Рентабельність виробництва біометану з гною і посліду становить 30-65%, а за певних умов – до 100%

  • Сергій Петрович Саяпін
  • Екологічні аспекти
  • Біоекономіка
  • Технології переробки продукції тваринництва
  • Економіка сільських територій
  • екологія
  • 08.01.24

Експерти Біоенергетичної асоціації України (UABIO) Георгій Гелетуха, Семен Драгнєв та Петро Кучерук, у новій спільній статті для видання “Економічна правда” розповіли про рентабельність виробництва біометану з гною і посліду та переваги біометану для тваринництва.
Відведення близько 15% сільськогосподарських угідь під вирощування кукурудзи на силос дозволить утримувати близько 30 млн голів ВРХ і виробляти 15 млрд м3 біометану на рік.

Чому це вигідно?

Відповідно до європейського законодавства, Директиви RED II, надається пріоритетна підтримка виробництва біометану з відходів та залишків, які не конкурують з продуктами харчування та кормами. Гній і послід як сировина ідеально підпадають під ці вимоги.
Скорочення викидів парникових газів у процесі використання біометану з гною, а також вартість такого біометану є максимальними.
Тобто виробництво біометану з гною і посліду є найбільш рентабельним. Рентабельність виробництва біометану з гною і посліду становить 30-65% (у певних випадках до 100%).

З розрахунками ви можете ознайомитися у статті за посиланням.

У чому проблема?

В Україні відносно небагато цієї сировини. Нагадаємо, що в Україні галузь тваринництва у структурі сільськогосподарського виробництва займає близько 23%, в той час у Польщі — 41%, а у Німеччині — близько 80%.

Чому цей напрям важливо розвивати?

В умовах значних обмежень у роботі чорноморських портів для вивозу зерна на експорт, українським аграріям варто диверсифікувати свій традиційний бізнес з вирощування зернових і приділити більше уваги розвитку тваринництва з одночасним виробництвом біометану з гною і посліду.

Фіксується падіння цін на зернові та олійні і паралельне підняття цін на м’ясо та молоко.
Середня рентабельність тваринництва в Україні суттєво зросла: у 2021 р. — до 12,7% проти 1,2% — у 2020 р. Середня рентабельність виробництва молока у 2021 р. становила близько 20%.

Висновок

Будівництво біометанового заводу з гною і посліду суттєво покращує рентабельність тваринницької ферми чи птахофабрики.
Для аграріїв цей напрям дає можливість диверсифікувати ризики щодо коливання цін і збуту продукції рослинництва та водночас забезпечити своє господарство органічними добривами.
Для громад – це створення додаткових робочих місць та надходження податків до бюджету.
Для енергетиків – це потужне джерело відновлюваного газу – біометану – зі значним потенціалом його експорту у країни ЄС.

Більше читайте у статті а також у матеріалі "В Україні у 2022 році створили законодавче підгрунтя для розвитку виробництва біометану"