Запрошуємо вас взяти участь у навчально-тренінговому заході "AKIS: огляд системи передачі знань та інновацій, як розробити стратегію та дорожню карту AKIS – виклики та рішення для Робочої групи з AKIS на національному рівні та у пілотних областях."

  • 13.03.23

Запрошуємо вас взяти участь у навчально-тренінговому заході: AKIS: огляд системи передачі знань та інновацій, як розробити стратегію та дорожню карту AKIS – виклики та рішення для Робочої групи з AKIS на національному рівні та у пілотних областях.

Даний захід проводиться в рамках серії навчальних та інформаційних заходів з питань аграрного та сільського розвитку, організованих проектом ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» (IPRSA) у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України та іншими Проектами міжнародної технічної допомоги в Україні.

Основна мета заходу - ознайомлення представників органів виконавчої влади усіх рівнів, органів місцевого самоврядування, сільськогосподарських дорадників, представників наукової та освітньої спільноти та інших зацікавлених осіб із базовою інформацією щодо створення та діяльності Системи передачі сільськогосподарських знань та інновацій, її розвиток через створення пілотних проектів в окремих регіонах, а також завдання для України при розробці дорожньої карти та концептуального документу, на основі кращих практик Європейського Союзу, через активізацію діяльності відповідної Робочої групи.

Підтримка просування знань та інновацій є одним із пріоритетів Спільної Аграрної Політики на 2023-2027 р.р. Просування досліджень, обміну знаннями та інновацій буде мати важливе значення для забезпечення розумного та сталого сільськогосподарського сектора.

Нова Спільна Аграрна Політика ЄС передбачає створення сильніших систем передачі сільськогосподарських знань та інновацій (AKIS), щоб стимулювати розвиток інноваційних проектів, розповсюджувати їх результати та заохочувати їх якнайширше використання.

Україна, як кандидат до ЄС, має здійснити відповідні заходи для розбудови власної ефективної моделі AKIS, щоб забезпечити належний та ефективний рівень взаємодії усіх гравців AKIS для отримання максимального ефекту, насамперед, для розвитку фермерства.

Тому, одним з важливих завдань для держави є створення дієздатної системи трансферу знань та інновацій з відповідною вертикаллю, яка забезпечить фермерів та сільське населення необхідною інформацією та знаннями з економіки, технологій, менеджменту, маркетингу, бухгалтерського обліку, податків, права, екології, а також методів впровадження новітніх технологій.

Сьогодні агробізнес потребує підвищення власної обізнаності щодо можливостей та потенційних ризиків ведення прибуткової господарської діяльності, а сільське населення - допомоги у подоланні психологічних бар'єрів при прийнятті рішень щодо переходу до офіційного бізнесу. Особливо це актуально через воєнний стан в нашій державі та перспективи відродження України у поствоєнний час.

Очевидною є необхідність посилення спроможності комунікаційних процесів на регіональному рівні, що дозволило б скоротити час, який витрачається виробниками на отримання як необхідної базової інформації, так і на їх залучення до ланцюга використання та застосування знань та інновацій у сільському господарстві та взаємопов'язаних сферах.

Формат: Онлайн-платформа ZOOM

Коли: 16 березня 2023 року

Час: 10.00-12.30

Мова: українська, англійська (із перекладом)

Посилання на підключення буде надіслано усім зареєстрованим учасникам.

✔Посилання на форму реєстрації: https://forms.gle/cT8cy4sp7Tv34Bk59

Реєстрація триватиме до 12.00, 15 березня 2023 року.

✔Детальна Програма заходу: https://drive.google.com/.../15AH1OxWrNQH1CXGXVMu.../view...