Пізня сівба озимої пшениці

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Рослинництво
  • 08.11.23

Минулого року посівна озимої пшениці затрималась через надмірні опади, цього року - через посуху. Причини різні, результат один - сіємо пізно.

Минулорічні поради пізнього посіву актуальні і сьогодні:

  • Без осіннього кущення. Пшениця має піти в зиму з густотою від 4 до 6 млн стебел на га. Оскільки кущення не передбачається, то це означає, що має зійти від 4 млн рослин на га. Цього року не варто експериментувати з низькими нормами висіву.
  • Без стартового азоту (на бідних ґрунтах – з зниженою нормою стартового азоту). Основна ціль азоту в стартовому підживленні – стимулювання осіннього кущення. Оскільки ми на нього не розраховуємо, то можемо трішки зекономити. Якщо з зими пшениця вийде зрідженою, то знадобиться раннє підживлення по мерзло-талому.
  • В стані шильця. Оптимальна фаза входження в зиму – 3-4 продуктивних стебла на рослині. Це потребує 510-580 градусів суми середньодобових температур (вересневий посів). З пізніми посівами такого досягти не можливо. Друга фаза за якістю перезимівлі – фаза шильця чи одного листочка. Найгірше пшениця зимує в фазі трьох листочків. Для досягнення фази шильця чи одного листочка нам потрібно від посіву набрати 90-160 градусів суми середньодобових температур.
  • В фізично стиглий ґрунт. Не спішіть виходити в поле за першої нагоди. Будь-які роботи по перезволоженому полю – це руйнування структури ґрунту. Для отримання фази шильця нам потрібно не так багато тепла. Пам’ятайте, що ґрунт після дощів вимагає мінімального тиску. Знизьте тиск в шинах трактора та пакерних колесах посівного комплексу. Налаштуйте мінімальний тиск на сошник. Підведіть чистики шин та сошника.
  • На глибину в 2-2,5 см. Це оптимальна глибина для отримання дружніх швидких сходів. Сіяти глибше варто лише в тому випадку, якщо ваша сівалка не може чітко дотримати цю глибину. Середнє відхилення в глибині посіву в Pottinger Terrasem – 0,5 см

Володимир Мірненко, бренд-менеджер компанії «Пьотінгер Україна», на своїй сторінці в мережі Facebook