Використання Google+ та Skype

  • Костянтин Рогоза
  • 21.05.14

Створення Google аккаунту.

Всім членам новоствореної Спільноти Практиків рекомендується створити Google-аккаунти для більш ефективної комунікації та обміну документами. (Тим у кого вже є аккаунт у системі Google+ рекомендується перейти до пункту «Спільноти в системі Google+»).

Для цього необхідно (процес практично ідентичний створенню електронної пошти на порталах ukr.net, i.ua, yandex.ua та ін.):

  1. На головній сторінці google.com.ua у правому верхньому кутку натиснути кнопку «Увійти», на сторінці що відкриється, у нижній її частині натиснути посилання «Створити обліковий запис».
  2. Далі потрібно заповнити поля інформацією про себе, у полі «Виберіть ім'я користувача» бажано вказати на приналежність до системи електронного дорадництва тобто після свого імені через крапку написати «edorada», наприклад «petro.edorada@gmail.com», «irina85.edorada@gmail.com».
  3. Після заповнення необхідних полів натисніть клавішу «Наступний крок» (можливо буде запропоноване підтвердження через СМС).

Використання соціальної мережі Google+ для об'єднання членів Спільнот Практиків та полегшення комунікацій між ними.

  1. Після створення Google-аккаунту у вас з'явиться можливість користуватися соціальною мережею Google+, електронною поштовою скринькою, сервісом Google Диск (для зберігання документів і доступу до них з будь-якого пристрою із доступом і Інтернет), сервісом Hangouts для обміну повідомленнями та відеоконференцій, та багатьма іншими корисними сервісами.
  2. Натиснувши на головній сторінці Google у правому верхньому кутку посилання “Ви+” вам буде запропоновано доповнити інформацію про себе. Після цього ви опинитесь в соціальній мережі Google+. 

Спільноти в системі Google+.

Всім членам Спільноти Практиків і співробітникам центру е-Екстеншн необхідно вступити до спільноти “е-Дорадництво” в Google+. Для цього необхідно:

  1. Навести курсор на головне меню Google+ у верхньому лівому куті. Натисніть Спільноти.
  2. У правому верхньому кутку в полі “пошук спільнот” введіть “е-Дорадництво”. У результаті пошуку з'явиться вищеназвана спільнота і натиснувши на неї ви опинитесь на її головній сторінці.
  3. Щоб приєднатися до спільноти натисніть кнопку “Приєднатися до спільноти” у правому верхньому куті.

Приєднання до спільноти “е-Дорадництво” полегшить пошук користувачів для створення “Кіл” (про це нижче) та дасть можливість спілкуватися з членами інших Спільнот Практиків, співробітниками центру е-Екстеншн та користувачами системи е-Дорадництво. На сторінці спільноти будуть дублюватись головні новини із основного порталу edorada.org, обговорюватись актуальні питання тощо.

“Кола” спілкування

Для об'єднання членів Спільнот можна використати так звані “Кола” спілкування. Кола – важлива складова служби Google+, що дозволяє без зусиль обмінюватися матеріалами і спілкуватись між собою певній групі людей. Для того щоб скористатися “Колами” необхідно:

  1. Наведіть курсор на головне меню Google+ у верхньому лівому куті. Натисніть Люди.
  2. За допомогою Пропозицій шукайте людей, які додали вас до своїх кіл, або додавайте їх до ваших.
  3. Скористайтеся функціями пошуку щоб знайти інших людей і додати їх до своїх кіл. 

Ви можете створювати нові кола або додавати людей до вже наявних кіл, доцільним є створення Кіл для кожної окремої Спільноти Практиків і центру е-Екстеншн. Для створення нових Кіл:

  1. Знаходячись на головній сторінці Google+, наведіть курсор на головне меню Google+ у верхньому лівому куті. Натисніть Люди.
  2. Перейдіть на вкладку Ваші кола.
  3. Натискайте імена користувачів, яких ви хочете додати до кола (можна вибрати відразу кілька користувачів).
  • Щоб створити нове коло, перетягніть виділену групу людей до кола.

  • Щоб додати учасників до вже створеного кола, перетягніть до нього виділену групу людей

Організація спілкування у Hangouts

За допомогою Hangouts можна не тільки надсилати повідомлення та зображення, а й спілкуватися у відеочаті з друзями та рідними. Спілкуватися через Hangouts можна і вдома, і в дорозі – у Gmail і Google+, на пристроях iOS і Android, а також за допомогою розширення для браузеру Chrome. Коли ви знаходитесь в соціальній мережі Google+ вам постійно доступна кнопка Hangouts у правому верхньому куті, натиснувши на неї ви відкриєте вікно в якому можна спілкуватися за допомогою текстових повідомлень та організовувати відео-зустрічі.

У Hangouts можна поспілкуватися з будь-якою людиною, у якої є обліковий запис Google.

Організація відеозустрічі Hangouts із користувачем Google

Якщо ви створюєте відеозустріч Hangouts із людиною, що користується Hangouts, Gmail або Google+, ця особа отримає відповідне сповіщення відразу після входу в систему. Якщо ви не належите до кола, для якого ввімкнено функцію Hangouts, або ще не спілкувались із цією людиною за допомогою чату Google чи служби Google Talk, відповідній особі надійде запрошення до Hangouts.

Організація відеозустрічі Hangouts із людиною, у якої немає облікового запису Google

 

Якщо ви створюєте відеозустріч Hangouts із людиною, у якої немає облікового запису Google, на її електронну адресу надійде запрошення приєднатися до відеозустрічі Hangouts.

Організація відеозустрічі Hangouts

1.  Виберіть, з ким хочете поспілкуватись у Hangouts. Це можна зробити одним із трьох способів:

·     вибрати людей зі списку Hangouts;

·     натиснути кнопку + угорі списку Hangouts і ввести потрібне ім’я, електронну адресу чи номер телефону;

·     знайти потрібне коло Google+ за допомогою вікна пошуку вгорі списку Hangouts.

2.  Установіть сірий прапорець біля імені потрібної людини чи назви кола.   

  3.  Щоб додати нових учасників, повторіть дві описані вище дії. 

  4. Натисніть кнопку створення повідомлення  або початку відеодзвінка.

Також можна додати людину, ввівши її ім’я й натиснувши клавішу Tab. Повторюйте цю дію, доки не виберете всіх потрібних учасників, після чого натисніть клавішу Enter.

Користувачам слід знати про деякі технічні характеристики й обмеження для відеозустрічей.

  • У відеозустрічі Hangouts може брати участь не більше 10 учасників.
  • Кожні 150 хвилин система автоматично перевіряє присутність користувачів.
  • Потрібне широкосмугове підключення до Інтернету. 

Також усім членам Спільнот Практиків і співробітникам е-Ектеншн центру бажано підписатися на офіційну сторінку системи е-Дорадництво в Google+.
 

Skype

Для підвищення ефективності взаємодії між учасниками СП як альтернативу сервісу GoogleHangoutsможна використовувати програму Skype, яку можна завантажити на сайті skype.com. Програма дозволяє безкоштовно здійснювати голосові та відео дзвінки між користувачами Skype, обмінюватись текстовими повідомленнями та файлами, до платних функцій програми відносяться дзвінки на мобільні та стаціонарні телефони. Актуальність програми зросла із нещодавнім підвищенням кількості учасників відео конференцій до 10.