект Бизнес Молодость пропонує навчальні програми, вебінари та семінари з бізнесу, основ інтернет-маркетингу і просування власної справи в Інтернеті. Сайт містить велику кількість тематичних статей та відеуроків для всіх бажаючих, в тому числі таких, що стосуюються психології підприємницької діяльності – мотивуючих та заохочуючих до започаткування власного бізнес-проекту в Інтернеті.

Мабуть найвідоміший в Рунеті ІТ-ресурс Хабрахабр являє собою поєднання соціальної мережі та колективного блогу, тобто спільного інформаційного наповнення сайту дописувачами. На сайті публікують новини, аналітичні статті та власні думки про інформаційні технології, бізнес та Інтернет, ведуть блоги, жваво спілкуються з користувачами, публікують подкасти, проводять опитування та голосування. Останнім часом Хабрахабр практикує виїздні навчальні семінари, один з яких відбувся і у Києві, адже п’яту частину аудиторії сайту становлять саме українці. За даними Alexa Internet, у рейтингу на кінець червня 2016 року Хабрахабр був дуже близький до того, щоб увійти до ТОП-1000 найвідвідуваніших сайтів світу.

Неможливо оминути увагою такого монстра своєї галузі як компанія Google. Характерною її особливістю є постійне проведення навчальних програм та заходів, що мають на меті міжнаціональне поширення знань у сфері digital. Наведемо деякі з них.

Так, у 2016 році Google запустив міжнародні безкоштовні курси з цифрового маркетингу під назвою Digital Workshop в Україні, українською мовою. Програма пропонує навчальні посібники, текстові матеріали та відеоуроки, які знайомлять з основами інтернет-маркетингу, а також тести для перевірки засвоєння знань.  Користувачі можуть самі обирати теми для вивчення в залежності від мети навчання (для розвитку власного бізнесу, для підвищення кваліфікації інтернет-маркетолога тощо), складати учбові плани, а в кінці курсу отримати сертифікат Digital Workshop від Google та IAB Europe.

Крім того, в рамках програми на підтримку жінок Women’s Empoverment Program створено Women Digital Academy. Це серія навчальних онлайн-вебінарів, спеціально створених провідними фахівцями  Google та успішними жінками-підприємцями для жінок, що володіють або управляють бізнесом в Україні, або працюють в IT-індустрії. Мета Академії ­– ознайомити учасників програми з повним спектром можливостей для просування бізнесу, які надає Інтернет, та допомогти максимально розкрити потенціал бізнесу. Серед тем, що обговорюються на вебінарах, наприклад, такі: «Як знайти свою аудиторiю та використовувати iнструменти Google для бiзнесу», «Розширення аудиторії та вихід на нові ринки», «Робота з клієнтами: як розуміти поведінку клієнтів та виміряти успіх».

Однією з останніх ініціатив компанії є програма 2017 Google Online Marketing Challenge. В рамках програми відбуваються змагання між групами студентів на найвдаліше проведення рекламної кампанії за допомогою Google AdWords. Крім того,  програма включає різносторонній курс з інтернет-маркетингу Digital Marketing Course та надає можливість стати сертифікованим спеціалістом AdWords на платформі Google Partners.

Для шанувальників текстових матеріалів пропонується свіжа добірка з 55 найкращих блогерів, які пишуть про інтернет-маркетинг, представлена на сайті site4business. Серед них, наприклад, такі відомі у сфері інтернет-маркетингу персони як SEO-спеціаліст Сергій Кокшаров (Devaka), універсальний фахівець Роман Рибальченко та блогер-підприємець Таісія Кудашкіна. Для зручності читачів добірку розділено на категорії: пошукова оптимізація, блогінг/бізнес, комплексний інтернет-маркетинг, просування у соціальних медіа, юзабіліті/оптимізація конверсій, email-маркетинг, тексти, інтернет-реклама, новини. Крім короткого резюме про кожного автора та посилання на його веб-ресурси, в добірці надано по 3 найкращі статті для ознайомлення.

Цікавою ініціативою стало відкриття у 2016 році першого в Україні онлайн-телеканалу про інформаційні технології під назвою BrainTV. Канал є медіа-пректом фонду BrainBasket, метою якого є збільшення кількості IT-спеціалістів в Україні, підвищити поінформованість українців про сучасні технології, технології освіти, інтелектуальну власність, розробку програмного забезпечення, електронну комерцію, електронне підприємництво, залучення інвестицій і т.д. Канал доступний для перегляду на 6 операторах українського SmartTV, де збирає близько 30 тисяч щомісячних переглядів, також представлений на Youtube та Facebook. Крім здійснення навчальної функції, BrainTV допомагає популяризувати українську ІT-індустрію за кордоном.

Обов’язковими для відслідковування є популярні навчальні  платформи, такі як Prometheus, Coursera, Khan Academy, EdX, Udemy, Udacity та ін. Ці платформи містять як загальні теми для вивчення, так і вузькогалузеві ( як наприклад Udacity – лише IT-тематика). Серед вказаних проектів окремо варто виділити Prometheus.  Цей український сервіс безкоштовних масових онлайн-курсів запрацював відносно нещодавно, але вже набув великої популярності в країні. Кожен курс являє собою групу відеолекцій, розподілених за тижнями, з інтерактивними завданнями, форумом для спілкування студентів з викладачем та між собою, а також можливістю отримати сертифікат по закінченню курсу.

Саме на Prometheus у 2016 році вперше було розміщено перекладений українською мовою легендарний Гарвардський масовий онлайн-курс з основ програмування CS50, на який зареєструвалося понад 50 тисяч слухачів. На даний момент на платформі можна знайти курси з маркетингу, програмування, створення стартапів, інтернет-медіа, цифрового маркетингу, цифрових комунікацій та ін.

Зазначені ресурси є лише краплею в морі високоякісної, постійно оновлюваної інформації з інтернет-маркетингу та відповідних технологій, тому, щоб «залишатися в тренді», необхідно постійно моніторити останні галузеві досягнення та нововведення, спілкуватися на форумах з експертами та відвідувати тематичні конференції і виставки.