Кредитні спілки. Підтримка агровиробників ММСП та продовольчої безпеки в Україні

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Кредитні спілки
  • 13.05.23

Доступне фінансування є критичним для українських агробізнесів, адже вони — опора як для своїх колег-фермерів, так і для солдатів напередодні.


Ця публікація в блозі була спочатку опублікована англійською мовою в блозі FinDev Gateway.


Українські фермери: Володимир Ціхоцький (ліворуч), Назарій Болячок (згори), Василь Маркович (внизу). (Фото: USAID Україна).


Поки сині Володимира Ціхоцького служить в українській армії, захищаючи країну, їхній батько, фермер з 35-річним досвідом роботи в агробізнесі, робить свій внесок у продовольчу безпеку країни. Місцева влада Львівської області звернулася до тамтешніх фермерів з проханням розширити виробництво і засіяти землі, які до війни не оралися.
Володимир рішуче і без вагань підтримав цю ініціативу. «Наші колеги-фермери на сході [України] не можуть сіяти. Отже, ми повинні робити це тут. Ми підтримуємо економіку України», — пояснив він.
Проте, щоб засіяти більше землі, Володимиру було потрібно більше фінансування. Як член кредитної спілки «Анісія» понад шість років, він знову звернувся до них по кредит, що став доступним через Фонд ліквідності, започаткований USAID і Всесвітньою фондацією кредитних спілок. Завдяки отриманому фінансуванню Володимир зміг обробити 145 га землі й зібрати 136 тонн пшениці та 120 тонн кукурудзи у 2022 році.
Кредитні спілки надають доступне фінансування агровиробникам в Україні
Доступне фінансування є ключовим для діяльності та зростання будь-якого агробізнесу. Мікро-, малі та середні агропідприємства (ММСП) в Україні недостатньо є цільовою аудиторією для комерційних банків, залишивши їх потреби занадто малими. Тому їх вибір фінансового партнера часто — кредитна спілка. Кооперативне фінансування також є вигідним для аграрних ММСП завдяки лояльному обслуговуванню клієнтів, індивідуальному підходу та менш забюрократизованим процедурам кредитування.
У 2016 році Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) запустило Проєкт «Кредитування виробників сільськогосподарської продукції (КЕП)», що впроваджується в Україні Всесвітньою радою кредитних спілок (WOCCU). Проєкт має на меті розширити доступ до фінансування сільського та аграрного мікро- та малого бізнесу через кредитні спілки та сприяти економічному зростанню і стійкості сільської місцевості та місцевих громад в Україні.
П’ять років тому, у 2021 році, USAID та Всесвітня фундація кредитних спілок запустили Фонд ліквідності розміром 1 мільйон доларів США, щоб надати додаткову ліквідність українському сектору кредитних спілок і таким чином забезпечити достатні ресурси для кредитування аграрного мікро- та малого бізнесу через кредитування. спілки. Через цей фонд Проєкт КЕП допомоги забезпечує доступне фінансування для українських фермерів, таких як Володимир Ціхоцький. З моменту повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року Фонд ліквідності допоміг 504 фермерам (станом на 31.12.2022 — прим автора) з різних регіонів України отримали кредити на загальну суму понад 1 млн доларів.

Солідарність з тими, хто на передовій

Назарій Болячок і Василь Маркович — ще двоє з 504 фермерами, які з початку війни користувалися фінансуванням через фонди ліквідації, що його курує Проєкт КЕП. Обидва фермери надали значні жертви українській армії та потребували фінансування для продовження виробництва.
Назарій з 18 років разом із братом займається вирощуванням зернових у Львівській області на своїй фермі площею 255 га. Коли почалася війна, брат Назарія пішов до Збройних сил України, а Назарій залишився керувати своїм агробізнесом. Він ні секунди не вагався, чи засівати землю у військовий час. «Ризикувати — друге життя для фермера», — сказав він, пояснюючи своє рішення взяти кредит після початку війни. «Як можна уявити, щоб третя країна нас годувала? Я був певний, що треба сіяти. Бо хто, як не ми?»
Надійний фінансовий партнер пана Назарія — кредитна спілка «Анісія» — співпрацює з Проектом КЕП з 2017 року та має доступ до кращого практичного агрокредитування та зовнішнього фінансування через Фонд ліквідності. Завдяки отриманому кредиту Назарій отримав мінеральні добрива і останні зібрав 400 тонн пшениці та 87 тонн ріпака.
Пан Василь, також член «Анісії» протягом багатьох років, у 2022 році взяв агрокредит через механізм Фонду ліквідності. Кредит допоміг йому отримати якісні сертифіковані добрива, які підвищили врожайність ферми до 10 тонн пшениці з гектара, що вдвічі більше середніх показників. 13 тонн пшениці фермер передав українській армії. поки на війну, Василь продовжує розвивати свій агробізнес, впроваджуючи сучасні підходи у господарстві площею 210 га у Львівській області. Василь сподівається розширити діяльність після закінчення війни і шукати більше фінансування у своїй кредитній спільці.

Важливість фінансування для агробізнесу

Володимир, Назарій і Василь — лише три приклади з сотень інших. Відколи росія запустила повномасштабну війну проти України, Проект КЕП реагує на потреби, сприяючи з кредитними спілками, їхніми національними асоціаціями та регуляторами ринку, щоб допомогти кредитним спілкам і надалі підтримувати свою діяльність і служити своїм громадам, доступним особливо через агрокредитів. Це фінансування є вирішальним, щоб фермери могли продовжувати займатися агробізнесом і підтримувати місцеву продовольчу безпеку. Нещодавно Проект КЕП отримав продовження до вересня 2024 року, щоб ще більше посилити підтримку сектору.

За матеріалами CAP Project